JANŠA PUTEVIMA SANADERA I ČAČIĆA

JANŠA PUTEVIMA SANADERA I ČAČIĆA

5. lipnja, 2013.

jansa sud foto

U vrijeme Stipe Mesića Hrvatska od Patrije kupovala stare brodove

 

Piše: Franjo Dobrović

Okružni sud u Ljubljani proglasio je nakon gotovo pedeset održanih ročišta 5.lipnja u 11 sati bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu, vlasnika Rotisa Ivana Črnkoviča i brigadira Toneta Krkoviča krivima za nezakonito posredovanje u odabiru i kupnji finskih oklopnih vozila Patria. Janša je dobio dvije godine zatvora, Krkovič godinu i deset mjeseci, Črnkovič godinu i sedam mjeseci.Svi osuđenici pojedinačno moraju platiti i kaznu od 37.000 eura. Osuđenici tvrde kako je cijeli proces politički motiviran. Janša je najavio žalbu i  ako bude trebalo  i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Tužitelj Andrej  Ferlinc je u završnoj riječi priložio četiri kompleta dokaza kojima se potvrđuju da je Janez Janša primio mito, odnosno obećanje mita. Navedenu vijest posljednjih dana objavile su i komentiraju sve vodeće medijske kuće u susjednoj Sloveniji ali ne i u Hrvatskoj.

Tijekom postupka sud u Ljubljani se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Waltera Wolfa optuženog za posredovanje nezakonitih provizija Patrije te protiv nekadašnjeg zastupnika Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena. Walter Wolf je  duži period nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan

PRIMALI POKLONE OD PATRIJE

Da podsjetimo, suđenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču i Walteru Wolfu je na Okružnom sudu u Ljubljani započelo 5. rujna 2011. godine. Optužnica ih tereti za kaznena djela povezana s davanjem ili primanjem „poklona“, te za nezakonito posredovanje u procesu odabira i kupnje finskih oklopnjaka Patria.

Novac za mito, koji se kod većine sudionika u ovom procesu neprimjerno zove “provizija”, je po izjavi Reija Niitynena, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika Patrije i to putem videokonferencijskog linka sudu u Ljubljani, kao i u Finskoj, Patria je rezervirala putem Waltera Wolfa kao tzv. udio za kupca, tj. za tadašnju vladajuću stranku koja je bila glavni nosilac političkih odluka Vlade Republike Slovenije. To je tada bila stranka SDS Janeza Janše.

Također, i ostali individualni sudionici protiv kojih su u Finskoj i u Austriji u tijeku kazneni postupci pod identičnim nazivom „Patria“ s naznakama na postavljena pitanja istražitelja – za koga je bila namijenjena i rezervirana „provizija“, odnosno nagrada u slovenskom slučaju, spominju podršku tadašnje vladajuće parlamentarne stranke.

SLIČNA SHEMA I U HRVATSKOJ?

Iako i u Hrvatskoj postoje određene sumnje da je Patria prilikom prodaje svojih oklopnjaka MORH-u po istom obrascu „podmazivala“ neke visoke državne dužnosnike, zasad samo muk iz Bajićevog DORH-a, te limeni suveniri iz Finske u vidu privezanih minolovca u splitskoj Lori. Jedini medijski trag u vezi ove afere u Hrvatskoj je prošlogodišnji dolazak istražitelja na Pantovčak i izuzimanje dokumentacije u vezi kupnje finskih vozila koja se odvijala u vrijeme predsjednika RH, Stipe Mesića.

U sklopu aranžmana s “Patrijom”, Finci su Hrvatima “uvalili” i dvije rashodovane topovnjače klase “Helsinki” koje su navodno u Finskoj bile predviđene za rezanje, a dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH nabava rabljenih brodova nije ni bila predviđena. Finci su za rezanje navodno planirali potrošiti oko dva milijuna eura po brodu, ali su ih 2008. godine prodali HRM-u i zaradili osam milijuna eura. Tijekom 2009.  zabilježena je izjava visokog časnika HRM-a kako je Hrvatska kupnjom dvaju finskih brodova omogućena veća samostalnost njene mornarice na otvorenom moru!?

Upravo kupnja nenaoružanih finskih oklopnih vozila “Patria AMV 8X8” spada među najkotroverznije odluke hrvatskog vojnog vrha, tim više što je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u prošloj godini izdvojilo oko 750 milijuna kuna na posljednju ratu isplate oklopnjaka. Prema sve manjem i lošijem finacijskom punjenju proračuna Hrvatske, čini se da još dugo neće biti novca za njihovo predviđeno cijelokupno naoružavanje. 

 ULAGANJE U HRM

Sumnja se da je na sličan način iz džepova hrvatskih poreznih obveznika tijekom posljednjih petnaestak godina “izvučeno” je najmanje 600 milijuna eura, odnosno više od 4,5 milijardi kuna za nabavu nepotrebnih, neiskorištenih ili manjkavih sredstava, opreme i objekata u vojnom, ali i u prometnom sektoru Republike Hrvatske.

