HRVATI I SRBI U TOPUSKOM OKREĆU NOVU STRANICU

HRVATI I SRBI U TOPUSKOM OKREĆU NOVU STRANICU

20. studenoga, 2014.

10404470 775205502540190 5400505420937046795 n Custom

Stari neprijatelji ponovno kreću u prijateljski zagrljaj

Napisao: Josip Frković

Dok prezaduženost i mogući bankrot države, te opće nezadovoljstvo branitelja i svekolikoga puka prijete ekonomsko-političkoj stabilnosti najmlađe članice EU-a, dok s lijeve obale Dunava i s još uvijek okupiranih vukovarskih ada, te iz samoga Zagreba svako toliko ispaljuju ubojite verbalne strelice protuhrvatske mržnje ratnih „olujnih“ gubitnika, 60-ak kilometara od Zagreba, izgleda, birano društvo vraća se milijun puta proklinjanoj ideji iz 1918. i 1945. One koja je za Hrvate značila nepravdu, eshaesovske nekažnjene pogrome i masovna blajburška stradanja. U poraću iza drugoga svjetskog sukoba, bez suda i ikakva dokaza krivnje, usmrćeno je stotine tisuća hrvatskih domobrana, ustaša i civila svih uzrasta. Bila je to, još od stoljeća sedmoga, najveća demografska katastrofa Hrvata. Nije tajna, bila je spravljena u londonsko-beogradskoj kuhinji, istoj onoj „kuvariji“ kojoj nova „regionska“ pravednost Ive Josipovića, Vesne Pusić i Zorana Milanovića, okreće krajnje neizvjesnu sutrašnjicu naše zemlje. Ako je povijest nepogrešiva učiteljica života, više je nego sigurno da u starom neprijatelju nikad ne treba iskati novoga prijatelja. Tako je i s idejom bratstva i jedinstva koju je u kombinaciji s represijom pola stoljeća diktatorski i zločinački prakticirao (zamjenski) Broz ruskoga akcenta. Stvarni događaj iz grada pod brdom sv. Nikole, nekadašnju ispraznu parolu o bratstvu i jedinstvu pokušava demantirati. Stvarno, u omiljenim toplicama Topuskoga zapovjednika Prve banske pukovnije Josipa Jelačića i niza istaknutih javnih osoba znanosti, umjetnosti i kulture 19. stoljeća, održan je osnivački skup prijateljstva pripadnika dvaju susjednih naroda iz nekad zajedničke države. Sa željom da se zaborave svi nesporazumi, pa i ratni sukobi, odazvali su mu se odvažni s obiju strana.   

I BOGDAN RKMAN ZA PRIJATELJSTVO S HRVATIMA

Među njima, možda i mirotvorci koji su prije četvrt stoljeća podigli ruku i u njoj pušku na hrvatsku domovinu. Koji su u odorama okupacijske srbijanske krajine Topusko pohodili radi odmora, kupanja ili savjetovanja s parlamentarcima glinskim i topuščansko-kninskim Milom Paspaljem ili Milanom Ernjakovićem. Stigli su „u Topovsko“ i folkloraši iz Jabukovca koji su se za nastup pripremali tjednima, doznajemo samo iz tekstova internetskih portala. Koordinacija hrvatskih političkih asocijacija osmislila je osnutak Hrvatsko-srpskoga društva prijateljstva“?!.

 – Prijateljstvo je cvijet koji stalno treba zalijevati i njegovati, a čovjek bez prijatelja je kao osoba bez ruku. Pred sudionicima osnivačke skupštine kazao je to glavni tajnik „svih međudržavnih društava prijateljstva“ i ex-veleposlanik Andrija Karafilipović, koji je predstavljen izaslanikom predsjednika Ive Josipovića. Karafilipović domeće da je slično društvo prije godinu dana osnovano u Rijeci i kako će se okupljanja te vrste nastaviti i u ostalim gradovima. Ne spominjući britanske savezničke veze iz ratnih dana, pa i nazočnost sina britanskoga ratnog premijera Winstona Churchila, Randolpha, za povijesnih odluka, čelnik DHS-a je rekao:  – Topusko nije slučajno odabrano za ovaj skup prijateljstva Hrvata i Srba. Ovdje je na 3. zasjedanju Zavnoha 1943. Hrvatska definitivno potvrdila svoju državnost, osnovan je Hrvatski sabor kojem je na čelu bio Vladimir Nazor. Konačnu pobjedu protiv fašističkoga okupatora izvojevali su, rame uz rame, pripadnici dvaju naroda, pa je osnutak društva prijateljstva samo još jedan korak u njihovu zbližavanju, izgradnji povjerenja i promicanju prijateljstva, njihovu suživotu, kazao je Karafilipović. S napomenom da ovakva nastojanja mogu odnose Hrvata i Srba samo unaprijediti, zamjenik sisačko-moslavačkoga župana iz redova srpske manjinske zajednice Bogdan Rkman ustvrdio je kako i on korisnoj inicijativi želi dati svoj prilog. A onda akcentira: – Rat je odavno završen. Oni koji su na obje strane počinili zločine, trebaju odgovarati, a milijuni ostalih nastaviti u miru živjeti, normalizirati odnose i surađivati.

SRBIJANSKI KONZUL POZIVA MLADEŽ NA ADU I SKADARLIJU

Premda su ove poruke notornoga Bore iz nedaleke Perne, bar starije hotelsko osoblje koje je prošlo ratno progonstvo, stradanja i razaranja, podsjetile na gorke godine srpske okupacije zavičaja i zločine,  neporeciva je istina da se iza svakog oružanoga sukoba civilizirano ipak sjeda za stol dijaloga i dogovora. Svoj prilog postupnom pomirenju dali su i predstavnici Bosanske Dubice, iz koje je čelnica turističke zajednice Marijana Kotur izrazila nadu da će se slična organizacija uskoro osnovati i na desnoj unskoj obali. Zalažući se za skladne dobrosusjedske odnose, prvi savjetnik ambasade Srbije u Zagrebu Zoran Vasiljević najavio je konstruktivna zalaganja diplomacije i pri tome osokolio djelatnike hrvatskih turističkih agencija. U Srbiji se, reče, Hrvati dočekuju kao dragi prijatelji, dok hrvatska mladež u društvu s beogradskim vršnjacima uživa u noćnom životu srbijanske prijestolnice.

 – Među već rasprodanim novogodišnjim aranžmanima, Hrvati na listama zauzimaju zavidno mjesto… Izabrani predsjednik sisačko-moslavačkog Društva prijateljstva Siščanin je Miroslav Tadić, u svome gradu poznat kao član Šuvarova SRP-a ili čak SK-pokreta za Jugoslaviju, na kraju je pozvao na konstruktivnu gradnju međunacionalnih odnosa. Usprkos nazočnosti srbijanskoga konzula i zamjenika župana, veli, bez politike i političara. Dodajmo da su skupštini nazočili i manjinski aktivist, prof. književnosti Dušan Rapo i nekadašnji sekretar partijskoga komiteta i direktor INA-Rafinerije nafte Sisak, Ivica Bašić. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Udbaško govno
  #1 Udbaško govno 24 studenoga, 2014, 20:52

  Nije ni njemu lako. Najteže je mlatiti prazmu slamu s praznom glavom!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pesimus
  #2 Pesimus 21 studenoga, 2014, 13:47

  Ne vjeruj im ni kad darove nose. Opt će te pojesti govna. Kakva pomirenja? Svašta!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code