IVANINA KUĆA BAJKI

IVANINA KUĆA BAJKI

15. prosinca, 2013.

 

 

Ivanina

U Ogulinu postoji zanimanje pripovjedač bajki

 

 

Napisao:Željko Krznarić

Mnogo je ove godine održano skupova u povodu obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, ali je najvrijednije kada se obilježava godišnjica spisateljičinog djela, a to je stota obljetnica djeci omiljenog šegrta Hlapića.

Ogulin nas je dočekao smrznut ali i  razdragan, širom otvorenih srca i duša Ogulinčana koji imaju čast i zadovoljstvo što je upravo u ovom gradiću rođena jedna tako velika hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić. Stoga upravo Ogulin ima čast zvati se zavičajem bajki, što je i potvrđeno djelom. Naime, od 2006. godine ovdje se održava međunarodni festival bajki, a otvaranjem Ivanine kuće bajki zaokružen je projekt koji će umnogome unaprijediti turizam u ovom kraju.

 

ŠKOLE PRIPOVJEDANJA BAJKI

-Ivanina kuća bajke je zamišljena kao drugi stup Ogulina zavičaja bajke – naglašava Dragana Lucija Ratković Aydemir, idejna začetnica projekta- dakle jednog mjesta kojeg svi želimo posjetiti zato što se u njemu rodila Ivana Brlić Mažuranić. To nam daje zapravo jednu obvezu da slavimo njeno djelo, ali u našem promišljanju je bilo značajni to da je bajka kao književna vrsta vrlo univerzalna i da se bajke u raznim oblicima pojavljuju u svim civilizacijama i kulturama svijeta. To nam nudi jednu idealnu platformu za međunarodnu razmjenu. U ovoj kući i jeste domaćica Ivana Brlić Mažuranić i ona zapravo poziva u svoju kuću sve druge bajkopisce svijeta. U tom smislu je grad Ogulin sretan jer ima način i mogućnost da predstavlja jednu baštinu bajke a i da na taj način sebe predstavi. Jer ovo je mjesta jedna posebnost koja će privući različitu publiku.

U Ivaninoj kući bajke se kroz razne medija pokušava bajka približiti svima koji će je posjetiti. Korišteni su suvremeni multimedijalni pristupi. Ima puno dodirnih ekrana koji su smješteni u bajkoviti prostor šume, dvorca i ognjišta. Tu su i animirani filmovi te audio zapisis, ukupno njih 28 koji su rađeni u produkciji Ivanine kuće bajke.

-Od 2006. Godine kada je osnovan međunarodni festiva bajke u Ogulinu –nastavlja Dragana Lucija Ratković Aydemir- je pripremio teren za Ivaninu kuću bajke, koja je je jedan logičan slijed. U ovom projektu je dosta ljudi završilo škole pripovijedanja, tako kad netko dođe u Ogulin kao turist, može biti preuzet od pripovjedača koji će vrlo ushićeno pripovijedati različite bajke. Riječ je o mladim ljudima koji su promijenili svoja zanimanja i nisu vjerojatno nikada ni slutili da će jednom živjeti od pripovijedanja bajki. Dakle, ovim projektom su otvorena i nova radna mjesta. Kuća će nuditi i kreativne radionice i vjerujem da su djeca Ogulina ponosna što će rasti uz Ivaninu kuću bajki ali i sva djeca Hrvatske bi trebala doći u Ogulin i posjetiti ovu kuću. Za kuću bi se moglo reći i da je zapravo prvi Dječji muzej u državi.

 

PRAUNUKA MATILDA RUŽIĆ

Za izgradnju i opremanje Ivanine kuće bajki osigurano je gotovo milijun i pol eura ali sva sredstva nisu utrošena jer se nešto uštedilo na radovima – rekla nam je Ankica Puškarić, voditeljica projekta i direktorica Turističke zajednice Ogulina- Partneri u projektu su nam Ministarstvo kulture. Konzervatosrski odjel Karlovac i Grad Ogulin kao glavni projektni partner. Sigurna sam da je ovo prekretnica u razvoju turizma u ogulinskom kraju, jer se već i za vrijeme održavanja festivala bajki vidi koliko je grad drugačiji i koliko privlači razne dobne skupine. Istina je da smo mi u ovom trenutku opterečeni situacijom koja se dogodila na Bjelolasici, ali ovakva jedna dodatna atrakcija sigurno će postati motiv dolaska u sam grad i sigurno će okrenuti našu turističku ponudu.

Ivaninu kuću bajki otvorila je njena praunuka Matilda Ružić, koju su do kuće doveli „domaći“ likovi iz jedne od najljepših bajki Ivane Brlić Mažurani „Šuma Striborova“.

-Naša obitelj čuva vrijednu veliku arhivu prepiske moje prabake- naglašava Matilda Ružić- Ova godina mi se čini posebna za Ivanu. Prvo se održalo mnogo skupova, jer se slavila stota godišnjica šegrta Hlapića. Dakle, slavila se jedna obljetnica ne njegog rođenja niti smrti, već njenog literarnog djela. Mislim da za pisca nema većeg komplimenta od slavljenja njegovih djela. Ogulin je rodno mjesto Ivanino, ovdje je rođena, ovdje je krštena imenima Joana, Kornelija, Emilija i Henrieta, i uvijek se u mislima rado vraćala u Ogulin. On je postao uspomena najranijeg djetinjstva, koju svi mi na neki način čuvamo. Možda se baš ne sjećamo jasno ali budi u nama nekakvu ugodu, nekakav mir koji nam život često pomuti. Tako se na nekin način danas ostvaruje po drugi puta Ivanina  bajka, sa njenom kućom bajki, zahvaljujući velikom trudu Ogulinaca.

Tako je Ogulin uz Klek, Đulin ponor i legendom o vješticama dobio još jedan razlog da se krene u ovaj grad i da se osjeti mirisi zavičaja bajki. Naravno, nismo propustili dobiti tradicionalne vozačke dozvole za let na metli i uživali smo u ugodnom ambijentu vinskom podruma hotela Frankopan u pripovjedanju bajki. Zato razveselite svoje mališane i krenite u Ogulin u koji se zahvaljujući auto cesti vrlo brzo stiže. Nećete požaliti niti vi niti vaša djeca. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code