GOLOVI DINAMA POZDRAVLJENI S “MAMIĆU CIGANE”

GOLOVI DINAMA POZDRAVLJENI S “MAMIĆU CIGANE”

30. kolovoza, 2013.

995730 548199255215859 1009646194 n

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmice pret- kola za Ligu prvaka i Europsku nogometnu ligu. Temeljem vlastitog uvida i uvida u medije došli smo do sljedećih zapažanja.

 FK Austria Wien – GNK Dinamo 2 :3
U Beču je 27. 8. 2013. održana utakmica između FC Austria i GNK Dinamo. Na stadionu Austrie, pred oko 12000 gledatelja, od čega oko 200 pripadnika BBB (skupina koja za sebe tvrdi da su navijači Dinama). Zbog prijetnji neredima, koje su BBB najavljivali sloganom „Posljednja večera“, poduzete posebne mjere predostrožnosti. Naime, zbog divljanja Dinamovih navijača na stadionima u Hrvatskoj i širom Europe, zagrebačkom klubu prijeti isključenje iz europskih natjecanja, pa su, u skladu s reputacijom BBB-a, za ovu su utakmicu poduzete posebne mjere sigurnosti. Oko stadiona u Beču je bilo raspoređeno oko 1000 policajaca. Ipak, BBB su i ovdje uspjeli pokazati svoje huligansko lice. Od prve minute počeli su skandirati „Mamiću cigane, odlazi iz svetinje“, što su ponavljali sve do kraja utakmice (10, 12, 14, 19, 22, 26, 31, 44, 45, 49, 56, 69, 70. minuta). Vrlo često su navijači Austrije, na ovo njihovo skandiranje, reagirali zvižducima. U 4. minuti BBB pale prve baklje, a u 14-oj dio BBB-a, koji su ostali izvan stadiona, ubacuje desetak baklji u prostor između južne i zapadne tribine, a dvije baklje padaju na sam teren. U 54. i 69. minuti  BBB ponovo na zapadnoj tribini pale baklje i dimne bombe. Interesantno je da su pripadnici BBB-a, svaki put kada je Dinamo zabio gol, taj pogodak pozdravljali skandiranjem „Mamiću cigane“. Valja napomenuti da je službeni spiker na početku utakmice na njemačkom i hrvatskom jeziku napomenuo da na stadionima nema mjesta rasizmu i nasilju.

VfB Stuttgart – HNK Rijeka 2 : 2
Uzvratnom susretu 4. pretkola za kvalifikacije u Europsku ligu, među tridestak tisuća gledatelja, okupilo se preko 2.000 pripadnika riječke Armade (navijačka skupina HNK Rijeka). Oni su temperamentno i snažno bodrili svoje ljubimce, ali su u nekoliko navrata prekoračili granice sportskog bodrenja. Paljenje baklji, posebno u 60. i 61. minuti, kada se dim nadvio i nad samim igralištem, te topovski udar, izazvali su reakciju delegata, pa je službeni spiker morao upozoriti riječke navijače da prestanu s nesportskim ponašanjem. HNK Rijeka ostvarila je veliki uspjeh, a kako će reagirati UEFA na ponašanje njenih navijača, saznat će se uskoro.

Za Hrvatski helsinški odbor:
 
Ivan Zvinimir Čičak
predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code