NAJNOVIJE NA PORTALU

JANŠA JE BEOGRADSKI AGENT

JANŠA JE BEOGRADSKI AGENT

6. siječnja, 2013.

 

F24FEC19-0468-41BE-B9C3-801AB2CE60BC w640 r1 s

Životna ispovijed Josipa Boljkovca, svjedoka epoha 12.dio

Piše: Dražen Stjepandić

Josip Boljkovac je osoba koja iz prve ruke može svjedočiti o raznim povijesnim događajima, ličnostima i okolnostima koje su dovele da se ti događaji i ljudi pamte.

Njegovu uzbudljivu životnu priču pokušali smo ispričati kronološkim redom podijeljenu po povijesnim epohama. U posljednja dva nastavka u razgovoru smo kao u vremenskom stroju skakali iz epohe u epohu. Kupili smo ono što je ostalo iz ranijih razgovora i više smo se posvećivali ljudima negoli razdobljima i događajima.

U našem razgovoru, kao uvijek vođenom u njegovoj vikendici u rodnoj mu Vukovoj Gorici, Josipa Boljkovca, svjedoka prohujalih posljednjih epoha, pitali smo i koja je  njemu epoha bila najdraža?

NAJDRAŽA EPOHA

Meni je najdraža epoha od 1963. kad sam postao gradonačelnik Karlovca, pa do 1969. kad sam bio predsjednik Zakonodavne komisije u Saboru, gdje smo pogurali decentralizaciju. Išli smo s prijedlogom da gradonačelnike, predsjednike općina  i predsjednike mjesnih odbora više ne imenuje republika  nego građani. To nam je bio veliki uspjeh, jer poslije toga više nije bio problem provesti referendum. U Karlovcu smo imali nekoliko referenduma za bolnice, ceste… i svi su prošli.

OBAVJEŠTAJAC MILANOVIĆ I OTAC VESNE PUSIĆ

Premijeru Milanoviću bi dao prolaznu ocjenu, ali njegova mana je što se prije nije bavio politikom, nego obavještajnim radom u diplomaciji, pa nema političkog iskustva.  U sadašnjoj Vladi sa svojim stavovima bio je odbojan Radomir Čačić, ali je poslovan čovjek i njega treba iskoristiti, na području privrede u Vladi je bio broj jedan. Otac Vesne Pusić mi je na fakultetu predavao povijest. Jako drag čovjek.

JANŠINA PUTOVNICA

Janez Janša nije slučajno završio obranu i zaštitu. Janez Janša je bio i ostao  na vezi s Beogradom. Po svijetu je putovao s putovnicom Božidara Spasića, što je Spasić napisao u svojoj knjizi.  Treba li tu još nešto dalje govoriti. Stanko Kučan je bio sasvim druga priča. Sa Kučanom sam bio prijatelj i s njim je uvijek bila ugodna suradnja.

PADOBRANACI KOD MARIBORA

Ovdje u Vukovoj Gorici ima preko dvadeset udanih Slovenki. Mnogo je miješanih brakova i suradnja je bila uvijek dobra. Karlovačka regija je u Drugom svjetskom ratu imala sjedište na slovenskoj teritoriji i jako su prema nama bili korektni. General Bavčar, komadant divizije KNOJA 1945. dao deset puškomitraljeza engleske proizvodnje. S četom KNOJ-a  bio sam na položaju kod Maribora i u dane kad je borbardiran Drezden iznad nas je pogođena jedna leteća tvrđava, pala je točno između naših i položaja na kojem su bili Nijemci i ustaše. Iako se jedinice KNOJ-a nisu smjele koristiti u običnim borbama, ja sam na svoju odgovornost potisnuo Nijemce i ustaše i spasio sam pilote koji su iskočili s padobranima. Jedan od njih je skočio svega par metara od mene i kad me vidio sa zvijezdom na kapi odmah me od sreće zagrlio i izljubio. Padobrancima sam priredio i ručak. Kasnije je taj avion leteća tvrđava izrezan i od njega su napravljene žlice i vilice za vojsku.

KARDELJ RANJEN U LOVU

Dr. Isidor Papo šef VMA ispričao mi je kako je u jednom lovu u Karađorđevu bio ranjen Kardelj. Posjetio me u Karlovcu zajedno s Gojkom Nikolišem, šefom saniteta u Petoj ofanzivi. Dr Papo nije htio sjediti na stolici nego je sjeo na tepih i prekrižio je noge kao Turčin. Onda kad sam poslije toga bio u Beogradu Papo je Ivu Vejvodu i mene pozvao kod sebe na ručak. Tada mi je ispričao tada  veliku tajnu kako je Kardelj bio ranjen u lovu u Karađorđevu. Metak se odbio od kamena i zabio se Kardelju pored kičme uz živac i nisu ga smjeli izvaditi. Pričalo se da ga je upucao  Jovan Veselinov-Žarko. Kardelj je išao  na pretrage u London, ali ni tamo nisu  smjeli izvaditi metak. Za javnost je servirano da ide u London na pregovore, ali išao je na kontrolu, vidjeti je li se može taj metak izvaditi. Kardelj je s tim metkom sahranjen. U vrijeme tog lova Tito je bio u Africi i tek kasnije su mu to ispričali.

