Gotovina obučavao Legiju!!!

Gotovina obučavao Legiju!!!

8. srpnja, 2011.

Hrvatski general Ante Gotovina (56) bio je instruktor u francuskoj Legiji stranaca Miloradu Ulemeku Legiji (43), osuđenom na 40 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, saznaje „Alo!“.
Gotovina, koji je nedavno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima u „Oluji“, obučavao je Ulemeka sredinom osamdesetih, kada je on pobegao u Francusku i pristupio Legiji stranaca, u kojoj je proveo sedam godina.

– Gotovina je 1973, sa nepunih 18 godina, postao pripadnik legije, pa je kao stariji i iskusniji obučavao Ulemeka, koji je u odnosu na njega tada bio gušter. Legija je o tome govorio malo, ali je pričao da je Gotovina bio jako korektan prema njemu. Njihovo prijateljstvo datira od tada i nije ga pokvarilo ni to što su posle 1991. ratovali na različitim stranama – kaže izvor našeg lista.
Prema nekim podacima, Legija je služio u inženjerijskom puku, ali je prošao i padobransku obuku. Ratovao je u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvajani i Persijskom zalivu. Međutim, u legiji nije dogurao dalje od čina kaplara jer stranci u toj vojnoj formaciji ne mogu da napreduju dalje od čina ađutanta (rang zastavnika kod nas). Francuske vlasti zvanično ga vode kao dezertera iz Legije stranaca. Naš sagovornik kaže da je Ulemek prvi put za rat u našoj zemlji saznao u avionu i da je tada odlučio da se vrati. U Srbiju se vratio 1992, kada je počeo rat, i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i Arkanovim „tigrovima“.

Pošto se ranije u Legiju stranaca moglo prijaviti pod lažnim imenom, Ulemek je tada uzeo prezime Luković od svog tadašnjeg tasta, a odrekao ga se tek pre nekoliko godina. Njegov učitelj Gotovina je u francuskoj armiji koristio ime Andrija Grabovac, a lažirao je i da je stariji dve godine. Kao Francuz pod imenom Toni Moremante, Gotovina je postao instruktor komandosa u zemljama Srednje i Latinske Amerike, a za zasluge, kao član Legije stranaca, dobio je francusko državljanstvo, ali ga je kasnije potom francuski sud u odsutnosti osudio zbog pljačke, kidnapovanja i iznude.
Prijem u Legiju stranaca je izuzetno rigorozan, a u francusku armiju mogu da se prijave osobe starosti od 18 do 40 godina. Uslov je da budu fizički i psihički zdravi, a svi kandidati moraju da prođu detaljna testiranja u glavnom štabu Legije u Aubagneu (Obanj), blizu Marselja, kako bi izdržali gvozdenu disciplinu u jedinici. Osim medicinskih i psiholoških testova, kandidati prolaze kroz naporne provere fizičke kondicije. Ako kandidat zadovolji, nudi mu se petogodišnji ugovor, u suprotnom, vraća Ako legionar ima dobre ocene, može da bira u kom će puku nastaviti da služi. Najbolji idu u Drugi (2 REP) padobranski puk na Korzici. U ovom puku je, kako saznajemo, bio i Legija.
U prve dve godine legionarima je zabranjen kontakt sa rodbinom i prijateljima. Svaki legionar za vreme obuke dobija novi identitet, koji je poznat samo toj formaciji. Legionari se oslovljavaju međusobno samo prezimenom (ili nadimkom), koji je u 75 odsto slučajeva izmišljen, odnosno odabran prilikom ulaska u legiju.

Najmanja plata oko 1.000 evra

Mesečna primanja običnog legionara kreću se od 975 evra do 1.372 evra za kaplare. Visina plate zavisi i od jedinice, odnosno puka u kojem legionar služi, kao i od borbenog angažovanja. U slučaju da je njegov puk angažovan u nekom borbenom okruženju, plata mu se može i udvostručiti.

Rigorozna obuka

Osnovna obuka podrazumeva rukovanje raznim vrstama oružja i preživljavanje u terenskim uslovima. Testiranje fizičke snage podrazumeva i osam kilometara marširanja sa ruksakom težine 12 kilograma, koje mora da se završi za jedan sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2.800 metara je dobar rezultat), penjanje uz konopac bez korišćenja nogu, trčanje sa vrećom peska teškim 40 kilograma u roku od 20 sekundi. Gušteri idu na četvoromesečnu osnovnu obuku u 4 RE Kastelnodari na čuvenu ‚‘Farmu‘‘, opasanu kanalima, kroz koju je prošao i Ulemek. Moto jedinice je „Legija je naša domovina.“

Legionari pomažu Aleksandri Ivanović

Pretpostavlja se da su Legijinoj supruzi Aleksandri Ivanović (36), koja se pre nekoliko meseci sa četvoro dece preselila iz Beograda u Francusku, pomogli Ulemekovi prijatelji iz Legije stranaca. Ivanovićeva se, kako je „Alo!“ pisao, duže vreme spremala za selidbu, zbog čega je intenzivno učila francuski jezik. Sumnja se da Ulemek ima i francusko državljanstvo, koje se stiče nakon tri godine boravka u ovoj jedinici. Legija stranaca nikad ne zaboravlja svoje pripadnike i uvek brine o njima.

D. ĆURUVIJA
Izvor:alo.rs

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 3 studenoga, 2016, 22:52

    Tu obuku treba moci proci tu su posebno spremni momci

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code