JURJEVO U SISAČKOJ KATEDRALI

JURJEVO U SISAČKOJ KATEDRALI

26. travnja, 2014.

Jurjevo u Sisku-14 Custom

Sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa bila je minule srijede, na blagdan sv. Jurja, u znaku 10. susreta dekanatskih zborova. Mješoviti, dobro upjevan  zbor župe bl. kardinala Alojzija Stepinca u Budaševu, pod vodstvom iskusne  dirigentice Željke Birač  i uz orguljašicu Tanju Kovačić, izveo je Veliko je sad veselje i  Ave Maria – Dajte mi sladak pjev. Djevojke i žene iz turopoljske općine Lekenik, kojima je blagdan Jurjeva i praznik jedinice lokalne samouprave, djeluju samo godinu dana i redovito sudjeluju u misnim slavljima matične župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pešćenici, lekeničkom Presvetom Trojstvu i kapeli susjednoga Ogulinca (grad Velika Gorica).

Uz orguljašku pratnju i ravnanje Davora Majića, otpjevale su s nekoliko manjih falševa O srce sina Božjega i Božanskoga srca. Mješoviti pjevački zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije u capraškoj Petrinjskoj ulici, vođen sigurnom rukom sjajne dirigentice Dore Gazibara i praćen orguljašem Filipom Štenglom, zaslužio je dugotrajan i iskren aplauz brojnih slušatelja. Odabrali su tradicionalnu marijansku Pjevajmo Danak svaki Božjoj majci i Svrati, Gospode, k nama. Coral i Uskrsno jutro interpretirali su članovi mješovitoga zbora župe sv. Marije Magdalene u Selima, stoljećima duge tradicije. Dirigirala je Lidija Vužić, a izvedbu je pratio dugogodišnji orguljaš Vlado Vužić.

I nastup „Svete Cecilije“, mješovitoga zbora katedralne župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku, koji djeluje od 1928., oduševio je publiku. Zahvaljuje to intonativno preciznom i gromkom pjevanju pod akustičnim svodom drevne katedrale, ali i maestralnom dirigiranju Jelene Blašković i orguljaškoj pratnji Marijane Boček. Sudionicima susreta dekanatskih zborova, koji su na kraju zajedno s vjernicima otpjevali Radujte se kršćani, zahvalio je župnik katedralne župe Uzvišenja sv. Križa vlč. Marko Karača. Biskup sisački mons. dr. Vlado Košić i kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić priredili su za sudionike koncerta ugodne trenutke razmjene iskustava o glazbenom slavlju Božjega imena.

Snimila: Marija Zaloker            

Napisao: Josip Frković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code