JAVNOST NADVLADALA BAHATU ESDEPEOVKU

JAVNOST NADVLADALA BAHATU ESDEPEOVKU

29. studenoga, 2013.

 marina lovric

 Marina Lovrić Merzel na sjednici u Sisku  26 minuta objašnjavala kako je bila upravu

 

Napisao: Josip Frković

Jedina dama među hrvatskim županima, SDP-ova Marina Lovrić Merzel, ipak je ustuknula pred jednomjesečnim orkestriranim kritikama nabave skupocjenoga „audija 6“. Na šestosatnoj sjednici Županijske skupštine sisačko-moslavačke, nazvavši reagiranja javnosti neviđenom političkom hajkom, obznanila je svoju odluku o pokretanju postupka povrata srebrne jurilice teške  430.000 kuna. Mnogi su se pri tom sjetili crne limuzine istoga tipa i marke u dobru stanju iz 2008. (SK 855 EK), požalivši što nije sačuvana u županijskoj garaži. Iako i dalje drži da nije pogriješila, naglasila je da se rukovodila načelima poštovanja svojih sugrađana koji u ratom stradaloj županiji ili teško sastavljaju kraj s krajem ili preživljavaju u svekolikom siromaštvu. Već uplaćena plaćena dva obroka, štoviše, vratit će u županijski proračun. Da je njen istup pred vijećnicima i slušateljima izravnoga prijenosa lokalnih radijskih postaja bio u detalje planiran i kritički intoniran, svjedoči i „uvodničar“ aktualnoga sata, Mario Moštak. Petu godinu vijećnik-savjetnik i dopredsjednik parlamenta iz Mustafine Klade u trećem je mandatu mnogočlane SDP-ove koalicije zamijenio role s promaknutim predsjednikom Skupštine Željkom Soldom. Kao prvi između 14 potencijalnih govornika, koji će najaktualnija pitanja postavljati čelnici županije i njenim suradnicima, Moštak je najavio očitovanje Lovrić Merzelove o „audi-centru“, oporbenim pozivima na ostavku, navodnom šaljivčini iz Vlade, „autićima za županicu“, „Labirintu“ i „Nedjeljom u 2“, mutnim investicijskim poslovima i koječem drugome. U 26-minutnom poslovnički nedopustivu monologu Marine Lovrić Merzel, kojega predsjedatelj Soldo nije ni pokušao prekidati, javnost je opet – kao i iz saborskih klupa ili Milanovićeva kabineta – čula žestoke kritičke opaske na račun prethodnika. Ponajviše o startu njene koalicije 2005. i zatečenu minusu razorena gospodarstva od 600 milijuna kuna, mafijaški umreženoj i organiziranoj pljački HDZ-a i „Fimi- pajdaša“.  Svoju trenutnu i buduću, nimalo obećavajuću situaciju glede vjerodostojnosti, dakako, nije ni pokušala prisličiti pokondirenu Sanaderu, njegovoj brizi za osobnu sigurnost i nabavi blindirana srebrnoga BMW-a. Rekla je kako u županijskom proračunu, uz potvrde Skupštine, godinama postoji stavka o leasingu automobila.

 

ZA SVE KRIVI HDZ

Kazala je kako valja podsjetiti na posljedice provedene kriminalne privatizacije po modelu „Zna se“ i stotina milijuna njemačkih maraka, za HDZ-ove vlasti izvučenih iz sisačke Rafinerije, „Hidroputa“ i „Herbosa“ koji upravo otpušta i zadnje zaposlenike. Jesu li novi vlasnici odgovarali za učinjena kaznena djela, gdje je nestala stvorena dobit i što se zbivalo s drugim poduzećima u županiji? – pitala je županica, dodajući kako su mnoge firme morale davati milijunske iznose za nogometni pogon „Segeste“. Godine 2004., uostalom, vodstvo Sisačko-moslavačke županije bilo je na Olimpijadi u Grčkoj, gdje je navodno iznajmilo vilu na dva tjedna. Tko je to platio i čijim novcem, odgovore javnost očekuje. Ukratko, tako se do 2005. godine vodila naša županija. – Minulih godina trajanja Republike Hrvatske naša je zemlja temeljito pokradena, pa je 355 tisuća nezaposlenih, tužna slika siromaha koji kopaju po kontejnerima za otpad i iseljavanje mladih ljudi posljedica takve politike, istaknula je Marina Lovrić Merzel. Dodala je kako su najbučniji protivnici nabave novoga automobila bili statični promatrači pljačke, a da je ona dovoljno snažna i spremna izdržati sve političke i osobne napade političkih neistomišljenika. Opovrgnula je da županija spada među najsiromašnije i da građani ne znaju koga su izabrali tri puta. Nije županica mogla zaobići ni najveće gradilište u Hrvatskoj, aktualne dvije milijarde kuna teške investicije, za koje drži da je osobno najzaslužnija i za koje je ponovo dobila povjerenje birača, pa je ustvrdila kako se na taj način županiji – posredstvom SDP-ove koalicijske većine – vraća novac uplaćen u državni proračun. Navodnim statističkim lažima sučelila je svoje: županija je druga po suficitu vanjskotrgovinske razmjene, peta po BDP-u, deveta po plaćama, duga u zemlji po korištenju sredstava Europske Unije. Pohvalila se županica realizacijom i dovršetkom svih koalicijskih projekata, istaknuvši kako je spremna na političke bitke do konačne pobjede u ratu sa suparnicima. Sisačko-moslavačka županija je u proračunskom plusu 56 milijuna kuna, a od 50 kreditnih milijuna već je potrošeno 5 milijuna kuna za gradnju škole u Popovači. – Svi moji javni nastupi i tvrdnje bili su vjerodostojni, a ono čime se baratalo minulih tjedana velika je i nečuvena politička hajka a moja osoba nije slučajno odabrana. Novi auto ću vratiti kako se građanima ne bi manipuliralo od onih koji su ih učinili siromašnima, ustvrdila je Marina Lovrić Merzel.

