IZVJEŠĆE S UZVRATNE UTAKMICE FINALA HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

IZVJEŠĆE S UZVRATNE UTAKMICE FINALA HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

16. svibnja, 2014.

hina ri

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su uzvratnu utakmicu finala Hrvatskoga nogometnoga kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

HNK Rijeka – GNK Dinamo  2 : 0

Uzvratna utakmica završnice Hrvatskog nogometnog kupa odigrana u Rijeci, 13. svibnja 2014. u 20.00 sati, na stadionu Kantrida

Prepuna Kantrida, oko 10.000 gledatelja, popratila je finalni susret Hrvatskoga nogometnog kupa, između nogometaša HNK Rijeke i GNK Dinama u živoj, na trenutke i burnoj navijačkoj atmosferi. Na zapadnoj tribini okupilo se preko 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), mada je sinoć cijela Kantrida disala s Armadom, dok su na istočnom dijelu stadiona Dinamovi navijači, oni iz BBB fan kluba(njih jedva 50-ak), i tzv. BBB (njih višestruko više, preko 300), koji se formiraju kao antimamićevska grupa, bili podijeljeni u dva odijeljena, ali susjedna prostora. I riječki i zagrebački navijači cijelo su vrijeme bili pod budnom paskom redarske službe i impresivnog broja specijalnih policijskih snaga. Počelo je impresivno i svečano pjevanjem „Lijepe naše“ koje povela Armada, a prihvatila sva publika. Ali odmah iza tog doista svečanog početka, počinje navijanje s poznatim repertoarom uvreda i skandiranja, uz veliku piromansku feštu u 50-im minutama, iako je spiker prije početka susreta, a potom još u dva navrata u prvom poluvremenu, pozvao navijače da se ponašaju dostojanstveno i u skladu s zakonskim odredbama.

BBB-istok još prije prvog sučevog zvižduka počinju skandiranje s „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a zatim slijedi „Zdravko Mamić, ratni profiter“, „Zdravko Mamić, srpsko kopile“ (3. minuta), a u 5. minuti čuje se „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“, da bi u jednom trenutku (5. minuta), svojim konkurentima iz BBB fan kluba, na njihovo „Dinamo Zagreb“, poručili „Jebo vas Mamić“

Znatno brojnija i glasnija Armada utišala je BBB, pa se njihova skandiranja gotovo i ne čuju, ali zato stadionom odjekuje Armadino „Purgerske pičke“ u 9. minuti, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, u 16-oj uzvikuju „Mamiću govno“, nakon čega reagira spiker i poziva na korektno navijanje. Kao odgovor Armada minutu kasnije (17.) nastavlja s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Purgerske pičke“. U 39. minuti Armada počinje pjevati novi navijački hit „Baš je dobro, jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu, popuši mi nježno, za ona dobra, dobra, dobra, stara vremena“ što traje do kraja poluvremena pa i za vrijeme stanke, dakle dobrih desetak minuta.

Drugo poluvrijeme BBB-istok otvaraju s nizom malih transparenata s osnovnom porukom da ih nitko, pa ni UEFA zaustaviti neće, dok na jednom piše „Zdravko Mamić, odlazi iz Dinama“. Istovremeno Armada gromko kliče „Purgerske pičke“, a u 51. minuti skandira „Mamiću, Mamiću, govno cigansko“, a onda u 57. minuti počinje prava eksplozija piromanije i ostalim efektima. Najprije Armada pali niz bljeskalica, a potom počinje „fešta“ s dimnim bakljama.  Upaljeno je 50-ak baklji, a na taratan stazu, pa i prostor iza samog gola, bačeno je njih gotovo trideset, tako da su ih dežurni vatrogasci jedva ugasili. Uslijedio je i jedan topovski udar, a u nastavku (63.minuta) Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Purgerske pičke“.

U 65. minuti dolazi do gužve između dviju skupina BBB koje se guraju kroz žicu, pa interveniraju redari i policijske snage. BBB fan klub pale 2 dimne baklje, pa ih bacaju na svoje konkurente, a oni također pale svoje baklje i bacaju ih na svoje susjede i navijačke neistomišljenike. Armada na to uzvraća skandirajući „Jebo vas Mamić“, a isti poklič BBB-istok upućuju BBB-fan klubu. U 70-oj minuti BBB-istok bacaju dvije tri baklje, daleko među riječku publiku, na što gledalište počinje uzvikivati „Cigani, Cigani“, a Armada se priključuje s „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Sva ta događanja redari i dežurni policajci snimaju kamerama i fotoaparatima, a 15 minuta prije kraja utakmice uz dio gledališta ulazi, uz već postrojene redare, pedesetak pripadnika specijalne policije,  velik broj specijalaca raspoređen je i uz ostale dijelove gledališta. No do kraja utakmice više nije bilo ozbiljnijih incidenata. Na samom kraju Armada je izvjesila dugačku parolu „Neće samo jug biti izvor kmečanja, i vas „Mamiću Cigane“ čeka 100 godina klečanja“, a sve je popraćeno uzvicima „Hrvatska policija, mito i korupcija“, te pjevanjem „Baš je dobro…“.

Predaja pehara i spominjanje Davora Šukera, koji ga je uručio igračima HNK Rijeke, popraćeno je zvižducima i novim pogrdnim uzvicima na račun HNS-a i njegova predsjednika.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code