HITNA U OSIJEKU NEMA MINIMALNE UVJETE

HITNA U OSIJEKU NEMA MINIMALNE UVJETE

7. siječnja, 2015.

hmp2 Custom

Pacijenti trpe zbog kaosa i sveopće neorganiziranosti

Napisala: dr.sc. Ružica Palić Kramarić, neurolog

 

Poštovani,

Dužni smo Vas izvjestiti kako se u KBC Osijek svakodnevno krši Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za djelatnost hitne medicine, čime se izravno ugrožava zdravlje neuroloških bolesnika. Naime, u nacrtu Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016 definirane su 4 ključne mjere koje Nacionalni plan mora sadržavati, a jedna od njih se odnosi na reorganizaciju ustroja i djelovanja hitne medicinske službe. Na temelju članka 50. stavka 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (»Narodne novine«, br. 150/08, 71/10, 139/10 i 22/11) uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnih komora ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM UVJETIMA U POGLEDU PROSTORA, RADNIKA I MEDICINSKO-TEHNIČKE OPREME ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI HITNE MEDICINE(„Narodne novine“, broj 42/11); III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE u kojem se u članku 12 navodi slijedeće….

Članak 12.

Do završetka izobrazbe specijalista hitne medicine u županijskim zavodima za hitnu medicinu i ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu, djelatnost hitne medicine obavljat će doktori medicine.

U objedinjenim hitnim bolničkim prijamima do izobrazbe specijalista hitne medicine, djelatnost hitne medicine obavljat će doktori medicine odgovarajuće grane specijalizacije (specijalisti interne medicine ili opće kirurgije ili anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja) i doktori medicine pod nadzorom specijalista navedenih djelatnosti.

Voditelj objedinjenog hitnog bolničkog prijama do stjecanja naziva specijalist hitne medicine, mora biti specijalist jedne od navedenih djelatnosti.

Vidljivo je da Centar objedinjenog hitnog prijema (COHP) potpada pod Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora,  radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine   (Narodne novine 42/11). Predmetni pravilnik regulira Objedinjeni bolnički hitni prijem kako u pogledu materijalnih sredstava tako i u pogledu medicinskog kadra.  Prema pravilniku u takvim objedinjenim hitnim prijemima trebaju raditi liječnici specijalisti hitne medicine, a dok se isti ne obrazuju, dakle samo privremeno, ti liječnici mogu biti nadomješteni doktorima medicine odgovarajuće grane specijalizacije (specijalistima interne medicine ili opće kirurgije ili anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja) i doktorima medicine pod nadzorom specijalista navedenih djelatnosti.

VIŠESTRUKE NEZAKONITOSTI

Kao što je razvidno iz citiranog članka 12. Pravilnika poslove liječnika specijaliste hitne medicine ne mogu obavljati liječnici specijalisti neurolozi, a neurolozima se protivno ugovoru o radu i protivno odredbama Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine određivalo da rade u COHP-u KBC što je višestruko nezakonito. Neurolozi su djelatnost liječnika hitne medicine obavljali od kako je otvoren COHP u KBCO, tj. od 1.5.2013. Tijekom više od godinu dana nezakonitog rada u više navrata su izvješćivali Ravnateljstvo, zatim predstojnicu klinike za Neurologiju prof. Silvu Butković Soldo, ali bezuspješno. Nakon što su dobili priliku na iste nepravilnosti upozoriti na Okruglom stolu HUBOL-a, o cijelom slučaju je informiran ministrov savjetnik za inspekcijski nadzor koji je vrlo brzo poslao inspekciju na navedeno mjesto. Odgovor Inspekcijskog nadzora je došao na adresu Uprave KBCO gdje je zaključeno da u COHP-u  rad nije organiziran u skladu s navedenim Pravilnikom. Tada sanacijska uprava određuje povratak neurologa u Hitnu neurološku ambulantu ( dežurnu ambulantu ), pri tome ne vodeći brigu o tome da se i dalje krši Pravilnik, jer otvaranjem COHP-a ostalo je nejasno može li takva ambulanta uopće postojati i ako može kako ona treba biti opremljena. Zbog sveopćeg  kaosa i neadekvatnih uvjeta rada u

