IVKOŠIĆ OŽENIO SVOJU UDOVICU

IVKOŠIĆ OŽENIO SVOJU UDOVICU

30. listopada, 2012.

 

 

ivkosic

 

Milanu je to drugi brak s istom ženom

Piše: Ante Matić

U raznim krajevima Hrvatske raznoliko ljudi govore kad se dvoje u jedno spoje, pa postanu “jedna duša i jedno tijelo«, kako kaže orijaš krščanstva, sveti Pavao iz Tarsa. Prisegnu pred oltarom na vjećnu vjernost u dobri i u zlu, te tako odlučni odluče i pred matičarom zajamčiti jedno drugom kako će doživotno živjeti zajedno, kao supružnici, životni suputnici, sve dok ih smrt ne rastavi. Uprti pa do smrti, kako veli narodna pošalica. Mada svetac iz Tarsa kaže, da ni smrt ne rastavlja, što Bog sastavlja i Isusov posrednik na zemlji blagoslovi. To se službeno kaže da su se vjenčali, sklopili brak, a u narodu se kaže , kao su se oženili, priženili, ugovorili, udao i udala, oženio i oženila.

PROFESORICA SLAVICA

U konketnom slučaju ne znam kako bi nazvao udaju ili ženidbu Milana i Slavice, mojih bivših susjeda iz Gajnica.

Dakle, u konkretnom slučaju moji biviši susjedi Milan i Slavica, znameniti komunist, oprostite kolumnist i njegova životna družica, profesorica Slavica, nadavno su po drugi put stali pred matičara. U kolumnistovu selu bi rekli da je Milan oženio Slavicu. To se kaže kad je prvi put i kad mlada dama dolazi živjeti u kuću mladoženje, odnosno svoga ženika. Kad siroti ženik, odnosno siromašni mladoženja oženi neku jedinicu bogatašicu i prijeđu živjeti u kući njezina oca ili u njezinu stanu, onda se to kaže, priženio se, uvinča se, a u nekim krajevima u Bosni, kao u mojemu Duvnu, kažu, udao se. Znači dolazi do zamjene mjesta i uloga mlade i mladoženje; mladoženja je uzeo ulogu mlade, pa se neki udaju, neki uvinčaju, neki ožene, neki prižene. To je tako kad je prvio put, ali kad je drugi put, kako to nazvati? Jer, prvi put su stali pred oltar  obećali vjernost i odanost jedno drugomu do groba, a to isto su izjavili pred matičarom. Onda se rastanu ili razvedu, kao se to službeno kažu. Žive neko vrijeme odvojeno, kao što je to slučaj  s mojim bivšim susjedima Milanom i Slavicom. Nakon rastave, odnosno sraza i razlaza Slavica se udala za nekog svetosavca, a Milan je ostao živjeti samotnički, povremeno dovodeći u svoj kućerak neku žensku, pa su se kažu izredale čak i neke poznate ženske iz medija, spikerice, voditeljice, navoditeljice, novinarke. Neka Ljiljana, pa Snježana…Znam da nije uspio Milan u svoju gajbu dovabit Jasminu, a htio je.

Slavica je živjela svoj novi život sa svojim drugim mužem. Onda je on obolio i ubrzo umro, pa je Slavica ostala udovica kod živa prvoga muža. Oni se nisu crkveno razvjenčali, jer nije lako poništiti crkveni brak. To se događa rijetko. Da bi se neko crkveno razvjednčao, trebaju potvrditi dva čovjeka i jedan svjećenik da brak nije konzumiran. No, pustimo sada to. Prijeđimo na bolnu točku priče. Kad je Milanova ljubav iz studentskih dana Slavica ostala udovica kod živoga prvoga muža, jer se crkveno nisu ni razveli, Milan je odlučio ponovo zatražit ruku svoje Slavice, pa su se opet vjenčali.

Slavičin drugi muž imao je grunt u Zagorju, idealan za kletkicu. Na dijelu grunta je, vinograd, voćnjak, pravi mali raj. Uz taj gruntek Slavičin drugi muž ostavio je svojoj Salvici i stan u Zagrebu u kojem su živjeli u ljubavi i sreći.

SLAVICA UDOVICA

Kad je Milan čuo da je njegova žena postala udovica za živa njega, odlučio je opet oženiti i vjenčali su se u Zagrebu u drugoj polivici mjeseca listopada godine gospodnje 2012. Ako sada žive u stanu koji je ostao Slavici od drugoga muža, onda se Milan uvinčao, priženio ili, kako kažu Bosanci, udo se.  Ako žive u Milanovu kućerku u zagrebačkom naselju Kustiošiji, onda je Milan ponovo oženio svoju nikad dovoljno ljubljenu ženicu Slavicu.

Bilo kako bilo, nakon desetak godina razvrgnuća, ponovo opet žive zajedno Milan i njegova životna družica Slavica.

Kao bivšim susjedima, ja im zaista od srca želim sreću u drugom braku, dobro zdravlje i dug život. Budući da imaju dva sina, silno me zanim, jesu li bili na vjenčanju svojih roditelja. Ako je bio stariji sin, onda je on bio po drugi put.

KUM MARKICA

Kum je na drugom vjenčanju bio kum Markica Rebić, komu je Milan bio kum na prvom vjenčanju, a tko je Slavici bila druga kuma, ne znam, kao što ne znam, a volio bih znati, idu li na drugi medeni mjesec. Koliko znam, na prvi medeni mjesec nisu išli na bračno putovanje, jer je Slavica bila studentica, a po znanju i ravnanju, bila je u drugom stanju. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ivan
  #1 Ivan 26 svibnja, 2020, 19:41

  Neka mojih Imoćana,nek se žene, vinčaju, oplođavaju i što više umnožavaju, nek seširi vira Isusova!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jozo
  #2 jozo 15 studenoga, 2012, 14:31

  pička mu materina, znam da je imocanin ali ovakav lupez ne radja se svakom sokaku

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. odoh
  #3 odoh 2 studenoga, 2012, 08:30

  izgleda da ce trebati napraviti lustraciju i za novinare, a ne samo za politicare …

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. kolegica
  #4 kolegica 1 studenoga, 2012, 08:54

  vidi,vidi… tko bi to rekao?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Apostol
  #5 Apostol 30 listopada, 2012, 08:36

  Prva žena zaborava nema…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code