 

ZADUŽENOST ŽUPANIJE  132 MILIJUNA KUNA

Zaradila je Marina Lovrić Merzel završetkom izlaganja (očekivani) aplauz svojih koalicijskih partnera i vjernih sljedbenika, koji su, međutim, negodovali kad je spomenula plaćanje dvomjesečnoga najma srebrnoga A6 iz vlastita džepa. Poslovnička primjedba o petominutnom davanju odgovora HDZ-ove saborske zastupnice Ivanke Roksandić prihvaćena je jednoglasno, pa je trajanje aktualnoga sata produljeno. Smijenjeni HSP-ov predsjednik Gradskoga vijeća Siska Zdenko Koren zanimao se potom o tijeku radova na rekonstrukciji Zagrebačke ceste  i gradnji objekta Obrtničke škole. Pitao je, osim toga, što se zbiva sa sportskom dvoranom, promašenom i preskupom investicijom koja je Sisak trebala pretvoriti u Hypograd, a Siščane zarobljenicima halapljivih bankara i nedavnim izborima recikliranih gradskih dužnosnika. Koren je pitanja postavio i stoga što je među odgovornima za „zamračen“ investicijski novac i njegov bivši stranački drug. Bilo je potom i pitanja o prometnim cestovnim čepovima u Stupnu i preko rijeke Odre u istoimenom gradskom naselju. Uslijedio je i opetovani (ne)očekivan verbalni duel bivših čelnih suradnica županije. HSS-ova Marijana Petir osvrnula se na nalaze Državne revizije glede prezaduženosti županije od 132 milijuna kuna. – Upozoravali smo da se prijevoz učenika osnovnih škola odvija na temelju dodataka, a ne prema stvarnim ugovorima i temeljem provedene javne nabave. K tome bivši „peugeotov“ automobilski salon i servis za potrebe zavoda hitne medicine (9,8 milijuna plus 3 milijuna kuna za uređenje) kupljen je na neprirodan i vrlo sumnjiv način. Nije sačinjena analiza isplativosti, niti su prikupljene druge ponude. Ponovila je Marijana Petir kako su u drugim županijama objekti središnjega prijama hitne medicine uređeni za 3,5 milijuna kuna. Izrazila je pri tom sumnju u tvrdnje županice da županijom ona i ekipa upravljaju transparentno i  marom dobra gospodara. Lovrić Merzelova je autoritativno odgovorila kako se ponosi zgradom Županijskoga zavoda hitne medicine, kao i većina građana sedam gradova i 12 sisačko-moslavačkih općina. Državna revizija, inače, upozorava na zakonitost financijskoga poslovanja, što znači da je ovo trla baba lan. Nemate potrebe strahovati, jer ste upravo vi i vaši članovi HSS-a DORH-u dostavili zahtjev za istraživanje kupnje auto-salona od privatnoga vlasnika. Teme basnoslovne imovine Marine Lovrić Merzel i njene obitelji, narednih će se mjeseci nastaviti političkim okršajima i sučeljavanjima, najavili su članovi oporbe. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 3 prosinca, 2013, 11:41

  ona zna znanje…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. DAJ DAM
  #2 DAJ DAM 2 prosinca, 2013, 17:05

  Iz ove žene izvire neki izazovno-animalni seksipil.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code