„ dežurnoj / hitnoj „ ambulanti dolazi do niza apsurdnih situacija ( ne zna se kuda ustvari hitan pacjent potencijalno neurološki treba biti dovežen, kako ga upisati u dežurnu ambulantu za koju se ne zna da li je ili nije ugovorena sa HZZO-om  itd…) Žalosno je što u svemu tome trpe pacjenti koji se već prvoga dana zbog opisanog kaosa i dezorganizacije  u teškom stanju prevoze između tzv. Hitne ili dežurne neurološke ambulante i COHP. Isto tako je neprihvatljivo da se zbog toga što su neurolozi  u svim svojim dopisima tražili da rade po zakonu i Pravilniku, a koji se od strane Uprave kao i nakon službenog mišljenja inspekcijskog nadzora ne provodi,  kazne pacjenti, koji imaju jednako pravo kao i svi  drugi pacjenti doći u COHP i tamo biti zbrinuti.  U tom slučaju neurolog može doći u COHP pregledati svakog takvog bolesnika kao konzilijarni liječnik, te sa ostalim kolegema interdisciplinarno odlučiti što je za bolesnika najbolje, a ne da se pacjenti u teškom stanju vozaju po krugu bolnice, čime se izravno ugrožava njihovo zdravlje.

IZRAZITI PAD KVALITETE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Također želimo napomenuti da u navedenoj ambulanti nema monitoringa,  a EKG –a se posuđuje s Odjela Intenzivne neurologije, a o drugoj sofisitiranoj opremi da i ne govorimo. Istodobo u prostoru COHP-a postoje odgovarajući uvjeti za monitoring svih, pa tako i neuroloških pacjenata, koji ne smiju biti diskriminirani niti zakinuti samo zato što su neurolozi ukazali na sve nepravilnosti. Postavlja se pitanje tko će odgovarati za neizbježne posljedice, radi sveobuhvatne formalne nezakonitosti? Pravilnikom je predviđeno da navedeni specijalisti obavljaju konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za potrebe COHP-a, a ne da budu djelatnici hitne medicine na odjelu OHBP-a. Djelatnost hitne medicine u bolnici prema Pravilniku su dužni obavljati specijalisti interne, kirurgije i anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, odnosno drugi liječnici (opće medicine, specijalizanti) pod njihovim nadzorom, sve do izobrazbe specijalista hitne medicine. Neurolog se ne navodi kao dio tog sustava, te prema tome ne postoji zakonsko uporište za uključivanje neurologa u ovu vrstu organizacije, nikako drugačije nego kao konzilijarnog liječnika. Po našem mišljenju se navedenim načinom rada na COHP-u dovode u ugrožavajuću situaciju i navedeni specijalisti i pacijenti, a što rezultira izrazitim padom kvalitete zdravstvene zaštite, te izravnim ugrožavanjem zdravlja hitnih pacjenata.

Problem koji proizlazi iz sadašnje organizacije ne samo da postaje pitanje primjene zakona, već se i direktno kosi sa zacrtanim ciljevima Nacionalnog plana, a to su unaprijeđenje kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga i unaprijeđenje zdravstvene zaštite….T

33 komentara

Uskoči u raspravu
 1. henrry
  #1 henrry 2 siječnja, 2019, 21:17

  Bok, Ovo je obavijestiti javnost da je gospodin Timothy Jeter privatni zajmodavac koji je otvorio financijske mogućnosti za svakoga tko treba financijsku pomoć. Pružamo kredite od 2% kamata pojedincima i tvrtkama s jasnim i razumljivim uvjetima. Nazovite nas danas putem e-pošte na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PEACE LENDERS
  #2 PEACE LENDERS 19 prosinca, 2018, 02:24

  Tražite li kako dobiti bilo koju vrstu kredita uz nisku kamatnu stopu? Ovdje je prilika da dobijete kredit koji vam odgovara i učinite vaš san ostvarenim. Pozdravljam vas u mirovnim zajmodavcima. Privatna tvrtka koja nudi zajam po stopi od 2%. Mi pružamo poslovni zajam, stambeni kredit, studentski kredit, loš kreditni kredit, osobni zajam, građevinski zajam, zajam za plaćanje, studentski kredit i tako dalje. Naše usluge su vrlo jeftine i učinit će vas osmijehom. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma od nas, molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail ([email protected]).
  Whatsapp broj: +1 (631) 960-9708

