HITNA U OSIJEKU NEMA MINIMALNE UVJETE

HITNA U OSIJEKU NEMA MINIMALNE UVJETE

7. siječnja, 2015.

hmp2 Custom

Pacijenti trpe zbog kaosa i sveopće neorganiziranosti

Napisala: dr.sc. Ružica Palić Kramarić, neurolog

 

Poštovani,

Dužni smo Vas izvjestiti kako se u KBC Osijek svakodnevno krši Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za djelatnost hitne medicine, čime se izravno ugrožava zdravlje neuroloških bolesnika. Naime, u nacrtu Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016 definirane su 4 ključne mjere koje Nacionalni plan mora sadržavati, a jedna od njih se odnosi na reorganizaciju ustroja i djelovanja hitne medicinske službe. Na temelju članka 50. stavka 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (»Narodne novine«, br. 150/08, 71/10, 139/10 i 22/11) uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnih komora ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM UVJETIMA U POGLEDU PROSTORA, RADNIKA I MEDICINSKO-TEHNIČKE OPREME ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI HITNE MEDICINE(„Narodne novine“, broj 42/11); III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE u kojem se u članku 12 navodi slijedeće….

Članak 12.

Do završetka izobrazbe specijalista hitne medicine u županijskim zavodima za hitnu medicinu i ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu, djelatnost hitne medicine obavljat će doktori medicine.

U objedinjenim hitnim bolničkim prijamima do izobrazbe specijalista hitne medicine, djelatnost hitne medicine obavljat će doktori medicine odgovarajuće grane specijalizacije (specijalisti interne medicine ili opće kirurgije ili anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja) i doktori medicine pod nadzorom specijalista navedenih djelatnosti.

Voditelj objedinjenog hitnog bolničkog prijama do stjecanja naziva specijalist hitne medicine, mora biti specijalist jedne od navedenih djelatnosti.

Vidljivo je da Centar objedinjenog hitnog prijema (COHP) potpada pod Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora,  radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine   (Narodne novine 42/11). Predmetni pravilnik regulira Objedinjeni bolnički hitni prijem kako u pogledu materijalnih sredstava tako i u pogledu medicinskog kadra.  Prema pravilniku u takvim objedinjenim hitnim prijemima trebaju raditi liječnici specijalisti hitne medicine, a dok se isti ne obrazuju, dakle samo privremeno, ti liječnici mogu biti nadomješteni doktorima medicine odgovarajuće grane specijalizacije (specijalistima interne medicine ili opće kirurgije ili anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja) i doktorima medicine pod nadzorom specijalista navedenih djelatnosti.

VIŠESTRUKE NEZAKONITOSTI

Kao što je razvidno iz citiranog članka 12. Pravilnika poslove liječnika specijaliste hitne medicine ne mogu obavljati liječnici specijalisti neurolozi, a neurolozima se protivno ugovoru o radu i protivno odredbama Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine određivalo da rade u COHP-u KBC što je višestruko nezakonito. Neurolozi su djelatnost liječnika hitne medicine obavljali od kako je otvoren COHP u KBCO, tj. od 1.5.2013. Tijekom više od godinu dana nezakonitog rada u više navrata su izvješćivali Ravnateljstvo, zatim predstojnicu klinike za Neurologiju prof. Silvu Butković Soldo, ali bezuspješno. Nakon što su dobili priliku na iste nepravilnosti upozoriti na Okruglom stolu HUBOL-a, o cijelom slučaju je informiran ministrov savjetnik za inspekcijski nadzor koji je vrlo brzo poslao inspekciju na navedeno mjesto. Odgovor Inspekcijskog nadzora je došao na adresu Uprave KBCO gdje je zaključeno da u COHP-u  rad nije organiziran u skladu s navedenim Pravilnikom. Tada sanacijska uprava određuje povratak neurologa u Hitnu neurološku ambulantu ( dežurnu ambulantu ), pri tome ne vodeći brigu o tome da se i dalje krši Pravilnik, jer otvaranjem COHP-a ostalo je nejasno može li takva ambulanta uopće postojati i ako može kako ona treba biti opremljena. Zbog sveopćeg  kaosa i neadekvatnih uvjeta rada u

