HRVATSKI MUČENIK ANTE PARADŽIK

HRVATSKI MUČENIK ANTE PARADŽIK

21. rujna, 2017.

 

 

Tijekom Domovinskog rata Ante je dao izniman doprinos u oslobođenju hrvatske države. Bio je odličan organizator i iznimno hrabar. Međutim, ono što nisu uspjeli četnici, uspjeli su neki drugi. Što bi danas ovaj Junak Domovinskog rata rekao o spomen ploči HOS-a, odnosno o uskliku „za dom spremni“ i onima koji ponovno proganjaju ljude koji su bili prvi kad je trebalo, gledajući u njima više „ustaše“ nego osloboditelje ove države?

Napisao: Mladen Pavković

Sjećate li se Ante Paradžika (Ljubuški, 10. veljače 1943.-Zagreb, 21. rujna 1991.), hrvatskog političara, jednog od osnivača HDZ-a, dopredsjednika HSP-a i načelnika Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)? Ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima nadomak Zagrebu, kad se vraćao sa stranačkog skupa. Ne, nisu ga ubili četnici, ubili su ga na žalost hrvatski policajci, koji su ga navodno „zamijenili“ za hrvatskog neprijatelja!?

Praćen, proganjan i šikaniran

Bio je među najprogonjenijim Hrvatima, poglavito u vrijeme „Hrvatskog proljeća“ (1971.). Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, jedan od vođa studentskog pokreta i organizator poznatog studentskog štrajka. Zbog toga je 1972. osuđen na tri godine zatvora, koji je u cijelosti izdržao u Lepoglavi. Kasnije je bio još nekoliko puta hapšen. Kad bi Tito dolazio u Zagreb on bi po četiri-pet dana završavao u ćeliji. Inače, kazne je izdržavao u Ljubuškom, Mostaru, Zagrebu i Lepoglavi. Sve do početka devedesetih bio je praćen, proganjan, šikaniran, ne samo on nego i cijela njegova obitelj, prijatelji, poznanici. Devetnaest godina nije mogao dobiti putovnicu. Često se i sam pitao- zašto njega toliko progone? Razlog je vidio i u tome što mu je otac bio u vojsci i poginuo u Bleiburgu. U razgovoru s ovim hrvatskim mučenikom, među ostalim smo došli do saznanja da je mislio da su tada komunističke službe i Udba u njemu pronašle osobu kao jednog od simbola. „Ja sam inače malo tvrdi Hercegovac“ – kazao mi je jednom od niza naših susreta. „Bio sam po zatvorima, bez posla, putovnice, dok su dio mojih kolega imali kuće, vile i dok su materijalno bili dobro situirani, a ja nisam, tako da su mi moja žena i djeca znali govoriti: tata, ti nemaš ništa, daj se malo smiri, možda oni tebe proganjaju što si malo tvrđi, daj nekome pruži ruku i tome slično. Meni su takvi razgovori teško padali, nisam ih prihvaćao, jer sam se uvijek nadao da će istina pobijediti, da će doći na vidjelo prava borba, da ćemo dobiti slobodu u onom smislu da će svaki čovjek, bez obzira kojoj pripada struji, dobiti upravo ono što mu pripada, ali po svojim sposobnostima i zaslugama. Svoju političku borbu smatrao sam ispravnom i produktivnom, a najviše su me kočili oni koji su me najviše voljeli“ – govorio je Paradžik, kojeg su na robiju u Lepoglavu dovezli zajedno sa Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Samoubojstvo sina na Božić

Njegov san o Hrvatskoj državi je ostvaren, ali njega više nema. Nema ni njegova sina, jedinca Mislava, koji je također pod nerazjašnjenim okolnosti izgubio život u Kanadi, navodno skočivši iz zgrade u kojoj je stanovao i to na Božić, 2014.. U Kanadu je otišao baš da ne doživi očevu sudbinu.

Tijekom Domovinskog rata Ante je dao izniman doprinos u oslobođenju hrvatske države. Bio je odličan organizator i iznimno hrabar. Međutim, ono što nisu uspjeli četnici, uspjeli su neki drugi.

Što bi danas ovaj Junak Domovinskog rata rekao o spomen ploči HOS-a, odnosno o uskliku „za dom spremni“ i onima koji ponovno proganjaju ljude koji su bili prvi kad je trebalo, gledajući u njima više „ustaše“ nego osloboditelje ove države? T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Wagner Clerk
  #1 Wagner Clerk 13 svibnja, 2022, 20:22

  Kako sam dobio zajam od Christy Walton Finance, pao sam u ruke prijevara dok se nisam sreo s ovim vjernim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 50.000 eura, sada vjerujem da još uvijek postoje pravi zajmodavci na internetu, evo e-pošte ([email protected] gmail.com) zajmodavca ako vam je potrebna bilo kakva financijska pomoć, možete ga kontaktirati za pomoć: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 23 rujna, 2017, 20:13

  e francek otišla ti jugovina u tri p.m.danas smo tu di jesmo da nije tvoje orjune bili bi na marsu..