  Are you seeking for how to get any type of loan at low interest rate? Here is an opportunity to get a loan to suit you and make your dream come true. I welcome you to Peace Lenders. A private company that offers loan at 2% rate. We render business loan, home loan, student loan, bad credit loan, personal loan, construction loan, payday loan, student loan and so on. Our services are very cheap and will make you smile. If you are interested in getting a loan from us, kindly contact us at email ([email protected]).
  Whatsapp Number: +1 (631) 960-9708

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Luis Roland
  #3 Luis Roland 15 prosinca, 2018, 08:05

  Moje ime je Luis Roland, imam lijepu ženu i 3 djece. prije tjedan dana bio sam u očajnoj potrebi za novcem pa sam pomislila na posudbu pa sam se upregla u toliko prevarante koji su prikupili 2500 € od mene i odbijaju me poslati e-poštom. Postao sam vrlo frustriran i naposljetku pijan, jednog vjernog dana kad sam otišao u klub za piće gdje sam upoznao starijeg prijatelja, rekao sam mu sve što se dogodilo meni, upoznao me s GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD i dala joj e-mail adresu ([email protected]), on mi je rekao kako je tvrtka pomogla njemu i njegovoj obitelji. Obratio sam se odmah, stigao sam kući, rekli su mi pravila i propisi, nakon obrade kredita, za manje od 24 sata, primio sam kredit od 80.000 eura. Dakle, ako ste zainteresirani za zajam, možete je također kontaktirati na ovu adresu e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Elena
  #4 Elena 4 prosinca, 2018, 01:48

  Poštovani tražitelji kredita

  Imate li bilo kakvih financijskih poteškoća? Želite li započeti vlastiti posao? Ova kreditna tvrtka osnovana je za organizacije ljudskih prava širom svijeta s jedinom svrhom pomaganja siromašnima i ljudima s financijskim poteškoćama u životu. Ako želite podnijeti zahtjev za kredit, vratite nam se s pojedinostima u nastavku e-pošte: [email protected]

  Ime:
  Potrebni iznos zajma:
  Trajanje zajma:
  Broj mobitela:

  Hvala ti i Bog blagoslovi
  SAMOUVJERENOST
  Elena

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Alicia Osborne
  #5 Alicia Osborne 1 prosinca, 2018, 12:50

  Trebate besplatan, vjerodostojan i brz kredit uz kamatnu stopu od 2%, a zatim se obratite ([email protected]) i zahvalni ste.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Vrijede poslovne i osobne ponude kredita?
  #6 Vrijede poslovne i osobne ponude kredita? 28 studenoga, 2018, 09:15

  Tražite li financijsku slobodu? jeste li u dugu, trebate zajam za početak novog posla? ili financijski propadne, trebate zajam za kupnju automobila ili kuće? Odbijaš li financije od banke zauvijek? Želite li poboljšati svoju financijsku? Trebate zajam koji vam otvaraju računi? Nemojte više tražiti, pozivamo vas na priliku za sve vrste kredita koje dobivate po vrlo povoljnim kamatnim stopama od 3% potrebne za više informacija, obratite nam se putem e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. sharon lisa
  #7 sharon lisa 24 studenoga, 2018, 17:42

  ([email protected])

  Pozdravljam gospođicu Sharon Lisa, zajmodavcu zajamčeni legitiman i pouzdan zajam za zajmove
  u uvjetima i odredbama jasno i razumljivo uz kamatnu stopu od 2%. iz
  USD $ 12,000 do $ 8,000,000, samo eura i funti. Dajem poslovne zajmove,
  Osobni zajmovi, studentski krediti, auto krediti i zajmovi za plaćanje računa. ako ti
  treba loana2
    Sve što trebate učiniti je da me obratite izravno
  U: ([email protected])
  Bog te blagoslovio.
  Iskreno,
  Gđa. Sharon Lisa
  E-adresa: ([email protected])

  Napomena: sav odgovor treba poslati na adresu: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. franklin loan
  #8 franklin loan 14 listopada, 2018, 00:48

  SVJEDOČANSTVO O NAČINU DAVANJA ZAHTJEVA OD OVOG VELIKOG DRUŠTVA, SAM JEDNA MOM ([email protected])