„ dežurnoj / hitnoj „ ambulanti dolazi do niza apsurdnih situacija ( ne zna se kuda ustvari hitan pacjent potencijalno neurološki treba biti dovežen, kako ga upisati u dežurnu ambulantu za koju se ne zna da li je ili nije ugovorena sa HZZO-om  itd…) Žalosno je što u svemu tome trpe pacjenti koji se već prvoga dana zbog opisanog kaosa i dezorganizacije  u teškom stanju prevoze između tzv. Hitne ili dežurne neurološke ambulante i COHP. Isto tako je neprihvatljivo da se zbog toga što su neurolozi  u svim svojim dopisima tražili da rade po zakonu i Pravilniku, a koji se od strane Uprave kao i nakon službenog mišljenja inspekcijskog nadzora ne provodi,  kazne pacjenti, koji imaju jednako pravo kao i svi  drugi pacjenti doći u COHP i tamo biti zbrinuti.  U tom slučaju neurolog može doći u COHP pregledati svakog takvog bolesnika kao konzilijarni liječnik, te sa ostalim kolegema interdisciplinarno odlučiti što je za bolesnika najbolje, a ne da se pacjenti u teškom stanju vozaju po krugu bolnice, čime se izravno ugrožava njihovo zdravlje.

IZRAZITI PAD KVALITETE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Također želimo napomenuti da u navedenoj ambulanti nema monitoringa,  a EKG –a se posuđuje s Odjela Intenzivne neurologije, a o drugoj sofisitiranoj opremi da i ne govorimo. Istodobo u prostoru COHP-a postoje odgovarajući uvjeti za monitoring svih, pa tako i neuroloških pacjenata, koji ne smiju biti diskriminirani niti zakinuti samo zato što su neurolozi ukazali na sve nepravilnosti. Postavlja se pitanje tko će odgovarati za neizbježne posljedice, radi sveobuhvatne formalne nezakonitosti? Pravilnikom je predviđeno da navedeni specijalisti obavljaju konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za potrebe COHP-a, a ne da budu djelatnici hitne medicine na odjelu OHBP-a. Djelatnost hitne medicine u bolnici prema Pravilniku su dužni obavljati specijalisti interne, kirurgije i anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, odnosno drugi liječnici (opće medicine, specijalizanti) pod njihovim nadzorom, sve do izobrazbe specijalista hitne medicine. Neurolog se ne navodi kao dio tog sustava, te prema tome ne postoji zakonsko uporište za uključivanje neurologa u ovu vrstu organizacije, nikako drugačije nego kao konzilijarnog liječnika. Po našem mišljenju se navedenim načinom rada na COHP-u dovode u ugrožavajuću situaciju i navedeni specijalisti i pacijenti, a što rezultira izrazitim padom kvalitete zdravstvene zaštite, te izravnim ugrožavanjem zdravlja hitnih pacjenata.

Problem koji proizlazi iz sadašnje organizacije ne samo da postaje pitanje primjene zakona, već se i direktno kosi sa zacrtanim ciljevima Nacionalnog plana, a to su unaprijeđenje kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga i unaprijeđenje zdravstvene zaštite….T

33 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pam
  #1 Pam 10 studenoga, 2022, 16:41

  I saw so many people talking about a young man called Mr Mark Toray and i kept wondering if he is really an expert trader like they say and not a scammer like the others, then i contacted him and i was shocked and amazed that with just $1000 i invested, Mr Mark helped me managed my account and after 7 days of trading, i made my first withdrawal of $12,900. I’m so happy sharing this testimony with you all, you can contact him via Telegram: @Mark4toray_fx, WhatsApp:+1 (301) 410‑5007, Email: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
  • pedro
   pedro 10 studenoga, 2022, 16:52

   Mr Mark Toray will always receive the most sincere and global rating feedback online for being a figure head ensuring full profit earnings on his platform to anyone trading or allowing him run the complete profile. Unfortunately, he’s the best!!! kindly contact Mr Mark Toray to join the winning team. Telegram: @Mark4toray_fx, Email: [email protected], WhatsApp (‪+1 (301) 410‑5007‬)

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dr Karen Benson
  #2 Dr Karen Benson 4 listopada, 2021, 16:36

