HSLS I HSS U ZAGREBU ZAJEDNO IZLAZE NA IZBORE

HSLS I HSS U ZAGREBU ZAJEDNO IZLAZE NA IZBORE

26. ožujka, 2012.

hslsihss

Ususret novim lokalnim izborima, koji će se održati u svibnju iduće godine, HSS i HSLS potpisali su u nedjelju koalicijski sporazum o zajedničkom izbornom nastupu u Zagrebu. U obje stranke, koje su inače na nacionalnim izborima u prosincu doživjele težak poraz i ubrajaju se u najveće izborne gubitnike, uvjereni su da će njihov savez ponuditi Zagrepčanima dobru političku alternativu u odnosu na vladajući SDP i gradonačelnika Milana Bandića, pogotovo u današnjoj situaciji u Zagrebu, gdje se, kako kažu, zapravo i ne zna tko je vlast, a tko oporba.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i čelni ljudi HSS-a i HSLS-a, Branko Hrg i Darinko Kosor, koji su izjavili da je riječ o pragmatičnoj koaliciji, u kojoj i »seljaci« i liberali vide svoj interes, a odmah će se vidjeti i njihova politička snaga, jer će udruživanjem u zajednički klub u Zagrebačkoj skupštini imati sedam vijećnika, četiri HSS-ova i tri HSLS-ova, čime će se izjednačiti s HDZ-om. Na pitanje koji je interes liberala da s HSS-om koaliraju u glavnom gradu, Darinko Kosor je podsjetio na to da u rubnim dijelovima Zagreba već stotinu godina žive brojni Prigorci koji su mahom HSS-ovci.
»Tu je HSS tradicionalno jak, za razliku od nas koji smo prepoznatljiviji u urbanim dijelovima grada. Znači, možemo se dobro birački nadopuniti, pa stoga i realno očekivati da dogodine u svibnju naša koalicija osvoji više od 15 posto glasova. To bi nam donijelo oko 20 posto vijećnika u Zagrebu, čime bismo bili politička snaga bez koje se ne bi mogla formirati vlast u gradu«, optimističan je šef HSLS-a. I Branko Hrg napominje da je prije svega »čista matematika« nagnala njihove stranke na suradnju u Zagrebu. »Ne ulazimo jedni drugima u biračko tijelo, nego se pragmatički povezujemo i tu će sigurno biti sinergije, a kad izađemo sa zajedničkim programom, Zagrepčani će vidjeti da imamo i rješenja za puno bolje funkcioniranje grada od njegova središta do rubnih dijelova«, kaže Hrg, dodajući da zasad nije dogovorena i predizborna suradnja HSLS-a i HSS-a u drugim dijelovima Hrvatske.
To se, ističu obojica, prepušta lokalnim organizacijama dviju stranaka. Koalicijski sporazum za Zagreb inače predviđa da HSLS ponudi kandidata za gradonačelnika. Iako ni liberali ni »seljaci« nisu željeli potvrditi da će to biti Kosor, rekavši da je o imenima još prerano govoriti, ipak doznajemo da je HSLS-ov čelnik u igri, uz još dvojicu kandidata iz njegove stranke. Doznajemo i da će se nova koalicija ubrzo pojačati i s nekoliko izvanstranačkih ljudi, većinom uglednih gospodarstvenika. Izvor/ Vjesnik.hr

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code