KREIRANJE MEDITATIVNOG UGOĐAJA

KREIRANJE MEDITATIVNOG UGOĐAJA

19. listopada, 2012.

 

8 VZJF8. Vip Zagreb Jazz Festival

Piše: Igor Koruga

Osmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala održat će se od 2. do 4. studenog 2012. u Vip clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna svjetska jazz imena: John Medeski Solo, Mostly Other People Do the Killing i Gretchen Parlato.

Program 8. Vip Zagreb Jazz Festivala predstavljen je 18. listopada 2012. u 12.15 sati, na konferenciji za novinare u Vip clubu  na kojoj su govorili Dražen Kokanović, direktor Vip Zagreb Jazz Festivala, Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta i Davor Hrvoj, jazz kritičar. Vip Zagreb Jazz Festival hrvatskoj publici ponovno donosi najbolje od jazza pa smo u Vipnetu ponosni što ga podupiremo već petu godinu zaredom. Za sve ljubitelje ovog glazbenog žanra pripremamo nagradne igre za ulaznice na društvenim mrežama, a za one koji neće moći biti u Vip clubu tu je besplatan live streaming – izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta, generalnog sponzora Festivala.

PRVA VEČER

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival otvorit će u petak, 2. studenog u 20 sati, proslavljeni  pijanist, klavijaturist, orguljaš, skladatelj i producent John Medeski. Medeski je glazbeno stasao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća na njujorškoj avangardnoj jazz sceni. Zanimljivo je da je još kao tinejdžer ostvario suradnje sa slavnim glazbenicima poput pjevača Marka Murphyja i bas gitarista Jacoa Pastoriusa. John Medeski je svestran glazbenik čije se izvedbe kreću od jazza, gospela, soula, world musica, hip-hopa, bluesa i funka pa sve do eksperimentalne glazbe. To najbolje pokazuju njegove suradnje s umjetnicima najrazličitijih glazbenih stilova poput gospel skupine The Blind Boys of Alabama, ikonom soula Irmom Thomas, peruanskom pjevačicom Susanom Bacom, punk pjevačem Iggyjem Popom, rock gitaristom i pjevačem Treyom Anastasiom, jazz i fusion gitaristom Johnom Scofieldom, free jazz saksofonistom i flautistom Samom Riversom i kontrabasistom Reggiem Workmanom, punk jazz sastavom The Lounge Lizards, eksperimentatorom Johnom Zornom, ali i suvremenim sastavom New Orleans stila – Dirty Dozen Brass Band. Najpoznatiji kao član cijenjenog trija Medeski Martin & Wood, zaslužan je za približavanje jazz glazbe širem krugu mlađe, inače rocku orijentirane publike. U svojim solo nastupima najbolje iskazuje afinitete prema različitim stilovima koji su odraz njegove klasične naobrazbe, ali i sklonosti pop glazbi, spontanosti i improvizacijama, elementima koje pruža jazz, posebice glazba Theloniousa Monka čija su djela na njegovu repertoaru.

DRUGA VEČER

Drugu večer Vip Zagreb Jazz Festivala, u subotu, 3. studenog u 20 sati, nastupit će kvartet mladih glazbenika Mostly Other People Do the Killing. Atrakcija na jazz sceni s početka 21. stoljeća kako ih mnogi nazivaju,  Mostly Other People Do the Killing promiču zamisao da je jazz glazba, na životu i vitalna, te da može i da bi trebala biti zabavna, zanimljiva i istinski suvremena. Oni se ne drže samo jednog stila ili povijesnog razdoblja jazza, već u svojoj glazbi sjedinjuju cjelokupni spektar jazza i ostalih formi improvizirane glazbe. Ne radi se samo o parodijama na antologijske jazz albume, primjerice Arta Blakeya, Roya Haynesa ili Ornettea Colemana što je uočljivo i na inventivnim i duhovitim naslovnicama njihovih albuma “Shamokin!!!”, “This Is Our Moosic” i “Forty Fort” koje asociraju na naslovnice antologijskih albuma spomenutih glazbenika; oni su utemeljili vlastiti stil koji se zasniva na raznolikosti melodija, harmonija i ritmova, te “anarhiji” kreiranja zvuka. Tako se u njihovoj glazbi “sudaraju” bossa nova i rock, hard bop i reggae, boogaloo i smooth jazz, funk i klasika, swing i disko glazba, ponekad nekoliko stilova u istoj skladbi. U Zagrebu će nastupiti u vrijeme velikog uzleta u karijeri. Naime, kao sastav, ali i pojedinačno, svi su glazbenici ovog banda u glasovanju kritičara časopisa DownBeat zauzimali najviše pozicije u kategoriji “Zvijezda u usponu karijere”.

GRETCHEN PARLATO

Posljednju večer festivala, 4. studenog u 20 sati, na pozornici Vip cluba naći će se američka pjevačica, skladateljica i pjesnikinja Gretchen Parlato koja svoju glazbu zasniva na kreiranju meditativnog ugođaja i jednostavnosti, ali i razotkrivanju vlastite osobnosti i intime. To su samo neki od razloga zašto su ju ove godine međunarodna Udruga jazz novinara i kritičari uglednog jazz časopisa DownBeat proglasila najboljom pjevačicom. Isto je priznanje dobila u prošlogodišnjem glasovanju kritičara časopisa JazzTimes, a hvalospjevima su se pridružili i kritičari ostalih uglednih časopisa i novina poput Billboarda, Boston Globea ili Village Voicea. To je samo nastavak priznanja koja je proteklih godina kao pjevačica i pjesnikinja, ali i za svoje albume, dobivala od raznih institucija, radijskih postaja, internetskih portala i časopisa, kao što su ASCAP Eunice & Hal David Award of Merit, iTunes Jazz, Jazz Critics Poll, JazzFM.com, Amazon Music, Radio TSF-Jazz Paris, Jazz Breakfast, All About Jazz, Jazzwise Magazine, AllMusic.com, BBC Radio. Gretchen Parlato nastupa diljem svijeta, objavljuje hvaljene vlastite albume, a također je kao gošća sudjelovala u snimanjima više od šezdeset albuma mnogobrojnih glazbenika raznih stilova poput Kennyja Barrona, Lionela Louekea, Esperanze Spalding, Terri Lyne Carrington ili Kendricka Scotta. U Zagrebu će  Gretchen Parlato nastupiti – ne više kao nadarena glazbenica pred kojom je sjajna karijera, kako su ju do nedugo procjenjivali, nego kao zrela umjetnica koja je svojim osebujnim pristupom glazbi, glasom i stilom zaslužila mjesto u samom vrhu svjetskoga vokalnog jazza.

Više informacija:

www.vipzagrebjazzfestival.com

www.johnmedeski.com

www.myspace.com/johnmedeski

www.myspace.com/mostlyotherpeopledothekilling

www.gretchenparlato.com  T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Joint
    #1 Joint 8 studenoga, 2012, 10:06

    Ovaj fini gospodin u naocalama s mikrofonom u ruci je glavni za “bijelo” u Zagrebu.Odnedavno ima ima i jazz klub koji je dobio od kurumpiranih gradskih struktura.Valjda radi lakse distribucije popracene ritmovima jeftine muzike…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code