IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DRAŽENA TIRIĆA

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DRAŽENA TIRIĆA

9. prosinca, 2013.

Dražen Tirić 1

Draženu je Tiriću otvorena izložba fotografija Crnomorci u Galeriji Fotokluba Zagreb (utorak, 3. prosinca 2013.).Dražen Tirić je putnik i fotograf u jednomu. Njegova strast za putovanjima prožeta je željom za bilježenjem viđenog pri čemu rabi dokumentaristički pristup – kojima pokazuje ne namještene svakodnevne trenutke. Iako Dražen ostavruje umjetnički poseban pristup fotografiranju, zapravo ne fotografira sa strane, kao skriveni promatrač, već se uvijek nalazi u središtu zbivanja i na vidljiv i direktan način bilježi strasti i emocije malog čovjeka u svakodnevnom životu. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi odlučio je predstaviti stanovnike Ukrajine, Bugarske i Rumunjske (država) koje okružuju Crno more, pa otud i naziv izložbe “Crnomorci”.

 Fotografije su nastale između 2009. – 2013. godine, a prikazuju obične stanovnike urbanih metropola i istu kategoriju pučanstva u trenucima odmora i zabave. Fotografije su na izložbi objedinjene i na njima se ne razlikuju države i nacije već podneblje i ljudi koji su stopljeni s njime. Poveznica je zemljopisna i povijesno politička, a Dražen kao fotograf pronalazi vizualne ostatke (propalog) starog režima koji se uvijek nalaze izvan ustaljenih turističkih trasa. Njegova sposobnost da se srodi s okruženjem u kojem boravi omogućava mu da bilježi život kakav zaista je, a ne kako je serviran po turističkim vodičima i lokacijama na koje se odvode turisti.

Zapravo možemo ustvrditi kako njegove fotografije omogućuju direktan uvid u životnu svakodnevnicu koja najčešće promiče ne opažena, površnim prolaznicima-fotografima. 

Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2013.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code