    Gospođa Carol Webb iz Orlando Florida-USA. Bio sam izuzetno potreban za zajam za moje poslovanje jer je moje poslovanje trčanje dolje i bio je pronalaženje teško dobiti kredit od banaka / drugih financijskih korporacija zbog moje kreditne rezultat. Bio sam očajan pokušati gotovo svaku mogućnost stvaranja novca na internetu i pronalaženje Nathan Dylana i njegove usluge pružene su dah svježeg zraka u mom životu. Konačno sam upoznao pravi zajmodavac i uslugu za koju mogu vjerovati – i moram reći da me Nathan Dylan nije razočarao! Usluga koju mi ​​je pružio bila je izvanredno čudesna i sada budućnost izgleda sjajno za mene i moju tvrtku, jer sam bio omogućen da dobijem iznos kredita ($ 500,000.00). Ako morate kontaktirati bilo koju tvrtku da biste dobili bilo koji iznos kredita koji vam je potreban danas, uz nisku kamatnu stopu od 4% i bolji raspored otplate, kontaktirajte Nathan Dylan Services (NDS) putem e-pošte ([email protected]) WhatsApp: +19292227880

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. finano
  #9 finano 5 listopada, 2018, 15:23

  Pozdrav,

  Zaplijenite, zabranjujete bankarstvo ili ozbiljnu osobu i nemate naklonost banaka ili bolje imate projekt i trebate financirati, loše kreditirati ili trebate novac za plaćanje računa, sredstva za ulaganje tvrtki. Dakle, ako vam treba novac, ne ustručavajte se kontaktirati mene

  e-pošta: [email protected]

  srdačno

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. financio
  #10 financio 4 listopada, 2018, 16:26

  zdravo
  Da li vam je potrebna finansija za vaš dom, za vaše poslovanje, za kupovinu automobila, za kupovinu motocikla, za stvaranje vlastitog posla, za vaše lične potrebe? Više brige odobravam lične kredite od od 2000 do 5.500.000 €.

  Kontakt: Email: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. financia
  #11 financia 27 rujna, 2018, 15:04

  Dobro jutro.
  Trebali su vam novčani zajmovi između pojedinaca kako bi se nosili s financijskim poteškoćama da biste konačno izašli iz zastoja koji uzrokuju banke, odbijanjem vašeg zahtjeva za kredit.

  Evo područja na koja vam mogu pomoći: * Financije
  Kredit za nekretnine.
  Investicijski zajam.
  Car zajam.
  Konsolidacija duga.
  Kreditna linija.
  Druga hipoteka.
  Kupnja kredita.
  Osobni zajam.

  Kontaktirajte: [email protected]
  Skype: finance.micro1

  Čekaju vas čitati i vaše vijesti.
  srdačno

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Margaret
  #12 Margaret 13 rujna, 2018, 03:25

  OFERTA URGENTE DE PRÉSTAMO SOLICITAR AHORA

   Estimados solicitantes de préstamos: Saludos de crédito de Margaret Solid.
  Somos prestamistas de préstamos certificados que ofrecen préstamos a
  personas que necesitan préstamos. damos préstamos para
  proyectos, negocios, impuestos, deuda, facturas y muchos otros
  razones. Funcionamos en la tasa de interés del 2%, allí para recibir vía
  obtener crédito para la empresa, ¿necesita un préstamo?
  ¿Estás en deuda? ¿Quieres comenzar un negocio y necesitas capital?
  ¿Necesita un préstamo o financiamiento por algún motivo? tu ayuda es
  finalmente aquí, y le damos todo el crédito por la cantidad de
  barato y asequible solo el 2% anual, si está interesado
  Por favor contáctenos hoy en
  ([email protected])
  y obtenga sus préstamos hoy. Para obtener más información acerca de nuestro
  servicios, por favor deje
  conocer la cantidad de préstamo que necesita y la duración del préstamo.
  quieres tomar
  * Préstamos personales (seguros y no garantizados)
  * Préstamos comerciales (seguros y no garantizados)
  * Préstamo de consolidación y muchos más.
  Estamos certificados, confiables, confiables, eficientes, rápidos y
  dinámica. Si estás interesado, por favor contáctate
  nosotros en
  Correo electrónico: [email protected]

  Buena suerte,
  Cliente.
  Margaret FIRMA PRÉSTAMO.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. sinisa tepic
  #13 sinisa tepic 6 rujna, 2017, 07:25