  Ponuda zajma za ozbiljne pojedince, tvrtke i tvrtke

  Vodimo financijsku tvrtku koja registrira i pruža financijske usluge kao zajmove različitih kategorija, poput studentskih, osobnih, poslovnih zajmova, zajmova, zajmova za konsolidaciju duga, zajmova s lošim dugom ili niskih zajmova.E.t.c. Za više informacija o našoj shemi kreditiranja kontaktirajte me putem e-pošte: ([email protected]) ili putem našeg WhatsApp broja + 27-6592-13687

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Damir
  #3 Damir 20 travnja, 2020, 15:21

  Pozdrav svima, vidio sam komentare ljudi koji su već dobili kredit od (Investicijsko-kreditnog kompleksa), a zatim sam odlučio zatražiti njihove preporuke, što sam potvrdio na svom osobnom bankovnom računu u iznosu od 60 000 eura koje sam tražio po satu , napraviti. Ovo je sjajna vijest i savjetuje svima koji trebaju stvarni zajam da se prijave putem e-maila ([email protected]). Drago mi je što mogu dobiti kredit za koji sam se prijavila. Molimo, podijelite pomoć s prijateljima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Hope elinal
  #4 Hope elinal 19 veljače, 2020, 15:08

  Trebate li hitan zajam ili investicijski zajam ili sve vrste kredita? Elinal Financial Enterprises uspješno je financijsko posredovanje i nudi posebno dizajnirane financijske pakete klijentima širom svijeta. možemo ponuditi čitav niz proizvoda za zajmove za vaš dom. Na nezaštićenim objektima mogu dati zajam od minimalno 3 000,00 eura i maksimalno 150 000,00 eura. Mogu se preuzeti fleksibilni uvjeti do 120 mjeseci. Ako osiguraju zajam na nekretnini, onda mogu ponuditi zajmove od 5 000 do 500 000 000 eura koji se mogu uzeti u roku od 30 godina. Strogo pošaljite svoju prijavu na [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Kumah James
  #5 Kumah James 9 veljače, 2020, 09:44

  Tražite li fora zajam? Mi smo registrirani privatni zajmodavac zajma. Dajemo kredite pojedincima, korporativnim tijelima i tvrtkama koje trebaju ažurirati svoje financijsko stanje u cijelom svijetu, s vrlo minimalnim godišnjim kamatama od 3% unutar razdoblja otplate od jedne godine do 25 godina u bilo kojem dijelu svijeta , Dajemo zajmove u rasponu od 1.000 do 500.000.000 USD, u svim valutama, ako vas zanima naša kreditna ponuda koja uključuje osobni zajam, konsolidacijski zajam, poslovni zajam, zajam za kuće, investicijski zajam, poljoprivredni zajam. Molimo Vas da nam dostavite sljedeće detalje ispod ako ste zainteresirani putem e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Greg Sherman
  #6 Greg Sherman 18 siječnja, 2020, 03:30

  Pokušavate li pokrenuti posao, podmiriti dug, proširiti postojeću tvrtku, trebate novac za izgradnju, trebate novac za kupnju zaliha. Jeste li imali problema pokušati osigurati dobro kreditno sredstvo, obratite nam se sada za financiranje i zaustavite sve svoje financijske barijere. Brzi smo, pouzdani i kompetentni. Za neposredni odgovor – e-pošta: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Mrs Edith
  #7 Mrs Edith 19 lipnja, 2019, 07:15

  Pozdrav, tražite li hitan kredit E-pošta: {[email protected]}

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Maria Alexander
  #8 Maria Alexander 31 svibnja, 2019, 10:51

  Da li ste umorni od pozajmljivanja i hipoteke, da li ste se vratili iz banaka i drugih finansijskih institucija? Nudimo sve vrste kredita fizičkim i pravnim licima sa niskom kamatnom stopom. Ako ste zainteresovani za kredit, slobodno nas kontaktirajte danas, obećavamo da ćemo vam ponuditi najbolje usluge ikada. Dajte nam test, jer će vas suđenje uvjeriti. Koje su vaše finansijske potrebe? Da li vam je potreban poslovni kredit? Trebate li osobni zajam? želite kupiti auto? Želite li refinansirati? Da li vam je potreban hipotekarni kredit? Da li vam je potreban veliki kapital da pokrenete vaš poslovni predlog ili proširenje? Da li ste izgubili nadu i mislite da nema izlaza, a vaša finansijska opterećenja i dalje postoje? Odredbe i uslove zajma ćete odmah poslati kompaniji. Uvjereni ste da će se Vaš zahtjev za kredit tretirati privatno i na profesionalan način i dobiti brz odgovor na vašu prijavu. Preko e-pošte: ([email protected])

