KELTSKI KRIŽ U OSIJEKU

KELTSKI KRIŽ U OSIJEKU

5. kolovoza, 2014.

KELTSKI KRIŽ U OSIJEKU

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 3. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO – NK ZADAR  5 : 0

Utakmica trećeg kola Prve HNL ,odigrana u Zagrebu u subotu, 2. kolovoza 2014. na stadionu u Maksimiru  u 21.00 sat. Pred oko 2.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 20-ak pripadnika BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo), smještenih na sjevernoj tribini, odigrana je utakmica zagrebačkog i zadarskog  kluba. Susret je protekao u fer i korektnom navijačkom ozračju, bez navijačkih ispada.

NK OSIJEK – RNK SPLIT 1 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana 3. srpnja 2014. u Osijeku, u 19.00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko 1.000 gledatelja. Utakmica u Osijeku odigrana pred oko 1.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), protekla je u relativno mirnom ozračju s tek nekoliko navijačkih ispada. Kohorta je od samog početka izvjesila keltski križ, koji kao znak superiornosti bijele rase, koji UEFA zabranjuje, a i HNS je upozorio klubove na neprimjerenost  tog znaka i traži da sigurnosne službe njega i slične znakove, uklanjaju s tribina kako bi Savez i klubovi izbjegli sankcije UEFE.

U Osijeku nitko nije reagirao na pojavu tog znaka kao ni na nekoliko navijačkih ispada, uglavnom usmjerenih protiv HNS-a. Tako u 15. minuti Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a nakon toga je uslijedile pjesma s refrenom „Svi u jedan glas, jebemo, jebemo HNS“. Isto se ponavlja u 66., 83. i 90-oj minuti. U 90-oj minuti skandira se sucima „Cigani, Cigani“. Zabilježen je jedan pirotehnički ispad u 57. minuti kada je zapaljena jedna bengalka i jedna dimna kutija.  

HNK HAJDUK –NK SLAVEN BELUPO 2 : 0

U Splitu je 3.kolovoza 2014. u 21.00 sat, na stadionu Poljud održana utakmica između HNK Hajduka i NK  Slaven Belupa. Pred oko 10.000 gledatelja, od kojih  2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), protekao je  susret u vatrenom, ali  korektnom navijanju, kojega je narušilo svega nekoliko incidenata.

U 1. minuti na sjevernoj strani stadiona među Torcidom upaljena je jedna baklja, u 7. minuti na tartan stazu ubačena je jedna petarda, a u 32. minuti među navijačima Torcide upaljena je jedna dimna bomba.

U 75. minuti Torcida skandira: „HNS pederi , nogomet ste sjebali“, što višekratno ponavljaju.

NK ISTRA 1961 – HNK RIJEKA 0 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana u ponedjeljak, 4. srpnja 2014. u  Puli na stadionu „Aldo Drosina“ u 20.15 sati.

Oko 5.000 gledatelja okupilo se na stadionu „Aldo Drosina“  da pogledaju susjedski derbi. Živoj i glasnoj navijačkoj atmosferi pridonijeli su pripadnici obje navijačke skupine – pulskih Demona (NK Istra) njih stotinjak, te članova Armade (HNK Rijeka), kojih se okupilo oko 400,  ton su povremeno davali i gledatelji sa ostalih dijelova stadiona. Osiguranje utakmice bilo je temeljito, a pripadnici policije već su na ulazu u Pulu pretraživali automobile s riječkim navijačima. Prije početka susreta službeni je spiker upozorio da je pulski stadion pod video nadzorom i da će vinovnici incidenata biti prepoznati i primjereno sankcionirani. Može se konstatirati da je većim dijelom utakmice navijanje bilo glasno i u sportskom ozračju, ali je taj dojam pokvarilo nekoliko nesportskih navijačkih ispada. Najprije je Armada krenula s gromkim uzvicima „Istarske pičke“ što je popraćeno snažnim zvižducima iz gledališta, a Demoni odgovorili skandiranjem „Jebo vas Mamić“. Armada u 24. Minuti skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, a u 35. opet ponavljaju „Istarske pičke“ što publika popraća zvižducima. U 23, minuti Demoni pale dvije bengalke, a u poluvremenu opet skandiraju „Jebo vas Mamić“.

Početkom drugog dijela Demoni pale jednu bengalku, a Armada nastavlja uvredljivim skandiranjem „Istarske pičke“, na što im Demoni, ovaj puta uz podršku ostalog dijela gledališta uzvraćaju s „Riječke pičke“, uz dodatak „Jebo vas Mamić“. Nekoliko minuta kasnije (58.) Armada pali bljeskalice i  dvije bengalke, a u 63. minuti Demoni pale nekoliko bengalki. Iziritirani nekim sudačkim odlukama, Demoni u 64. i 65. minuti viču „Riječke pičke“, Jebo vas Mamić“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. Istim skandiranjem vrhuški hrvatskog nogometa obraća se u 67. minuti i Armada, a nakon dosuđenog jedanaesterca za HNK Rijeku, sa tribina se sucu skandira „Sudija, pederu!“.

Valja napomenuti, da ni na ovoj, ali i na ostalim utakmicama nije nitko od službenih osoba reagirao na nesportsko i uvredljivo skandiranje, iako je iz HNS-a pred početak prvenstva stigla izričita preporuka da odgovorne osobe moraju poduzeti mjere, kako ih ne bi, umjesto njih poduzimala UEFA.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code