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. VICTORIA SALGADO
  #3 VICTORIA SALGADO 22 rujna, 2017, 12:33

  Pozdrav,
  Trebate li zajam? Ili vam je potrebno hitno financiranje za svoj projekt ili druge svrhe? Jeste li u dugu i trebate zajam za konsolidaciju duga? Mi smo tu da vam pomognemo financijski jer nudimo brz i pouzdan zajam po kamatnoj stopi od 2% ljudima, tvrtkama i društvima diljem zemlje. Naši su uvjeti i uvjeti jasni i vrlo razumljivi. Naše trajanje traje do 50 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban i transakcija je 100% sigurna i sigurna za sve kupce. Za više informacija i provjeru ispunjavanja uvjeta kontaktirajte nas putem e-pošte na ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. ante
  #4 ante 21 rujna, 2017, 18:50

  Frano, opet si fulao portal. Nije to traktor-portal. Odi malo gulit krumpire, vidm da ti je dosadno. Ili siđi malo sa stabla, među ljude.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 21 rujna, 2017, 18:19

  GLE KOGA NAM ,OPET NUDE KAO NEKE ZASLUŽNIKE ,HRVATSKE SLOBODE ROBAOVANJA ,KATOLIČKE BOJOVNIKE,ANTU PARAĐIKA, ZABORAVIŠE MARKA VESELICU ,ŠIMU ĐODANA ,ČIČKA I JOŠ GALERIJU NE POBROJANIH STEPINČEVSKIH ISPRDAKA, KOJI SE LEGITIMIRAŠE HRVATSKIM KRVOLOČNIM PROLJEĆEM ,TRAŽEĆI OBNOVU,ODNOSNO REINKARNACIJU STEPINČEVSKE, KRVOLOČNO,ČISTE KATOLIČKE EPARHIJE, SASTAVLJENU OD DINARSKIH PROTUHA,POTOMAKA POVIJESNO ZAPAMČENIH DINARSKIH HORDI KOJE VEĆ 5 STOLJEĆA ČUVJAU KATOLIČKE, EVROPSKE CARSKE I KRALJEVSKE DINASTIJE, SVE DO UTEMELEJNJA ,RIMSKIM KONKORDATOM 1935 GODINE III-ĆEG REICHA ,KOJEG SU OPET SMJERNO PRIHAVTILI DINARSKI TRIBALNO-ANTROPIDNI ,ALTAJSKO- MONGOLSKI RATNICI , DOSELJENICI NA OVE DINARSKE OSOJE I PRISOJE JOŠ U RIMSKA VREMENA I NAS HRVATE PREDSTAVLJAŠE ,KAO HORDU BOJOVNIKA U SLUŽBI FEUDALNIH EVROPSKIH DINASTIJA ,KAO POSLUŠNIKE ZLOČINAČKOG KRĆANSTVA,KAO HTVATSKU ,ADMINISTRATIVNU ,POLITIČKU,KLONIJALNU JEDINICU,KAO ZAKRPU NA GUZCI HABRZBURŠKE MONARHIJE I BEČKE PATRIJARŠIJE, SVE DO FORMIRANJA NOVE EVROPSKE POŠASNE HEGEMONIJ,III-ĆEG REICHA ,UTEMELJEN RIMSKIM KONKORDATOM U VATIKANU 1935 GODINE IZMEĐU GERMANSKE NIBELUNŠKE ATAVISTIČKE ZAJEDENICE I ZLOČINAČKOG KASTINSKOG KRŠAĆNSTVA,ODNOSNO, KATOLIŠTVA SA PROGRAMOM STVARANJA NOVOG ČOVJEKA, EVROPSKOG ARIJEVCA ,NADČOVJEKA,KATOLIČKE PASMINE,KRVOLOČNOG KARAKTERA.ETO TO SU,SLEDBENICI I NASLIJEDNICI STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,KOJI SE DEVEDESTIH GODINA ,OPET, POD ZAPOVJEDNIŠTVOM,OPET ZAPADNE ZLOČINČKE KATOLIČKE CRKVE I SVETE ALIJANSE, DIGOŠE NAORUŽANI, ONOM STEPINČEVSKOM KRVOLOČNOM MRŽNJOM PROTIV SVAKOG DRUGOG I DRUGAČIJEG, PA PRIPASAŠE HRVATOSJEKE ,OBJESIŠE KRIŽEVE ,RASPELA I PATRICE OKO VRATA KAO PRAVI SREDNJOVJEKOVI KRIŽARI ,SPREMNI NA SVE ,PA TAKO I NA GENOCIDNE ZLOČINE KOJE NAPRAVIŠE ,SA VUKOVAROM, PAKRAČKOM POLJANOM,ZAGREBAČKIM VELESAJMOM, RUKAVCIMA KUPE I KORANE ,KONCENTRACIONIM LOGORIMA DRETELJ,GABELA,HELIODROM,KULINAMA I LOROM. I GDJE SMO DANAS???

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code