HRT POGODUJE SDP-u I HDZ-u

HRT POGODUJE SDP-u I HDZ-u

12. travnja, 2014.

 

 

DSC 00141 Custom

Otvoreno pismu Branku Hrvatinu

 

Napisao: dr.sc. Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma

Poštovani gospodine Hrvatin,

kampanja za izbore hrvatskih zastupnika u Europski parlament tek je počela, a već smo uočili nelogičnosti u načinu na koji Hrvatska radio-televizija, kao javni servis, prati nadmetanje kandidata.
Kao što vam je poznato, HRT je, kao i na svakim izborima, postavio pravila praćenja kampanje koja vrijede za sve sudionike te političke utakmice. No, njihov je program postavljen tako da je za mlade političke stranke na hrvatskoj sceni, kao što je Nacionalni forum, ta utakmica u startu neravnopravna.
Generalni je stav HRT-a da kandidati ne smiju nastupati niti njihovo javno djelovanje smije biti praćeno u redovnom programu HTV-a i HR-a te su osmislili poseban program u kojemu će biti praćene izborne aktivnosti. Međutim, u njihovu redovnom programu postoje emisije, poput „Oporbenog zareza“ na HR-u i „Javne stvari“ na HTV-u, u kojima gostuju vodeći političari vladajućih i oporbenih stranaka, pod alibijem da je to dopušteno jer nije riječ o kandidatima za zastupnike u Europskom parlamentu.

Nelogično je, međutim, smatrati da gostovanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ili predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka nije velika medijska pomoć njihovim kandidatima na europskim izborima. Gospodine Hrvatin, smatram da vas moram upozoriti kako je takav pristup javnog servisa, koji se održava novcem od pretplate i poreza koje plaćaju svi hrvatski građani, neujednačen i diskriminirajući u odnosu na stranke čiji su prepoznatljivi članovi ili nezavisni političari koji su im se pridružili ujedno i kandidati na europskim izborima. Navest ću vam samo jedan primjer. Naša kandidatkinja za Europski parlament gđa Jadranka Kosor vrlo je aktivna u Hrvatskom saboru, ali njezin se parlamentarni rad ne može vidjeti u informativnom programu samo zato što sudjeluje na izborima. Istodobno, čelnici i zastupnici svih ostalih političkih stranaka mogu se naći u emisijama poput spomenutih, samo zato što nisu kandidati. Iako se, naglašavam, liste njihovih stranaka i koalicija natječu na tim izborima.
Smatram da se radi o narušavanju prava na jednakost u pristupu medijima te da HRT, kao javni servis, ograničava izborno nadmetanje te ga za neke sudionike čini nepoštenim.

Zato vas, gospodine Hrvatin, molim za službeno očitovanje Državnog izbornog povjerenstva o tome jesu li nastupi političara u emisijama redovnog programa HTV-a i HR-a narušavanje pravila koja bi se trebala jednako primjenjivati na sve. I nije li, zapravo, riječ o pogodovanju?

CIJEĐENJE ISCJEĐENOG LIMUNA

Predsjednik Nacionalnog foruma je prokomentirao i novo zaduživanje države:

  „Ministar financija Slavko Linić danas je u Washingtonu kako bi zadužio Hrvatsku za još 150 milijuna eura. Otkako je Kukuriku koalicija preuzela vlast politika zaduživanja radi spašavanja državnog proračuna od bankrota postala je jedina Vladina gospodarska politika. Zaduživanje samo po sebi ne bi bilo toliki problem da je Vlada pokrenula investicije, o čemu je Kukuriku koalicija toliko govorila dok se borila za povjerenje birača. Međutim nije. Pokazalo se da najvažniju stvar koju su građani od nje očekivali, ova Vlada nije u stanju provesti. I danas, kad im je prošlo pola mandata, svaki se građanin ove zemlje može s pravom upitati: „Gospodo ministri, zašto vas plaćamo? Možda zato da onu staru krilaticu „zadužen kao Grčka“ zamijeni nova „zadužen kao Hrvatska“, stoji u današnjem komentaru Nikice Gabrića, predsjednika Nacionalnog foruma i kandidata za Europski parlament, posvećenom aktualnim događanjima.

I GRČKA DOBIVA JEFTINIJE KREDITE

Hrvatska se danas zadužuje skuplje od bilo koje države u regiji. Čak i visokorizična Grčka dobiva kredite jeftinije nego Hrvatska. Čini se da je Vlada sebi stavila u zadatak jedino i isključivo obranu državnog proračuna, odnosno zadovoljavanje očekivanja Bruxellesa u tom pogledu. No, proračun se dugoročno ne može spasiti politikom cijeđenja odavno iscijeđenog limuna. Ne može se spasiti uvođenjem novih nameta poduzetnicima i građanima. Sad se najavljuje da će radi rezanja proračunskog deficita za 2,3 posto, koliko je tražila Europska komisija, Vlada uvesti trošarine na mobilnu telefoniju, povećati trošarine na gorivo, uvesti porez na drugi dohodak, zabraniti zapošljavanje u javnim poduzećima i smanjiti plaće njihovim menadžerima. Sve su to površne vatrogasne mjere koje neće riješiti problem, odnosno neće pokrenuti gospodarstvo, smatra predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić.

Da je Vlada u proteklom razdoblju uložila barem približno toliko truda u uklanjanje birokratskih zapreka investitorima i da im se postavila kao partner, kao što je uložila u potragu za novim kreditima, Hrvatska bi danas bila u barem malo povoljnijoj situaciji.

Iritantno je slušati i kritike koje na račun nesposobnosti ove Vlade dolaze iz HDZ-a, jer je njihova odgovornost za naslijeđeno stanje neupitna. Problem Hrvatske je u tome što nijedna vlada ne gleda u budućnost dalje od svoga četverogodišnjeg mandata, a bez strateškog pristupa, koji bi jasno zacrtao razvojni put Hrvatske u sljedećih 20 i više godina, oko čega bi se suglasile sve političke opcije, nećemo se pomaknuti s mrtve točke, poručuje dr. Gabrić.  T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. nepokvareni
    #1 nepokvareni 16 travnja, 2014, 13:24

    Boze moj, u Hrvata vise spasitelja nego onih koje spasavati treba. Hrvatski spasitelji sve redom jeftini prodavaci magle ciji se uski interesi vide kao kroz najlonsku vrecu. Hajde narode izbavi se lijenosti duha. Zaposli ono sto se u glavi zove mozak, podvrgni ga svakodnevnoj gimnastici, pa neces nasjedati jeftinim stosevima izbavitelja kao sto je ovaj gore na slici!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code