ŽIVOT PRETOČEN U STIHOVE

ŽIVOT PRETOČEN U STIHOVE

26. siječnja, 2014.

 

pjesme nade

“Pjesma nade” je peta zbirka Ivana Bradvice

 

 

Napisao: Ivan Raos 

Fotografija: Zagrebačka novinska agencija

 

Pjesma nade novoobjavljena je knjiga pjesama Ivana Bradovice, koja se predstavlja 4. veljače 2014. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a predstavljati će je hrvatski književnik Ivan Puljić i autor.

Najprije treba spoznati i pronaći SMISAO ŽIVOTA, i kad ga spoznaš, tad ga strpljivo i predano nastaviti graditi PJESMOM GRADITELJA, pa ga brižljivo provesti mukotrpnim i kadkad vrlo teškim, a tek ponekad ugodnim MISTERIJEM REALNOSTI, da bi spoznao istinske, vječne i neuništive ISKRE USKRSNUĆA, koje traju od iskona i trajati će kroz svu vječnost! Ivan je time došao do prave i istinite, trajne i besmrtne PJESME NADE, a to su vrhunske moralne vrjednosti koje je vrsni pjesnik Ivan Bradvica spoznao, prepoznao i opjevao, i po njima nazvao dosadašnji niz svojih pjesničkih zbirki! Svaka zbirka ima cijeli niz pjesama nade, koje je pjesnički vrlo nadahnuto Ivan, pretočio u izvanredne pjesme, a on upravo tako i živi svoj život, koji je jednostavno preslikao i pretočio u svoje stihove!

                  

 PETA ZBIRKA

To je iznimno teško ostvariti, bolje rečeno realizirati u zbiljskom životu, u ovoj čemernoj dolini suza, a sve skupa to spoznati i uprkos svim mogućim nedaćama živjeti, zaista je istinsko i pravo umijeće! Antun Branko Šimić je davno spoznao i konstatirao: pjesnici su čuđenje u svijetu. Zato je A. B. Šimić još i više u cijelosti u pravu, jer ništa na svijetu nije slučajno, pa ni činjenica da je Branka i Ivana u prvim danima života grijalo vrelo hercegovačko Sunce! Ono što obični smrtnik i ne zamjeti, pjesnik pretoči u divnu i skladnu pjesmu. Teme Ivanovih pjesničkih inspiracija i u ovoj knjizi su poput onih iz dosadašnjeg njegovog pjesničkog opusa, a to je ljubav, vjera u Boga, domoljublje i sve lijepo što krasi moralnog i časnog čovjeka. Danas bi to neki moderni zlobnici krstili kao konzervativno i zaostalo, ali to je u biti prirodno i pravedno, istinski od Boga dano, a svi oni koji osporavaju istinsko, trajno i vječno,  Bogom od postanka svijeta dano, su kratkog maha i daha!

Ivanove pjesme su pravi melem izmučenoj duši i srcu, u ovim modernim, previše materijalnim razdobljima. Ivanove pjesme donose pravi lijek, smiraj i spokoj od svakodnevne strke i užurbanosti, te otkrivaju i pokazuju prave vrjednote, koje bi trebali živjeti i tako oplemeniti svoj trenutak vječnosti,trenutak kojim gostujemo u ovoj dolini suza, koja je bremenita i teška, te su mnogi ljudi izgubili pojam o pravim vrijednostima. Bilo bi dobro kad bi više pjesnika koji bi pjevali o temama poput Ivana Bradvice – jer to nisu promašene teme, već su teme koje imaju trajnu vrjednost.

Stoga, Ivanu želim i dalje plodan i bogat pjesnički opus, jer sam uvjeren da je nepresušno pjesničko vrelo, a svaka kap(pjesma) sa tog vrela krijepi i krijepit će mnoge duše željne lijepo pisane riječi.Mislim da je dalje uzalud trošiti riječi, već se treba prepustiti lijepim Ivanovim stihovima i uživati!Stoga, zbog sveg rečenog u ovom predgovoru uronite u PJESMU NADE, koju iskreno od srca najtoplije preporuujem za višekratno čitanje. Kazao je  književnik Ivan Puljić u predgovoru zbirke Pjesma nade

DVIJE PJESME

Tračak nade

Kada tugujem

sa slabim sobom drugujem

slabost me obuzima

zadovoljstvo mi oduzima.

Radosti ni traga

splasnula je snaga.

Nemoć je u tuzi

oko samozacjeljenjem suzi.

Tračci nade prije posijani

kao da su sada iščupani.

Previd boljeg sebe je na snazi

tračak nade nikako da se opazi.

Nestalo je razuma, zdravog sjemena

nastala je vlastita zločestoća vremena.

Tuga je neizmjerna pustinja

život trpi kao svetinja

samotugom je razapet

samosvojnim vremenom je obuzet.

Tračak nade je skriven

da bi bio dobiven

potaknuti ga se samo željom može

kad se snovi u boljeg sebe ulože.

Pjesma nade

Ja sam čisti zrak

udahni me.

Nakon stanke misli

poželi me opet

bit ću Ti

prožimajuća milina

dio Tebe

Tvoja svojina

Tvoja nada i vedrina.

O autoru: Ivan je Bradvica rođen 12. srpnja 1949. godine u Veljacima kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini, a od 1968. godine  djelatan je i živi u Zagrebu. Diplomirani je inženjer građevinarstva, a profesijski se specijalizirano bavi stručnim i istraživačkim radom na temeljenju objekata. Ipak do sad je objavio 37 zapaženih stručnih i znanstvenih radova iz područja geotehnike. Nakon završetka Domovinskog rata  započeo je pisati pjesme. Nastupio je na brojnim pjesničkim tribinama, kako u gradu Zagrebu, tako i diljem Hrvatske, i na mnoštvu raznih prigodica i događaja. Zapravo do sad mu je objavljeno pet zbirki pjesama: Smisao života, Pjesma graditelja, Misterij realnosti,  Iskre uskrsnuća i,  Pjesma nade koja se eto upravo predstavlja, T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code