HHO O UTAKMICI ŠVICARSKA-HRVATSKA

HHO O UTAKMICI ŠVICARSKA-HRVATSKA

7. ožujka, 2014.

1559608 232426110214530 1871183078 n

Prijateljska utakmica nogometaša Švicarske i Hrvatske održana u St. Gallenu još je jednom, pred hrvatskom  i međunarodnom javnošću, zorno prezentirala sve oblike kontinuiranog primitivizma i divljaštva, kojima često svjedočimo na utakmicama hrvatskih klubova i reprezentacije.

Dio navijača hrvatske nogometne vrste, od samoga je početka višekratnim skandiranjem širio govor mržnje, homofobije, rasizma i šovinizma, iskazujući pritom neskrivenu odbojnost prema nogometnim institucijama i njihovim čelnicima. Na repertoaru su bila uobičajena skandiranja koja se čuju na utakmicama u Hrvatskoj. Stadionom u St. Gallenu, ali zasigurno se čulo i znatno dalje i šire, vjerojatno sve do prostorija UEFE, odjekivalo je: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, „Za dom spremni“ (pozdrav, bez obzira na sve pokušaje njegova relativiziranja, povijesno vezan uz ustaški pokret), „Ajmo, ajmo ustaše“, i dr..

Pod krinkom stvaranja tzv.“osjećaja domaće atomosfere”, grupa hrvatskih “navijača”, u više je navrata tijekom drugog poluvremena, palila baklje i dimne bombe. Odjekivale su i  petarde, čuo se i poneki topovski udar, a nad  dijelom se stadiona nadvio gusti oblak dima. Službeni je spiker (što se na hrvatskim stadionima i sportskim arenama rijetko dešava), uporno pozivao navijače da ne pale baklje na stadionu. Nekima od hrvatskih navijača, kao da sve to nije bilo dovoljno, pa je u jednom trenutku došlo do fizičkog obračuna na tribini na kojoj su BBB  nasrnuli na  skupinu navijača iz Austrije (Innsbruck).

Hrvatski navijači su u St.Gallenu iznova pokazali i svoju netrpeljivost prema čelnicima hrvatske vlasti, hrvatskog nogometa, ali i predsjednika UEFE, Michela Platinija, izvjesivši transparent koji je istovremeno bio uvreda i prijetnja: „Četnici hrvatskog nogometa, stiže vas Oluja navijačkog pokreta“ (četnici-pripadnici srpskih nacionalističkih i zločinačkih jedinica u Srbiji, BiH i Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, ali i tijekom posljednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije). Ispod transparenta nalazio se veliki natpis Torcida, a iznad njega istaknuti su veliki posteri-fotografije čelnika HNS-a, Davora Šukera, Damira Vrbanovića,  Zorislava Srebrića, te Zorana Cvrka, zatim Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika GNK Dinama, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića, te predsjednika Uefe, Michela Platinija.

U jednom je trenutku na tribini zapaljena zastava Republike Srbije, a ispod nje je bio istaknut  veliki transparent s natpisom „Hoćeš li sada vidjeti“. Bila je to poruka ministru Jovanoviću, koji je, prilikom kvalifikacijskog susreta reprezentacija Srbije i Hrvatske u Beogradu, izjavio da nije primjetio da su navijači srbijanske reprezentacije zapalili hrvatsku zastavu.Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač odmah nakon utakmice oštro se ogradio od ovakvog navijanja izjavivši:

-Iskoristit ću priliku i ispričati se domaćinu na ponašanju nekih takozvanih navijača. Njima nije mjesto na stadionu. Malo ih je, ali bacaju lošu sliku na sve nas.

HHO se slaže s izbornikom hrvatske reprezentacije Kovačem, kao i svima koji smatraju da ovakvom navijanju i takvim navijačima nije mjesto na sportskim borilištima. HHO se svojim projektom “Izravna prevencija navijačkog nasilja” zalaže za sportsko i fair navijanje, a suprotstavlja se onom zlu, koje se, pod izlikom “ljubavi prema svom klubu” i hrvatskoj reprezentaciji, širi vrlo smišljeno i organizirano po našim stadionima, a čiji se ideolozi nalaze u svekolikoj društvenoj i političkoj lepezi, pa, nažalost, često i u hrvatskim medijima, a čije bi ponašanje i poruku mogli sažeti u slogan: „Zajedno mržnjom protiv demokracije i demokratskih institucija“.Jasno je da ovakvo ponašanje malog, ali dobro organiziranog dijela navijača i njihovih podržavatelja, stvara mučan dojam i ostavlja ružnu sliku Hrvatske u njoj samoj, ali i posvuda u svijetu. Može zvučati cinično, ali ne možemo ne spomenuti, pa i upozoriti sve koji toleriraju ovakve navijačke ispade, da ovakvo navijanje i ponašanje, pokazuje da Balkan, u onom njegovom pejorativnom kontekstu, bez obzira na granice, živi i traje u mnogim zapaljenim glavama.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, Predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. gustirna
    #1 gustirna 8 ožujka, 2014, 21:56

    da li je ovo onaj hho koji je u hagu toliko zeljno svjedocio da su hrvati zapalili 30000 srpskih kuca, da im se je i carla del ponte rugala.i takve balkanske lazljive moralne vertikale dijele lekcije navijacima. iako i ja mislim da je primjerenije bilo ovaj performans sa zastavom izvesti na markovom trgu.pred vladom.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code