U jednom od posljednjih javnih istupa premijera Republike Hrvatske, Zorana Milanovića napomento je da MORH jedini nije doživio rezanje proračunskih sredstava za ovu godinu i najavio puno veća ulaganja u Hrvatsku ratnu mornaricu. To je i sasvim logično obzirom da smo pomorska zemlja s dugom tradicijom u moreplovstvu s kapetanima i ostalim časnicima na velikom broju brodova širom svijeta. Postavljamo samo pitanje da li će to biti ulaganja u vidu i na tragu kupovine „ruzinavih“ finskih minolovaca?

Nažalost, prije osamostaljenja naše zemlje na brodovima i podmornicama nekadašnje Jugoslavenske „ratne“ mornarice bilo je više kapetana iz Kragujevca i Požarevca nego s Korčule ili Visa. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. copy/paste
  #1 copy/paste 18 lipnja, 2013, 02:55

  „U aferu ‘Patria’ u Hrvatskoj su upetljani bivši predsjednik Mesić i kapetan Panjević iz ureda generala Zagorca, bivši ministar B.Rončević,te njegov tadašnji pomoćnik I.Bačić.Prema informacijama stranih istražitelja,pri kupovini finskih vojnih oklopnih vozila odabrana grupica ljudi dobila je oko 15 milijuna eura mita,nakon čega su dali posao tvrtki koja je u 9 % vlasništvu Rusije.U isto vrijeme na stolu su imali ponudu američkog General Dynamicsa,vlasnika austrijskog Stayera,čija je ponuda bila transparentna.I umjesto da Hrvatska uzme vozila po standardima NATO-a te prihvati ponudu General Dyanamicsa koji se obvezao u pogonima Đure Đakovića proizvoditi vozila i opremu za potrebe NATO-a,što bi značilo zapošljavanje tisuća ljudi,oni su izabrali finskog proizvođača samo zbog osobnog interesa uskog kruga ljudi. Ta afera odavno je mogla biti rasvijetljena i procesuirana da Bajić ne štiti S.Mesića i ekipu.“ (Dio intervjua generala M.Lukića)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PATRIOT
  #2 PATRIOT 17 lipnja, 2013, 04:23

  Izgleda da i druge visokopozicionirane dijelove EU ozbiljno tresu korupcijski skandali. Češki premijer Petr Nečas je dao ostavku nakon što je uhićena njegova pomoćnica Jana Nagyova i još pet osoba, među kojima su dva bivša premijera, bivši ministar i dva bivša šefa vojne obavještajne službe, zbog korupcije, primanja mita i zlouporabe moći.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. tika-taka
  #3 tika-taka 15 lipnja, 2013, 11:52

  HRT nekim od ovdje navedenih, mozda buducih optuzenika, daje eksluzivni medijski prostor u sredisnjem dnevniku….
  [quote name=”V.M.,”]U finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj stoji sedam imena: Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec. Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl.[/quote]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. V.M.,
  #4 V.M., 14 lipnja, 2013, 12:41

  U finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj stoji sedam imena: Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec. Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Gorazd
  #5 Gorazd 9 lipnja, 2013, 15:52

  Uzeti samo 37.000 eura provizije na 240 miljuna eura ugovorenog posla je smijesno. Tu mora da je netko malouman.Ili slovensko pravosuđe ili optuzenici!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Freidenker
  #6 Freidenker 9 lipnja, 2013, 14:31

  To je čisti politički obračun okorjelih političkih protivnika Ivana Janeza Janše, a koju je posijao zlotvor i Miloševićev suradnik u razbijanju Hrvatske, a inače srpski izbjeglica, Milan Kučan, koji drma sudstvom i hrpom kriminalaca tzv. poduzetnika u postmodernoj Sloveniji. Uostalom, Slovenija je izmišljena zemlja kao i ime za narod (Slovenac ) koje postoji tek od sredine 19 st. kao i Slovačka (Slovensko) a oba naziva su izvedenice iz općeg imena Slaveni. Osim toga, Slovenija je plagirala i rusku zastavu! O tajnom sporazumu Kučan-Milošević, argumentirano na temelju dokaza pisao je Slaven Letica. Kučan godinama protežira opasnog polusrbina Zorana Jankoviča koji patološki mrzi slovenskog viteza slobode, Ivana Janeza Janšu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Sasa
  #7 Sasa 9 lipnja, 2013, 14:17

  sve sama lijepa imena… mesic, wolf, bajic, lora…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Ivano
  #8 Ivano 6 lipnja, 2013, 10:57

  Vidi ti to, zapadnjaci, pa lopovi, glavno da je kod nas sve cisto sa kupovinom Patria…

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Igla
  #9 Igla 5 lipnja, 2013, 21:03

  “Presude bivšim premijerima Slovenije i Hrvatske Janezu Janši i Ivi Sanaderu samo su ubodi igre za kolosalne razmjere korupcije. Nezakonito stečeno bogatstvo mora se zaplijeniti, posebno u pet nacija jugoistočne Europe koje su članice NATO saveza: u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Sloveniji”, izjavljuje Srdoč za EU medije.
  Šefica Adriatic Instituta smatra da bi u ove države trebalo pozvati inozemne tužitelje i suce, koji će zavesti istinsku vladavinu prava i procesuirati korupcijske afere. Srdoč vjeruje da se regija mora osloboditi svog komunističkog nasljeđa, za koje vjeruje da je rezultiralo preuzimanjem izvršne vlasti od strane mreže korumpiranih državnih dužnosnika i njihovih partnera u zločinu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code