HOĆE LI TAKO BITI I S CESTAMA?

HOĆE LI TAKO BITI I S CESTAMA?

1. prosinca, 2013.

 HOĆE LI TAKO BITI I S CESTAMA

Vlada Zračnu luku dala  koncesionaru bez novca

 

Izvor:www.skupstina.zagreb.hr

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba održao je u petak 29. studenoga konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na dan ranije danu suglasnost Vlade RH za sklapanje Izravnog sporazuma u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb te na izmjene broj 2 toga ugovora, kojima se utvrđuje pravo koncesionara na privremeno neuplaćivanje koncesijske naknade, ako nastupe okolnosti na koje nije mogao utjecati.
“Na žalost, moram ustvrditi da smo bili u pravu. Naime, Grad Zagreb je tek jučer dobio koncesijski ugovor s izmjenama broj 1, a sad vidimo da je Vlada prihvatila i izmjene 2, i time su potvrđene sve naše sumnje da je došlo do izmjena i dopuna osnovnog Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb. Prije svega ovim su potvrđene i naše i sumnje zaposlenih u ZLZ, da se i dalje vode pregovori s francuskim koncesionarom. Već sad se vidi da su bile utemeljene i naše sumnje da će sve promjene Ugovora ići na štetu RH, a u korist francuskog koncesionara. Ne ulijeva nam niti povjerenje, očita, premijerova neupućenost u cijelu problematiku, a još manje usmene garancije ministra Hajdaša Dončića koje do sada nije potkrijepio niti jednim pisanim dokumentom. ”, rekao je u uvodu Darinko Kosor.
“Potrebno je istaknuti sljedeće:
-Ovakvom izmjenom Ugovora RH otvara mogućnost nenaplate koncesijske naknade, a na svoju štetu
-Gotovo 1000 zaposlenih u Zračnoj luci Zagreb još uvijek nije dobilo garanciju Vlade RH da će njihova prava proizašla iz Kolektivnog ugovora i minulog rada biti osigurana, čak i ukoliko ih novi poslodavac ne bude mogao isplatiti.
-Još uvijek nema garancije da je koncesionar osigurao sredstva ne samo za plaće već i za samu realizaciju projekta
-Ukoliko i dođe do realizacije projekta, pitanje je hoće li to biti izvedeno u predviđenom obimu?
-Ukoliko je došlo do izmjene uvjeta međunarodnog natječaja, postavlja se pitanje jesu li te izmjene zakonite?
S obzirom na broj otvorenih pitanja, Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za gospodarstvo i pravna služba pomno će pregledati Ugovor te se nadam da ćemo dobiti odgovore barem na neka od otvorenih pitanja. U međuvremenu ćemo nastaviti pružati podršku radnicima ZLZ, nastojati zaštiti interese Grada Zagreba kao suvlasnika ZLZ, ujedno štititi i interese Republike Hrvatske jer mi smo itekako za realizaciju ovog projekta, ali sukladno zakonskoj regulativi i u korist Republike Hrvatske i Grada Zagreba.”, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

IZMJENA GUP-a

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor je u srijedu 27. studenoga održao konferenciju za medije na kojoj je predstavio Odluku o izradi izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkoga plana grada Zagreba i Generalnoga urbanističkoga plana Sesveta, te rad Stručne skupine sastavljene od predstavnika Društva arhitekata Zagreb i gradskih zastupnika.
„ Nakon 4 godine na Dnevnom redu će se naći Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana Grada Zagreba. Imali smo dovoljno vremena da ovu točku pripremimo kako treba. Ovo je prvi put da je za taj posao angažirana struka: Stručna skupina sastavljena od predstavnika Društva arhitekata Zagreb i gradskih zastupnika dala je čitav niz amandmana, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba dao je svoje mišljenje, a posebno naglašavam da smo dobili i podršku, mišljenje i upute o proceduri izrade od Ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja Anke Mrak-Taritaš. Ovo je najbolje pripremljen Prijedlog odluke stoga očekujem podršku i većine i oporbe te se nadam da će ova Odluka biti donesena jednoglasno. Ujedno se zahvaljujem članovima Radne skupine na čelu sa Sunčanom Rupnik Blažeković, predsjednicom Odbora za prostorno uređenje i predsjednicom Radne skupine za praćenje izrade izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkoga plana grada Zagreba i Generalnoga urbanističkoga plana Sesveta.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.
Predsjednica Radne skupine zahvalila se Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba na suradnji: „Pred zastupnike možemo izaći mirne duše s ovakvim prijedlogom.“ Ujedno se zahvalila i predsjedniku Gradske skupštine na inicijativi za formiranjem Radne skupine.
Na konferenciji su sudjelovali i Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreb, član Radne skupine i Tihomir Jukić, član Društva arhitekata Zagreb, član Radne skupine.

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, danas je održano tradicionalno godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.
Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, kao i predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

 

GRAD PRIJATELJ DJECE

„Naš Grad Zagreb je od 2006. godine Grad prijatelj djece i to s ponosom ističemo, ali to prijateljstvo s djecom nas obvezuje da uložimo još više napora i brige u pogledu ostvarivanja prava djece. Potrebno je uložiti još veće napore kako bi djeca bila upoznata i uključena u ostvarivanje svojih prava od kojih su posebno pravo na sigurnost, igru, pravo na zdrav život i obrazovanje.
Stvaranje gradova po mjeri djece je važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja, koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.
Dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sonja Borovčak i Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija predstavili su Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine. Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznao je sudionike s ključnom ulogom lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta dok je Tamara Tomažić Varga predstavila novi projekt Ureda UNICEF-a za Hrvatsku „Djeca su naš najvažniji posao“ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom.
U svečanom dijelu Savjetovanja dodijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2013. godini. Ove godine prijavljeno je 44 naj-akcija iz 38 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 16 gradova/općina.
Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.
U zadnjih četrnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece svojim aktivnostima doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije, udruge i pojedinci provedbom Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 96 gradova i općina. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code