  DOSTUPNI KREDITI KOJE NUDIMO

  ✓Lični zajam
  ✓ stambeni kredit,
  ✓ Računi bolnica
  ✓ Obnova kuće
  ✓ Proširenje poslovanja
  ✓ Refinansiranje poljoprivrednih ekstenzija
  ✓ Rudarstvo zlata
  ✓ Finansiranje projekata sa višim finansijskim potrebama
  ✓ Poslovni kredit
  ✓ Kredit za investicije.

  Email: ([email protected])
  WhatsApp no: (+1 651-243-8090)

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Krzysztof
  #9 Krzysztof 5 svibnja, 2019, 20:31

  Bok svima ja sam Krzysztof iz sam došao dati svjedočanstvo o tome kako sam dobio moj kredit jučer, sam bio u potrazi za iznos kredita za brisanje svih moj dug i bio sam potpuno bankrotirao i kad sam rekao moj prijatelj ona me upoznati za tvrtku koja se zove Stella Rene Kreditna tvrtka tvrtka koja daje kredite po stopi od 3% i ja podnijela zahtjev za moj iznos kredita od 100,000.00tys i jučer sam dobiti uspjeh na kredit jučer i ja dobiti kredit na moj bankovni račun od, tako da moja sjajni ljudi pomažu mi zahvaliti ovoj divnoj i legitimnoj tvrtki, jer su došli u zemlju kako bi pomogli mnogima od nas ostvarili uspjeh u zajmu iu slučaju da vam je potreban kontakt kontaktirajte na e-mail [email protected] za brz i siguran kredit tvrtke i oni su 100% pouzdani i zajamčeni.

  Krzysztof

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Elena
  #10 Elena 17 siječnja, 2019, 01:03

  Dragi tražitelji kredita

  Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ova je tvrtka za zajam osnovana organizacijama za ljudska prava širom svijeta s jedinom svrhom da pomogne siromašnima i osobama s financijskim poteškoćama u životu. Ako želite podnijeti zahtjev za kredit, vratite nam se s detaljima ispod e-pošte: [email protected]

  Ime:
  Potreban iznos zajma:
  Trajanje kredita:
  Broj mobitela:

  Hvala vam i Bog vas blagoslovio
  SAMOUVJERENOST
  Elena

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. mr mark
  #11 mr mark 9 siječnja, 2019, 08:02

  KAKO DOBITI POMOĆ ZA ZAPOŠLJAVANJE @ 2% KAMATNE STOPE

  Nisam bio siguran u dobivanje vjerodostojnog zajmodavca na internetu, ali kad se više nisam mogao suočiti sa svojim dugom, moj je sin bio na bolničkom krevetu za operaciju koja je uključivala ogroman novac, a ja sam također trebao nešto novca za refinanciranje i dobivanje dobrog doma tražiti pomoć od prijatelja i kada više nije bilo nade, odlučila sam otići na internet i potražiti zajam i naći ću MARK WILLIAMS FUNDS ([email protected]) s kamatnom stopom od 2% i odmah primijeniti s mojim detaljima prema uputama. U roku od sedam dana od moje prijave, on mi je uplatio iznos zajma bez skrivenih troškova i mogao bih se pobrinuti za medicinske račune svog sina, obnoviti račun za stanarinu i otplatiti moj dug. Savjetovat ću svakom tražitelju kredita da kontaktira MARK WILLIAMS FUNDS s ([email protected]) za jednostavnu i sigurnu transakciju

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Bill Johnson
  #12 Bill Johnson 8 siječnja, 2019, 17:30

  Dobijanje legitimnog kredita oduvek je predstavljalo veliki problem za klijente koji imaju finansijski problem i koji mu trebaju rešenje. Pitanje kredita i kolaterala je nešto o čemu klijenti uvijek brinu kada traže kredit od legitimnog zajmodavca. Ali .. mi smo napravili tu razliku u industriji pozajmljivanja. Možemo dogovoriti zajam od raspona od $ 5,000.00 USD do $ 500,000.000.00 USD kao 3% kamate.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code