Toggle Menu

10 GODINA PORTALA TJEDNO

Hawaii oživljavaju ekonomiju pomoću filmskih i televizijskih produkcija

Hawaii oživljavaju ekonomiju pomoću filmskih i televizijskih produkcija

14. listopada, 2011.

HawaiiFive0Main
Havaji su kroz seriju Lost pokazali da mogu uspješno ‘glumiti’ Koreju, Irak, Englesku, Afriku, pa čak i Rusiju prekrivenu snijegom.

Desetljećima su Havaji vrlo popularna turistička destinacija. Ali, sad si ova otočka američka savezna država gradi reputaciju i kao centar televizijske i filmske produkcije. Oživljavanje televizijske serije Hawaii Five-0, koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća začela ovdašnju filmsku industriju, ponovno pomaže u oporavku ekonomije.

Kad se počela prikazivati originalna policijska drama Hawaii Five-0, 1968., bila je to prva televizijska serija čija se radnja odvijala na Hawajima. Ona je stvorila televizijsku i filmsku industriju Havaja, ali i dala ogroman podstrek glavnoj ovdašnjoj ekonomiji – turizmu. Od 2010., kad je televizijska mreža CBS počela produkciju nove verzije te televizisjke serije, Havaji ubiru ekonomske koristi.

“Serija Hawaii Five-0 značajno je pridonijela ekonomiji Havaja, ne samo u produkciji, nego i u promicanju destinacije … svi pričaju o seriji – na FaceBooku, na Twitteru. Za nas, to je ogromna korist i u turizmu i u lokalnoj ekonomiji,” kaže Georja Skinner, direktorica Državnog filmskog ureda Havaja.

Prošle su godine, kaže ona, produkcijske kompanije potrošile 400 milijuna dolara snimajući na Havajima, što je dosad najbolja godina uopće. Havajima koristi i dobar publicitet od nekoliko nedavnih filmova, snimljenih ovdje.

“Mislim da su svi filmovi iz serije Pirata Kariba, zatim Soul Surfer, Just Go With It … sve su to veliki igrani filmovi koji su pokazali Havaje na stvarno spektakularan način. Trenutno smo svi jako uzbuđeni zbog filma The Descendants, koji se temelji na knjizi havajskog pisca Kauija Harta Hemmingsa koji će se tek početi prikazivati. To će biti prvi put da će šira publika vidjeti Havaje u drugačijem svjetlu nego što su naviknuti,” kaže Skinner.

Film The Descendants govori o muškarcu čija je žena u komi i o stvarima koje on sazna o njoj dok ona umire. Glavnu ulogu tumači George Clooney, a redatelj je Alexander Payne.

“Snimati tu priču na Havajima bio je jedan od razloga što sam želio napraviti taj film. Ne samo iz očiglednih razloga – sunce, more, valovi i surfanje! – nego prvenstveno zato što sam već ranije uočio da tu postoji vrlo zanimljivo i složeno društveno tkivo o kojemu sam želio više saznati i prenijeti ga vjerno u film,” kaže Payne.

Premda privlačenje filmaša nije lako, Georja Skinner kaže da su porezne olakšice, usvojene prije pet godina, u tome značajno pomogle: “Neke savezne države izdvajaju financijska sredstva koja daju filmskoj produkciji kako bi ju privukli. Mi to ne radimo, nego dajemo porezni kredit kod kojega je najvažnije to što zahtijeva uključivanje lokalne radne snage. Dakle, filmski studiji i sve produkcije koje ovdje rade – bez obzira jesu li lokalni projekti, ili nacionalni ili međunarodni – svi koriste lokalnu radnu snagu.”

Da bi se kvalificirale za porezni kredit, produkcije moraju osigurati ili praksu za lokalne studente ili pridonijeti sustavu javnih škola kroz financiranje, doniranje opreme ili obrazovne programe. Kako kaže Georja Skinner,

Havaji se nadmeću u konkurenciji globalnih destinacija, poput Novog Zelanda, Australije, Portorika i tropskih lokacija, ali, što se tiče tv i filmske produkcije, ističe ona, Havaji su kroz seriju Lost  pokazali da mogu uspješno ‘glumiti’ Koreju, Irak, Englesku, Afriku, pa čak i Rusiju prekrivenu snijegom.

Foto: Mario Perez/CBS

Izvor: voanews.com

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code