KO JE BIO MARTIN ŠPEGELJ: Hrvatski general koji je hteo da kolje Srbe!

KO JE BIO MARTIN ŠPEGELJ: Hrvatski general koji je hteo da kolje Srbe!

12. svibnja, 2014.

martin-spegelj-1399849463-494957

BEOGRAD – Na lošem glasu.
Hrvatski penzionisani general i bivši ministar odbrane Martin Špegelj, koji je tokom građanskog rata u Jugoslaviji planirao pokolj Srba u kojem ne bi bilo milosti ni prema ženama ni prema deci, preminuo je juče u Zagrebu u 87. godini života. On je u ratnoj istoriji sa ovih prostora poznat kao glavni akter kompromitujućeg snimka koji je 1991. godine obavljen na TV Beograd, a na kojem se čuje kako ugovara kupovinu oružja na crno.

Bogata karijera

Njegova bogata vojna karijera počinje učešćem u Drugom svetskom ratu na strani partizana, posle čega ostaje član Jugoslovenske narodne armije, da bi tokom osamdesetih godina 20. veka bio na čelu hrvatske Teritorijalne odbrane. Tu je zapovedao sve do 1985, kada u Zagrebu preuzima komandu nad Petom vojnom oblašću JNA. Bio je drugi hrvatski ministar odbrane, a posle početka rata u Hrvatskoj imenovan je za komandanta Zbora narodne garde i glavnog inspektora hrvatske vojske.

Mrlja u Špegeljovoj biografiji je pomenuti dokumentarni snimak jugoslovenske kontraobaveštajne službe, koji je, nakon emitovanja 25. januara 1991. godine, otkrio plan za obračun sa JNA. Ideja je bila da se za vreme desetodnevnog rata u Sloveniji u junu 1991. godine povede zajednička odbrana kako bi Hrvatska napala vojne baze JNA po hrvatskoj teritoriji i tako ušla u rat.

Nema milosti

– To neće biti rat. Da, da – nego će bit građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema djeci. U stan, jednostavno – bombe u stan porodični – reči su ministra Špegelja u razgovoru s lokalnim funkcionerima HDZ.
Zbog kompromitujućeg sadržaja snimka JNA i Predsedništvo Jugoslavije tražili su suđenje za Špegelja, a tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman skida ga sa mesta ministra odbrane. Špegelj nakon toga beži u Austriju, a nekoliko meseci kasnije imenovan je za komandanta hrvatske vojske.

Spasavali gole živote... Srpske izbeglice iz Hrvatske

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 16 svibnja, 2014, 00:55

  Koje ste vi ptice grabljivice
  Iz kometara pokushavate saznati da li itko ishta zna
  A budale ostaju budale
  Shpegelj je bio i ostao uzdanica KPJ
  Veleizdajica Hrvatske !!!!!!!
  Naivci

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Đoko
  #2 Đoko 13 svibnja, 2014, 18:11

  Nestao je moj predhodni komentar u navodno ovom slobodnom političkom portalu.Pa što ako sam pozdravio ex službenike saveznoga supa i kos.a tu spada i onaj iz Istre sa slikom na vrhu gore slikan sa mačkom koja je čipirana i ima na ušima kameru te špijunira svih koji se njenom domu približe.Dakle zaključujem da ovdje netko može slobodno baljezgati laži optužujući sve i svih za nekakve pljačke a sa druge strane nečiji benigni pozdravi valjda nisu moralno politički podobni ovome istome portalu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 13 svibnja, 2014, 14:29

  Sve nekadašnje pripadnike službe ,posebno one sa saveznog nivoa podsjećam na današnji datum 13.Maj.Pozdrav svima od Đoke iz Hrvatske.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code