HSP: TRAŽIMO POTICAJE ZA PROIZVODNJU BUĆINOG ULJA

HSP: TRAŽIMO POTICAJE ZA PROIZVODNJU BUĆINOG ULJA

5. prosinca, 2014.

2970794028404824 10

Na svojoj redovitoj sjednici Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu je raspravljalo o sustavu  poticaja u Hrvatskoj i obradilo je temu poticaja u proizvodnji uljarica.

Hrvatski maslinari koji proizvode ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje po svakoj prodanoj litri dobiju dodatnih 10 kn poticaja uz uvjet da imaju  najmanje 30 stabala masline i da dostave uredne račune o prodaji tog ulja. Za ovu namjenu ove godine država je isplatila 4,68 milijuna kuna za 868 maslinara. To je u redu i maslinari to trebaju dobiti. Problem nastaje kada iste ili slične poljoprivredne kulture nisu jednako rangirane.

Javno postavljamo pitanje zašto tih dodatnih 10 kuna ne dobivaju i proizvođači bućinog ulja?

Proizvodnja bućina ulja je dosta komplicirana i potrebno je odraditi puno više radnji i poslova da se dođe do konačnog proizvoda, pogotovo što se u procesu proizvodnje ne smiju koristiti sredstva zaštite nakon nicanja ploda, pa se uklanjanje svih korova mora raditi ručno što dodatno poskupljuje proizvodnju.

Proizvodnja je jako osjetljiva i uvjetovana vremenskim prilikama i za bućino ulje možemo reći da je gotovo pa ekološki proizvod.
Maslinovo ulje ima dugačku povijest proizvodnje i tadicijsko je u primorskim krajevima i njega treba također više poticati kroz sadnju novih maslinika kako bi uspješno konkurirali  lošem španjolskom ili talijanskom  ulju koje se nesmiljeno uvozi. Za razliku od maslinova ulja koje se najviše koristi na mediteranskom području, bućino ulje  je proizvod kojeg u EU nedostaje pogotovo na tržištima Njemačke i skandinavskih zemalja i tu vidmo šansu za hrvatske proizvođače.
U dodatnim poticajima vidimo šansu za dodatni razvoj proizvodnje bućina ulja, a time i spas hrvatskog sela i ostanak ljudi u područjima koja imaju uvjete za proizvodnju ove poljoprivredne kulture.

Povjerenstvo za selo i poljoprivredu HSP-a
Tihomir Grdinić, predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code