IGARA BEZ KRUHA

IGARA BEZ KRUHA

22. prosinca, 2012.

 

hrt-optuzuje-kriva-je-nina-i-njena-nagla-operacija-glasnica-482x321-20120520-20120514140908-27929427082f79d68f82b625453fc24c
Samo kotizacija za Eurosong iznosi 100 000 eura

Piše: Saša Radović

Nastup na Eurosongu otkazale su štedljive i po malo škrte zemlje; Grčka, Portugal, Poljska, Slovačka, Cipar i Bosna i Hercegovina. Hrvatska pokazuje da nije takva, da hoće, da može, da ima… Bez dvoumljenja uplaćena je obvezna kotizacija od 100.000 eura. Ostali troškovi, oko 2.000.000 kuna, prava sitnica – nema problema! „Panem et circenses“ (kruha i igara) kažu naši susjedi, stari Rimljani. Kruha je, doduše nestalo – ali ostale su šarene igre, fantastični spektakl elektrike, elektronike, informatike i rasplesanih lijepih djevojaka. I lijepe pjesme, ali ne tako lijepe kao što su naše –  klapske!

Malmoe, prvo polufinale, pa drugo polufinale, pa finale 18. svibnja 2013. godine. Prilijepit ćemo se za TV ekrane i Boga moliti da pobijedimo. Ljutit ćemo se na svjetsku urotu, ako nas prevare. Željet ćemo pobjedu, jer pobjedniku pripada čast organizacije Eurosonga 2014. Troškovi – 60.000.000 funti. Troškove se može računati i u eurima, pa to iznosi oko 74.000.000 eura.

 

MILIJUNI ZA KLAPSKU PJESMU

Našu klapsku pjesmu na Eurosongu 2013., odnosno tih 100.000 eura kotizacije i 2.000.000 kuna ostalih troškova, Hrvatska neosporno može podnijeti. Uz sitne uštede Vlade i Hrvatskog sabora to je lako ostvarivo. Dragovoljnim smanjenjem 10% plaća članova Vlade i saborskih zastupnika, u samo godinu dana uštedjeli bi preko 3.500.000 kuna, dakle mogli bi pokriti našu pjesmu u Malmoeu. I još bi ostalo! Naši visoki dužnosnici ne bi ni osjetili tu malu žrtvu. Ostali bi im drugi, ne mali prihodi; milijuni od masnih kunskih i eurskih dnevnica, naplaćenih troškova prijevoza privatnim automobilima, od odvojenog života, jeftine saborske hrane, povjerenstava, odbora… Iz dugogodišnjih iskustava znamo da toga ima još i još…

Bilo bi lijepo, pametno i „štedljivo“ pripaziti na posjet zastupnika u sabornicu. I tu bi lijepo uštedjeli. Uzor bi nam mogla biti Njemačka. Tamo se neopravdan izostanak zastupnika kažnjava sa 100 eura, a liječnički opravdan – 20 eura. Samo Kerum, da ne nabrajamo stotine ostalih izostanaka – napunio bi nam kasicu prasicu.   

 

ŠTO AKO POBIJEDIMO

A, što ako naša klapa tamo u Švedskoj jako, jako lijepo otpjeva svoju pjesmicu? Što, ako pobijedimo? Vjerojatno nama ne bi bilo dovoljno onih pretpostavljenih 74.000.000 eura. Znamo da se u Hrvatskoj prečesto državni poslovi (organizacija Eurosonga 2014. bila bi državni posao) naplaćuju duplo, a kadkad i troduplo.

Ni u tom slučaju Hrvatska ne bi odustala. Uz pojačani PDV i nešto veći Linićev porez na nekretnine, pokrili bi se troškovi novog Eurosonga. Moglo bi se uštedjeti i prodajom velikog broja prekobrojnih službenih automobila. To su skupi luksuzni automobili, skoro novi i potpuno novi, pa bi takva prodaja donijela dosta kuna ili eura. U toj prekobrojnoj ergeli stotina konjskih snaga trebao bi se naći i Sanaderov BMW plaćen preko 300.000 eura.

Smanjenjem enormnog broja nepotrebnih agencija i prodajom njihovih poslovnih prostora kapnuli bi dobri milijuni u blagajnu. Sjetimo se samo da je u proračunu planirana izgradnja posebne poslovne zgrade za Agenciju za sigurnost željezničkog prometa i to stoji 9.600.000 kuna.

Skoro milijun kuna rashod je za potpuno nepotrebnu duhovnu pomoć u ustanovama socijalne skrbi. Za duhovnu pomoć već plaćamo Katoličkoj crkvi 300.000.000 kuna godišnje. Daljnje nabrajanje nema svrhe, oduzelo bi nam previše vremena i papira.

 

TIPIČNA HRVATSKA PRIČA

Milijuni tu, milijuni tamo, desetci, stotine milijuna olako bačenih, potrošenih ni u što, tipična je hrvatska priča. To traje dobra dva desetljeća i ima vrlo logične i konkretne rezultate. U općem neredu, nemaru i računima bez krčmara – najlakše dio milijuna klizne u privatne džepove.  

O pobjedi na ovom Eurosongu i o perspektivi organizacije novog Eurosonga (ako pobijedimo) ni bivši ni današnji Prvi potpredsjednik nisu nam govorili – niti obećavali dobar posao. Nadajmo se da su i tu pogriješili, kao i u svim svojim planovima i obećanjima do sada – i da će hrvatska klapska pjesma postati hit u Malmoeu.

Anno Domini MXXll.

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Valter
    #1 Valter 23 prosinca, 2012, 09:42

    HRT je financijska oaza i raj na zemlji za mnoge metiljavce u lijepoj našoj uključujući i vojsku povlaštenih odvjetika koja je građanima samo na ovrhama za TV pretplatu u godinu dana izvukla preko 50 mil.kuna o čemu je neki dan pisao N.list iz Rijeke !!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code