„HRVATSKA IZ ZRKA“ U OSIJEKU

„HRVATSKA IZ ZRKA“ U OSIJEKU

19. rujna, 2014.

39de9bf455ac8c18ef34493e030c6f13885283a9 articlemain Custom

National Geographic – Hrvatska iz zraka“, izložba i fotomonografija Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, premijerno su predstavljeni u Zagrebu od 4. do 26. lipnja i srušili su sve rekorde posjećenosti izložbi u Meštrovićevom paviljonu – domu HDLU. Nakon Zagreba izložba je krenula na turneju po Hrvatskoj, te nakon prve postaje u Dubrovniku, zatim Splitu, Hvaru, Zadru, Varaždinu i Rijeci – dolazi u Osijek.

Kako je istaknuo glavni urednik National Geographica Hrvatska, Hrvoje Prćićbez lažne skromnosti možemo reći da je to jedan od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u Hrvatskoj. Projekt je trajao sedam godina, koštao više od milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način, a sada će i svjetsku publiku upoznati s ljepotama naše zemlje.

Za razliku od Zagreba gdje je izložba bila postavljena u galeriji, putujuća izložba se postavlja po najatraktivnijim javnim prostorima hrvatskih gradova – rivama, trgovima, parkovima – kako bi snažnu poruku o nevjerojatnoj raznolikosti ljepote hrvatske kulturne i prirodne baštine, poslala što većem broju posjetitelja. To je i prva energetski samoodrživa izložba koja na taj način putuje Hrvatskom. Naime svaki od 30 postamenata s fotografijama na sebi ima solarne ploče koje preko dana skupljaju energiju da bi po noći fotografije bile rasvijetljene.

Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od šest dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above“ ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.


Izložba  u Osijeku je  postavljena na Trgu Sv.Trojstva na Tvrđi od 17. do 28. rujna. Pokrovitelj izložbe u Osijeku je Grad Osijek i TZ Grada Osijeka, a glavni sponzori izložbe su Peugeot, Bilić Vision, Allianz i PBZ card. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code