INSTALACIJA MARKA LULIĆA NA FASADI BEČKOG MUZEJA LEOPOLD

INSTALACIJA MARKA LULIĆA NA FASADI BEČKOG MUZEJA LEOPOLD

18. lipnja, 2014.

Marko Lulic  Leopold Museum Wien Custom

Upečatljiva instalacija na fasadi bečkog Leopold muzeja, djelo austrijskog umjetnika hrvatskih korijena, Marka Lulića, najava je i ujedno neka vrsta smjerokaza za izložbu pod nazivom „Umjetnost usprkos“ koja ostaje otvorena do rujna ove godine. Izložba je posvećena austrijskom umjetničkom djelovanju tijekom 1. svjetskog rata te obuhvaća radove Egona Schielea, Oskara Kokoschke ili Alberta Egger-Lienza, ali i suvremenih umjetnika iz zemalja koje su također bile zahvaćene ratom, Italije, Rumunjske, Rusije i Srbije. Paola De Pietri (I), Raluca Popa (RO), Dmitry Gutov (RUS), Raša Todosijević (SRB), Veronika Dreier (A), Franz Kapfer (A) i Marko Lulić (A) pozvani su da se iz današnje perspektive pozabave 1. svjetskim ratom.

Instalacija Marka Lulića koja krasi fasadu muzeja na prvi pogled nema nikakve veze s 1. svjetskim radom jer umjetnik kao motiv koristi Zimske olimpijske igre koje su u Sarajevu održane 1984. godine. No pri dužem se promatranju ove instalacije otvaraju mnogobrojne mogućnosti interpretacije. Jedna od njih je i činjenica da su svi ovi događaji, kao i ratna zbivanja 90-ih,  Sarajevo stavili u centar svjetske pozornosti.

Marko Lulić u svom radu koristi različite medije, poput fotografije, video i objektnih instalacija,  a kroz svoje radove reflektira današnje društvo u kontekstu javnog prostora, arhitekture i spomeničke baštine.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code