IZVJEŠTAJ S UTAKMICE  HRVATSKA – ISLAND 2 : 0

IZVJEŠTAJ S UTAKMICE HRVATSKA – ISLAND 2 : 0

20. studenoga, 2013.

 

josip-simunic-3-croatia-home-2008-2010-set-1110-01-TheOldLady8

U okviru projekta Izravna prevencija navijačkog  nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmicu nogometnih reprezentacija Islanda i Hrvatske, koja je odigrana u sklopu kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014.  Promatrači su zabilježili sljedeća događanja.

Utakmica  Hrvatska-Island odigrana je 19.11.2013. u 20.15 sati , na stadionu u Maksimir, pred oko 25.000 gledatelja, od kojih je bilo oko tisuću navijača islandske reprezentacije. Ozračje utakmice bilo je prepuno navijačkog naboja, a gotovo zapaljiv ton u pojedinim su trenucima  davali hrvatski navijači.

Takva je atmosfera bila je posljedica činjenice da je bila riječ o susretu koji je odlučivao o odlasku hrvatskih nogometaša u Brazil. Od prve minute stotinjak navijača na polupraznoj južnoj tribini, na kojoj se smještene navijačke skupine, davalo je negativan „ton“ atmosferi na stadionu.

U 1. i 25. minuti, skupina  s južne  tribine,  skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, ali ostatak publike na stadionu ne prihvaća to „navijanje“. Također, spomenuta skupina, u 24. i 26. minuti  skandira „Ajmo, ajmo ustaše“,  što ostatak gledališta nije prihvatio ni podržao. U 31. minuti  počinje svojevrstana navijački „dijalog“. Grupica s južne  tribine i dio gledatelja na sjevernoj tribini skandiraju naizmjence „Ajmo, ajmo ustaše“, a u 31. minuti cijeli stadion uzvikuje poklič  „Za dom spremni“, što je, kako je poznato, ustaški pozdrav iz razdoblja NDH.  U 32. minuti bačena je jedna baklja na tartan stazu na južnom dijelu istočne tribine, dok u 33. minuti skupina na jugu opet  skandira“HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponovilo i u 51. minuti. U 49. minuti upaljene su 2 baklje među navijačima na južnoj tribini.

Po završetku utakmice publika je dugo ostala na stadionu, pjevajući i  slaveći pobjedu  hrvatske nogometne  vrste. Petnaestak minuta, nakon što je sudac odsvirao kraj susreta, na središnji dio igrališta došao je igrač hrvatske nogometne  vrste, Josip Joe Šimunić, inače rođen u Australiji, donio sa sobom službeni mikrofon i prvo počeo skandirati tradicionalni  poklič  hrvatskih navijača „U boj, u boj, za narod svoj“, da bi potom, u tri navrata, uzviknuo „Za dom“,na što su navijači na stadionu odgovorili su „spremni“.

Informaciju o ovom incidentu prenijeli su gotovo svi hrvatski elektronski i tiskani mediji uz snažnu osudu.

Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi  kaznama u okviru „kolokvijalne“odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje.

Za hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code