INVALIDI PARAVAN ZA MILIJUNSKE POSLOVE

INVALIDI PARAVAN ZA MILIJUNSKE POSLOVE

8. studenoga, 2012.

 Balenović i klarić

U Centru za ljudska prava udruga „Zviždač“ u srijedu 7. listopada je tiskovnu konferenciju povodom otkaza kojeg je zagrebačko gradsko poduzeće URIHO uručilo dvojici „zviždača“ Vlatku Klariću i Zlatanu Osmanoviću.

„Nakon što sam prije dvije godine  zbog sumnje na kriminal i kršenje zakona o javnoj nabavi podnio nekoliko kaznenih prijava protiv ravnatelja URIHA Josipa Držaića, očekivao sam djelotvornu akciju DORH-a i USKOK-a. Unatoč brojnoj dokumentaciji kojom sam prijavu potkrijepio, nikakvih pomaka nije bilo, već je na žalost jedino u URIHU otpočeo moj i Zlatanov progon.“ – rekao je otpušteni pravnik Vlatko Klarić.

„Bilo je očito da je iz DORH-a procurila informacija o mojim kaznenim prijavama, jer je u poduzeću ciljani pritisak na mene i kolegu Osmanovića postajao sve jači. Kada već pomoć nije stizala iz DORH-a odlučio sam o svojim saznanjima javno progovoriti.“ – rekao je Klarić.

Podsjetimo, URIHO je javna ustanova koja profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem pomaže 350 osoba s invaliditetom. Toj veoma plemenitoj misiji URIHA potporu su dale brojne institucije, državna i gradska poduzeća, te su pomoću rezerviranih natječaja dodjelili URIHU  brojne unosne višemilijunske poslove. Umjesto da te poslove obavljaju  uposlenici URIHA, ravnatelj Josip Držaić u pravilu te poslove prema vlastitom odabiru i bez natječaja prepušta podizvođačima. Tako su invalidi postali paravan za milijunske poslove.

„Na taj način u proteklih pet godina podizvođači su uprihodovali cca 120 milijuna kuna, a URIHO tek mrvice. Da bi uz takvo poslovanje mogli opstati i isplaćivati minimalne plaće radnicima, URIHO od grada Zagreba ove će godine dobit 30 milijuna kuna. S poslovima koje smo dobili mogli smo dodatno proširiti proizvodnju, zaposliti još više osoba s invaliditetom i tako im pomoći da imaju dostojan život. Ovako mi smo se pretvorili u obične preprodavače.“ – rekao je Vlatko Klarić.

„Ravnatelj URIHA Josip Držaić na ovakav način koncentrirao je preveliku, protupravnu gospodarsku moć. S jedne strane od državnih i gradskih poduzeća na privilegiranim i rezerviranim natječajima dobiva visokovrijedne poslove, koje bez ikakve kontrole po vlastitom odabiru uz obilne avanse prepušta podizvođačima. Žiro račun svog poduzeća tako je pretvorio doslovno u prolazni račun za nekontrolirano prelijevanje višemilijunskih doznaka javnih poduzeća i ustanova u privatne džepove podizvođača. Takva praksa se hitno mora zaustaviti, a na nepravilnosti  u URIHU upozorio je i Mirko Herak iz Gradskog kontrolnog ureda.“- rekla je predsjednica udruge „Zviždač“ Vesna Balenović.

„Da bi doši do pravednog rješenja Udruga „Zviždač“ obratit će se na četiri adrese. Zahtijevamo da URIHO hitno i bez odlaganja proglasi otkaze „zviždačima“ ništavnim i svoje djelatnike odmah vrati na posao. Obratit ćemo se Gradskoj skupštini da preispita odgovornost i smjeni s dužnosti ravnatelja Držaića. Za operativnu pomoć zamolit ćemo i gradonačelnika Milana Bandića, s obzirom da je URIHO gradsko poduzeće. Na koncu, na ovu kaznenu prijavu podsjetit ćemo i DORH, s obzirom da u njihovim ladicama stoji već drugu godinu. Državno odvjetništvo ne smije postati groblje „zviždača“, koji godinama čekaju rješenje podnešenih kaznenih prijava. „Zviždači“ su nezaštićeni i za rješenje prijavljenih slučajeva nemaju svo vrijeme ovog svijeta. S posla su na ulicu izbačeni zbog svog poštenja, a drugih izvora prihoda nemaju.

Kada bi odgovorni u DORHU svojom imovinom financijski odgovarali zbog šteta nastalih odugovlačenjem rada, možda bi se onda prijavljeni premeti brže rješavali.“- rekla je Vesna Balenović.

        Predsjednica udruge „Zviždač“

      Vesna Balenović

8 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code