JUBILARNE ŽIVE SLIKE U MUZEJU GRADA ZAGREBA

JUBILARNE ŽIVE SLIKE U MUZEJU GRADA ZAGREBA

22. veljače, 2014.

ZIVE SLIKE-ban Jelacic Custom

Muzej grada Zagreba već 15 godina zadnji vikend fašnika priređuje muzejsko zbivanje Žive slike, koji nije komercijalni i edukativni muzejski projekt, organiziraju po uzoru na slično događaje koje su Zagrepčani priređivali krajem 19. st.

Brižni djelatnici Muzeja, uz prijatelje i kolege iz susjednih ustanova tom se prigodom kostimiraju u povijesne likove iz prošlosti Zagreba i, u prvom licu tumače osobnu povijest i povijest grada u razdoblju u u kojem je određeni lik živio. Sve se događa u prostoru Muzeja grada Zagreba, odnosno u stalnom postavu koji ilustrira gradsku povijest od srednjeg vijeka do 20. st.

Zato trebaju Zagrebčani vidjeti kako s posjetiteljima razgovaraju i povijesna događanja tumače kralj Bela IV., barunica Rauch, gradonačelnik Mošinski, gradski stražar, gradski sudac Adam Balogh, prva kondukterka Paula Landsky, Slavoljub Penkala, nogometaši HAŠK-a, dama sa Savskog kupališta i brojni drugi likovi. Stoga ovogodišnji sudionici Živih slika najavljivat će i izložbe planirane za 2014. godinu: Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Filmski grad – tvornica snova, Doba giganata: Zagrebačka industrijska baština 1945. – 1990. i izložbu o stotoj godišnjici početka Prvog svjetskog rata.

Prošle godine Žive slike u dva dana posjetilo je više od 5000 posjetitelja, pa su i ove godine Žive slike besplatno zbivanje, „dani otvorenih vrata“ za sve posjetitelje Muzeja. Ipak ove godine Žive slike održavaju se u subotu 1. i nedjelju 2. ožujka 2014., od 11 do 14 sati.

Pojedini likovi  koji  će  na  Živim  slikama posjetitelje  upoznavati  o muzejskim sljedećim izložbama su: Štefica  Vidačić, zagrebačka ljepotica,  koja  je  1926.  godine  u  hotelu  Esplanade izabrana za Miss tzv. Države SHS, a 1927. godine u Berlinu za Miss Europe. U Njemačkoj je pod imenom Steffie Vida nastavila karijeru kao glumica. Franjo Serafin Körbler, nadbiskupski nadvrtlar koji je  na  poziv  zagrebačkognadbiskupa  Juraja  Haulika  iz  Beča  stigao  u  Zagreb.  U  Beču  je  uređivao  park Schönbrun, a u Zagrebu se brinuo za park Maksimir i biskupski povrtnjak. Danas je u Vlaškoj ulici 72 sačuvana obiteljska kuća F. S. Körblera uz koju su se bili nalazili biskupski povrtnjaci i staklenici.

Ivan Raos T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code