IZJAVA HHO-a O UTAKMICI PSG – DINAMO

IZJAVA HHO-a O UTAKMICI PSG – DINAMO

9. studenoga, 2012.

 

dinamo zagreb 3 1280x1024

Promatrači Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) u sklopu projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja pratili su i događanja prije, za vrijeme, i poslije utakmice PSG – Dinamo. Na temelju osobnog uvida i prikupljenih podataka objavljujemo sljedeće:

S obzrirom na činjenicu da su nogometne i državene institucije Francuske i Hrvatske procijenile utakmicu događajem visokog rizika, poduzete su i vrlo konkretne mjere kako bi se spriječili sukobi između dviju navijačkih skupina. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls u nedjelju 4. studenoga osobno je objavio zabranu ulaska hrvatskih državljana – navijača na francuski teritorij, što je presedan i u europskim razmjerima. Zabrana je počela teći od ponoći s 4. na 5. studenoga. S obzirom na činjenicu da su pripadnici navijačke skupine Dinama, BBB, bili obaviješteni putem tiska da im neće biti dopušten ulazak na stadion, oni su očito s drugim namjerama krenuli put Pariza i ušli u Francusku prije stupanja zabrane na snagu. Hrvatska policija u sklopu međunarodne suradnje obavijestila je francusku stranu da se iz Zagreba priprema skupina od 150 do 200 Dinamovih anti-navijača. Osim toga, hrvatski MUP uputio je u Pariz 6 svojih službenika radi pomoći francuskoj policiji. Da je skupina bila dobro organizirana vidljivo je iz činjenice da je čak 108 pripadnika BBB-a bilo smješteno u jedan hotel, odakle ih je policija privela i stavila u pritvor koji još uvijek traje.

Kao što je poznato, dan prije utakmice u centru Pariza na trgu Bastille, hrvatski su navijači bezuspješno opet pokušali osvojiti Bastille. No, tamo su ih dočekali navijači francuske navijačke skupine Boulogne Boys naoružani metalnim i drvenim palicama. Hrvatski navijači bili su opremljeni samo pirotehničkim sredstvima pa su im kao priručna sredstva poslužile boce, stolice, i drugi inventar koji su mogli prikupiti u okolnim kafićima. Francuska policija koja je pod budnim okom držala obadvije navijačke skupine, spriječila je sukob širih razmjera. U sukobu je uništen inventar kafića, jedna osoba je teže ozlijeđena, jedna lakše. Policija je privela 27osoba, od čega 21 Hrvata i 6 Francuza. Sedmorica hrvatskih državljana već su pušteni, a pred francuskim sudom upravo traje suđenje ostalim hrvatskim državljanima i trebalo bi biti okončano do 19 sati. Ostalih 142 navijača još su jučer pušteni iz pritvora i protjerani s francuskog teritorija.

Što se tiče same utakmice, ona je protekla u fer, športskoj atmosferi bez ikakvih vrijeđanja ili narušavanja atmosfere.

Ovaj incident u Parizu još jednom je privukao pažnju međunarodne javnosti na ponašanje hrvatskih navijača. Napominjemo da incidenti ovakve vrste i slični anti-navijački ispadi nisu neuobičajeni i u drugim europskim državama. No tamo postoji snažna politička volja i djelovanje državnih institucija s ciljem da se ova moderna ”bolest” suzbije. Međunarodne institucije koje se bave nogometom, ali i ne samo njime, prepoznaju odsutnost političke volje u Hrvatskoj da se čvrsto uhvati u koštac s ovim problemom. Zato su Hrvatskoj ovih dana upućene prijeteće poruke s najvišeg nivoa nogometnih institucija da će hrvatski nogomet, ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi na

nogometnih institucija da će hrvatski nogomet, ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi na našim stadionima, ali i na međunarodnim utakmicama, biti izbačen iz svih europskih nogometnih institucija.

Odbor i još jednom podvlači da veliku krivnju za ovakvo stanje u hrvatskom nogometu imaju i hrvatski mediji koji snažno podržavaju one ”navijačke” skupine i svojim napisima zapravo ih huškaju na nastavak divljačkog ponašanja.. Anti-navijačke skupine, koristeći se metodama iz vremena Miloševićeve jogurt revolucije obilaze Hrvatsku, pokušavajući divljaštvo pretvoriti u normalno ponašanje. No njihov pokušaj da svoj način navijanja pretvore i u prepoznatljivi hrvatski izvozni brand, očito ne prolazi.

 Za HHO

Ivan Zvonimir Čičakm predsjednik T

 

 

 

 

 

                                                                      


 

 

 

 

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code