JULIENNE EDEN BUŠIĆ DOBITNICA KNJIŽEVNE NAGRADE A.B.ŠIMIĆ

JULIENNE EDEN BUŠIĆ DOBITNICA KNJIŽEVNE NAGRADE A.B.ŠIMIĆ

21. svibnja, 2013.

ZIVAGlava foto

Književnu nagradu „Antun Branko Šimić“ DHKHB-a za 2013. godinu dobio je roman Julienne Eden Bušić „Živa glava“, objavljen u nakladi Interpublic iz Zagreba.

Spisateljica, prevoditeljica i esejistica Julienne Eden Bušić u romanu „Živa glava“ progovara o ženi koja se svakodnevno bori sa sjenama prošlosti i pokušava ne izgubiti sebe u vrtlogu zbivanja. Koncipirajući svoj roman kao samoanalizu glavne junakinje nazvane S., autorica je od književnoga djela uspjela stvoriti i svojevrsnu psihološku studiju.

Priča koju će usporedno ispričati S. i autorica nadasve je potresna, ali, kako je istaknuto prije početka romana, i istinita. Opredijelivši se za usporedno pripovijedanje J. Eden Bušić pokazala je ne samo naratorsku vještinu, nego je dodatno dobila na uvjerljivosti svega što je u romanu iznijela.

Univerzalnost poruke koja izvire iz književnog djela Julienne Eden Bušić, a koja glasi da se čovjek, dokle god živi, mora boriti – za pravdu, za ljubav i za istinu – u konačnici, za život sam, uz sve rečeno o kompozicijskoj strukturi i umjetničkoj vrijednosti romana, razlogom je za dodjelu Književne nagrade „Antun Branko Šimić“ ovom vrijednom romanu. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code