HSP PROTV SMANJENJA SREDSTAVA ZA ŠKOLSTVO

HSP PROTV SMANJENJA SREDSTAVA ZA ŠKOLSTVO

23. studenoga, 2012.

daniel srb hsp 2012

Vlada je u ponedjeljak utvrdila Prijedlog proračuna za 2013. godinu, u kojem najavljuje daljnje smanjenje sredstava namijenjenih školstvu za oko 760 milijuna kuna.

Kako nije postigla ništa od svojih izbornih obećanja, Vlada smanjivanjem izdataka za društvene djelatnosti, poglavito za školski sustav, pokušava doći do sredstava koje nije uspjela osigurati obećanim gospodarskim rastom. To ne opravdava Vladu da na jasan i nedvosmislen način zauzme stav da naše školstvo previše opterećuje financijske mogućnosti Državnoga proračuna, zbog čega ta sredstva treba smanjiti. Ovakav je stav Vlade za nas neprihvatljiv.

Vlast koja stalno smanjuje sredstva za školstvo, a s druge se strane poziva na mlade i obrazovane ljude koji će pridonijeti razvoju i izvući nas iz krize, zapravo podržava školstvo samo obećanjima, a dugoročno takvom politikom nanosi štetu obrazovnom sustavu i društvu u cjelini.

Umjesto da operacionalizira postojeće propise donošenjem podzakonskih akata koje ti propisi propisuju i riješi neke goruće probleme sustava koje resorno ministarstvo godinama nije riješilo, niti ih sada rješava, primjerice probleme nastale uvođenjem tzv. Bolonjskoga procesa, ona opet najavljuje generalne promjene školskoga sustava donošenjem nove strategije odgojno-obrazovnoga sustava. S obzirom da se za školstvo smanjuju sredstva, postavlja se pitanje, kakva je to strategija razvoja školstva i znanosti koja treba dovesti do povećanja konkurentnosti gospodarstva, za koju sredstva nisu potrebna?

Jedan mali apsurd: dok se na jednoj strani žele smanjiti izdaci za školstvo, izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju uvodi se obveza pohađanja programa predškole u dječjim vrtićima i osnovnim školama za svu djecu u šestoj godini života, kao obvezom iz Programa Vlade RH za razdoblje od 2011. do 2015. godine, a za što, po predlagatelju, nisu potrebna nikakva dodatna sredstva iz Državnoga proračuna. Nejasno je kako će se taj Program realizirati bez dodatnih sredstava odnosno da li to znači da će zaposlenici dječijih vrtića i osnovnih škola provoditi Program Vlade,  a da za svoj rad neće biti plaćeni.

Zato odgovorno možemo reći da smanjenje izdataka za školstvo nije pravi put koji će dovesti do boljitka.

Hrvatska stranka prava
Daniel Srb, predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code