KAPTOLSKA KLET

Poslije rata u Zagrebu nije bilo restorana. Zahvaljujući generalu Ivanu Šiblu u Zagrebu je otvoren prvi restoran Kaptolska klet preko puta katedrale. Prije toga se niste imali gdje u gradu sastajati.

IDEJA O 200 BOGATIH OBITELJI

Tuđman je o ekonomiji jako malo znao. Zato je slušao druge i tako su mu podvalili ideju od 200 bogatih obitelji. To nije njegova izvorna ideja, to su mu podvalili. Više puta sam o tome s njim razgovarao, premda je naša glavna tema bila rat. Želio sam da izbjegnemo rat, a Tuđman je htio da Mostar bude u Hrvatskoj i tako je ušao u podjelu Bosne. Drugo što nas je uvuklo u rat je bilo izbacivanje Srba kao naroda iz Ustava. Od naroda Srbi su postali nacionalna manjina, trebalo je više taktike oko toga. Malo to pustiti vremenu. S Tuđmanom sam zadnji put bio kad sam mu došao na pogreb. Držao sam i stražu pored njegovog odra.

MIKA ŠPILJAK U TRAMVAJU

Bio sam jako dobar s Mikom Špiljakom. Jednom prigodom u Šibeniku je rekao da se ugledaju u Karlovac, gdje je najbolje rukovodstvo u Jugoslaviji. Mika Špiljak je bio Titov izaslanik na Vatrogasnoj olimpijadi u Karlovcu 1966. Moj zadnji susret s  Mikom Špiljakom bio je u tramvaju u Vlaškoj ulici. Više nije bio na položaju i bio je dosta utučen i zabrinut.

BOŽE VUKUŠIĆ I ĐUREKOVIĆ

Sve je počelo u INI, gdje je Đureković nešto uzeo više nego što je trebalo. Onda je trebao biti ubijen u Stuttgartu, ali umjesto njega je slučajno ubijen obični službenik konzulata Tatar, otac sedmero djece. Ubio ga je Bože Vukušić, znači on je trebao ubiti Đurekovića.T

39 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 23:18

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.??

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144
  #2 Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144 8 kolovoza, 2019, 14:01

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Maria Guadalupe
  #3 Maria Guadalupe 3 kolovoza, 2019, 20:59

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 23 svibnja, 2014, 10:28

  [quote name=”Guest”][quote name=”P.Sava”]Jao nama.Jos cemo radi ovog zaratit sa Slovenijom![/quote]
  Pa ne boj se, nečemo. Samo malo strpite, da skinemo Janšu, onda biče bolje i sve čemo sredit u dobro svima nama. pozdrav iz Ajdovščine.[/quote]
  jebo te janša. posle janša kučan i komunisti.
  glupani jedni.

  samo još napis iz kamenja “zločinac tito je naš” si postavite.

  jao mene.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. BRANKO STOJKOVIĆ
  #5 BRANKO STOJKOVIĆ 17 rujna, 2013, 03:57

  ŠTO TI PROKLETI KOMUNISTI JOŠ UVIJEK RADE U HRVATSKOJ POLITICI, ?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. dotoresa
  #6 dotoresa 18 srpnja, 2013, 17:34

  Ali Janša nije pustija Arkana nego TI!Janša nije ubija hrvate nego TI!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. ppepri43
  #7 ppepri43 22 veljače, 2013, 10:37

  Taj samo lupa,neka se pokuša sjetiti što je on skupa s KNOJ em radio kod Maribora s tim mitraljezima!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. anton.mravljak@siol.
  #8 [email protected] 21 veljače, 2013, 09:49

  glej

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 14 veljače, 2013, 10:28

  [quote name=”P.Sava”]Jao nama.Jos cemo radi ovog zaratit sa Slovenijom![/quote]
  Pa ne boj se, nečemo. Samo malo strpite, da skinemo Janšu, onda biče bolje i sve čemo sredit u dobro svima nama. pozdrav iz Ajdovščine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. petdan
  #10 petdan 13 veljače, 2013, 13:02

  Gospon Josip, uz sve poštovanje, ne bi li vi kao insajder nama rekli koliko milijuna njemačkih maraka je morala Hrvatska 1991 ukupno platiti slovencima za oružje, pošto se Janša nikako ne može sjetiti o nekoj trogivi sa oružjem.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. k1ssmyass
  #11 k1ssmyass 13 veljače, 2013, 06:59

  Gospona Josipa poštujem i verujem u reči, koji je napisao….

  Pozdrav iz Slovenije

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. stjepan radić
  #12 stjepan radić 24 siječnja, 2013, 21:30

  hvala vam joža za vaš obrat od divljek boljševika do demokrata humanista. hvala vam na podršci poštenim, domoljubnim, demokratskim, humanim političkim strukturama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. gustirna
  #13 gustirna 16 siječnja, 2013, 23:25

  jansa beogradski a ti jadnice cetnicki sa vezom u batajnici.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. P.Sava
  #14 P.Sava 8 siječnja, 2013, 17:09

  Jao nama.Jos cemo radi ovog zaratit sa Slovenijom!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code