IVO MALEC ODBIO NAZORA ZA ŽIVOTNO DJELO

IVO MALEC ODBIO NAZORA ZA ŽIVOTNO DJELO

6. lipnja, 2013.

120325 clip image007

Ovogodišnji dobitnici „Nagrada Vladimir Nazor“ za životno djelo su književnik Luko Paljetak, filmski snimatelj Ivica Rajković, kiparica Marija Ujević Galetović, dramski umjetnik Nenad Šegvić, arhitektica Hildegard Auf-Franić, i skladatelj Ivo Malec – koji nagradu iz osobnih razloga nije prihvatio, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

 Odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ donio je Odbor Nagrade, na čelu s akademikom Milivojem Solarom, na  sjednici održanoj (24. svibnja 2013.), kako izvješćuju iz Ministarstva kulture Nagrade Vladimir Nazor u području književnosti ove su godine dobili Luko Paljetak za životno djelo (književnik, pjesnik i prjevoditelj), i Tatjana Gromača za svoj roman Božanska dječica (Fraktura, 2012.). Na području glazbe Odbor je Nagradu za životno djelo  dodijelio skladatelju Ivi Malecu. Međutim kako izvješćuju iz Ministarstva kulture, “ugledni skladatelj Ivo Malec, laureat ‘Nagrade Vladimir Nazor’ za životno djelo u području glazbe, zahvalio se na Nagradi, koju iz osobnih razloga nije prihvatio. Stoga se Nagrada ove godine ne uručuje”.

Godišnju nagradu dobila je violončelistica Monika Leskovar  za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012. , cjelovečernji recital s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, 23. siječnja 2012., izvedbu 3. Kammermusik P. Hindemitha s Cantus Ansamblom, 14. svibnja 2012. i izvedbu 1. koncerta za violončelo i orkestar D. Šostakoviča sa Zagrebačkom filharmonijom, 27. rujna 2012.

Dočim za filmsku umjetnost nagradu je za životno djelo dobio filmski snimatelj Ivica Rajković, a godišnju nagradu Rene Bitorajac za ulogu u filmu “Ljudožder vegetarijanac”. Dok za kazališnu umjetnost nagradu za životno djelo dobio je dramski umjetnik Nenad Šegvić, a godišnju nagradu Zlatko Sviben za režiju predstave Unterstadt  (izvedenu na premijeri 5. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku).

Za likovne i primijenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobila je hrvatska akademikica Marija Ujević Galetović (kiparica), a godišnju nagradu Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda, Pogon Jedinstvo, Zagreb, 30. ožujka – 06. travnja 2012. i Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula, 13. – 27. travnja 2012.

Za arhitekturu i urbanizam nagradu za životno djelo dobila je arhitektica Hildegard Auf-Franić, a godišnju nagradu dobili arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko, za Studentski dom i centar Sveučilišnog Kampusa u Splitu.

Ovogodišnje nagrade će biti dodijeljene na prigodnoj svečanosti u Muzeju Mimara, 19. lipnja 2013. godine. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code