  Dobar dan za sve vas samo želim reći veliku zahvalnost gospodinu Johnu Williamsu da sam spasio svoje jedino dijete od smrti nakon tolikih obmanjujućeg oblika zajmodavca na internetu i napokon sam dobila moju kreditnu formu g. John Williams molim svakome tko treba zajam da ga kontaktira sada putem e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. mr john
  #14 mr john 4 rujna, 2017, 13:57

  trebate hitno hitno danas za liječenje bolesnog djeteta ili trebate kredit da isplatite račune kako bi vam omogućili da pokrenete novi život e-poštom nas danas, a hitno riješite svoje probleme [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Franklins Loans
  #15 Franklins Loans 11 kolovoza, 2017, 14:36

  PONUDA URGENTA ZAJMOVA, PRIMIJITE SE DANAS U KOJEM SU POTREBNO ZAJMOJNI ZAJMI BILO KOJE VRSTE.
                    ([email protected])

    Dobrodošli ste u ovu tvrtku u ovoj tvrtki Dajemo osobni zajam
  I poslovnih kredita za kamatu od samo 2%, nudimo zajam od
  $ 4.000 dolara na $ 5.000.000 dolara

  Ako vam je potreban zajam za vašu tvrtku ili plaćanje dugova molimo
  Kontaktirajte nas čim
  Moguće je obraditi obrazac zahtjeva za kredit

  OBRAZAC ZA PRIJAVU ZAHTJEVA ISPLATE I POVRATAK ODMAH.

  1. Puno ime: _________________
  2. Mjesto: __________________
  3. Država: ___________________
  4. Država: _____________________
  5. Spol: _______________________
  6. Telefonski broj: ______________
  7. Potrebni iznos zajma: ___________
  8. Trajanje: __________________
  9. Dob: _______________________

  Kontaktirajte naš ured s e-mail ispod Email: [email protected]
  WhatsApp: +2348125687893
  Pozdrav,
  Franklinsovi zajmovi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. scharzandre
  #16 scharzandre 16 lipnja, 2017, 17:57

  ZAJAM PONUDA BEZ NAKNADE
  ste kredit za istraživanje i podizanje razine aktivnosti ili
  za projekt ili kupiti
  stan, ali na žalost, banka traži od vas da uvjetima
  dobro radi može S Ja sam pojedinca doprinos
  krediti od 2000. do 1,5 milijardi ljudi koji su u stanju
  sastati
  to je također kamatna stopa je 3% godišnje. ako vam je potrebna
  Novac iz drugih razloga; ne ustručavajte se kontaktirati mene
  Za više informacija: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Gospođo Mary Paul
  #17 Gospođo Mary Paul 10 lipnja, 2017, 23:32

  zdravo
  Kako si danas?
  Trebate hitni zajam za plaćanje računa ili za pokretanje vlastitog posla ako da, molimo Vas da kontaktirate gospođu Mary Paul ako vam je potreban hitni zajam, stoga vas molimo da joj se obratite danas putem svoje adrese e-pošte na adresi [email protected] u redu

  Gospođo Mary Paul

  ponuda za zajam

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Guest
  #18 Guest 7 siječnja, 2015, 21:24

  BOJNIK>>>>i ti stvarno neznaš po radi čega nema love…evo da ti kažem da love nema poradi toga jer netko mislio dalekovidno te je tunele po autocestama prefarbao sto puta iznova sve stoga da hitna po noći ne izgubi orijentaciju na obzorju….dakle kada prestane farbanje tunela višak će biti preusmjeren na potrebe hitnih službi…JEL TI SADA JASNO…?

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. ex_juvantibus
  #19 ex_juvantibus 7 siječnja, 2015, 20:52

  Naslov članka ne odgovara sadržaju. Slika pogotovo ! Kad se napiše skraćeno u žargonu “Hitna”, to onda podrazumjeva Zavod za hitnu medicinu, dakle vanbolničku Hitnu pomoć, što zapravo nema nikakve veze s Objedinjenim Hitnim Prijemom koji je jedan od bolničkih odjela !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. bojnik
  #20 bojnik 7 siječnja, 2015, 14:57

  eto nema love za hitnu ali ima za razne terselicke i hrpetinu QNGOa(kvazi ne-vladinih organizacija) koji rade na povijesnoj reviziji i inverziji, da od naroda koji se branio naprave agresora i od zlocinaca zrtve. Za njihovu prljavu rabotu ima love koliko hoces i iznutra i izvanka.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code