GODINAMA  ISTO

GODINAMA ISTO

21. studenoga, 2013.

 

 

Sajam-Interliber-Foto-Davor-KOVACEVIC-14 gallery embed item

36.Interliber obilježile gužve i velika sniženja knjiga

 

 

Napisao: Ante Matić

Ovogodišnji 36. Interliber ponudio je manje od onoga što se nudi svake godine: mnoštvo jeftinih knjiga, vašarsku atmosferu, miris pečenih kobasica ispred paviljona za većinom zadovoljnu široku publiku i izostanak bilo kakvog kulturno relevatnog koncepta.

VELIKA SNIŽENJA

Interliber je već godinama isti, što su konstatirali i manje-više novinari i kulturni radnici koji godinama prate ovaj sajam knjiga, žaleći što nije samo prodajni, nego i kulturni događaj. Ne može se reći da s prodajom ide loše, s obzirom na već standardnu gužvu, a naročito jer neki nakladnici, poput Profila, nude knjige za samo tri kune! Dapače, Profil se ove godine doista isprsio s rasprodajama i sniženjima te je nudio naslove po 49, 29, 19, 9, 5 i 3 kune. Kad sam pitao na štandu, nisu znali reći zašto jedan naslov košta 5, a drugi 3 kune, odnosno koja se to tajna vrijednost krije u dvije kune razlike. Jagmi se i za primjericima ’50 nijansi sive’, koje sada Profil također nudi na akciji. U svakom slučaju, ove godine se odustalo i od uobičajenih ceremonija koje su Interliber trebale maskirati kao kulturno relevantan događaj, pa nije bilo ni svečanog otvaranja. Programski sadržaji se dobrim dijelom održavaju po štandovima nakladnika, koji su se itekako potrudili oko promocija svojih autora, ali nekakvog sveukupnog koncepta nema. Cilj je da se knjige kupuju kako god je moguće, što s obzirom na strašnu krizu izdavaštva i slom knjižarske mreže u Hrvatskoj, nije nerazumljiv očaj.Pa se tako nude i paketi knjiga 2 plus 1 besplatna, a svaki je štand ispunjen sniženjima, koja se kreću od 20 do 90 posto. O tome kakvih kulturnih očekivanja imaju od Interlibera, nakladnike je bilo izlišno pitati, jer odavno već ne očekuju ništa. Ali eto, bar se neke knjige dobro prodaju. U trenutnoj situaciji krize svega, i to se čini kao spasonosni uspjeh.

Svaki Interliber prilika je za šoping s obzirom na to da se nude ponekad spektakularni popusti na starija izdanja, a većina novijih sa 10 do 20 posto popusta. Kako biste se snašli u prašumi knjiga na Zagrebačkom velesajmu, nudili su na svakom štandu sniženje nekih knjiga,a ne svih.

NAJZANIMLJIVIJA STRANA KNJIŽEVNOST

Interliber se već niz godina suočava s raznim kritikama o tome da je riječ isključivo o velikoj tržnici knjiga, ali ne i o kulturnom događaju, što bi najstariji hrvatski sajam knjiga trebao biti, no ove godine ponuda programa nije bila na nivou prošlogodišnjeg. Unatoč krizi, domaći su nakladnici pripremili pregršt zanimljivih naslova, među kojima su i prijevodi relevantnih djela svjetske književnosti, od onih suvremenih pa do nekih fantastičnih klasika. Među zvijezde Interlibera ove godine ubraja se američki pisac Adam Johnson, autor Pulitzerom nagrađenog romana ‘Sin gospodara siročadi’, koji je gostovao 15. listopada i osobno predstavio ‘Sina gospodara siročadi’, fascinantno štivo smješteno u Sjevernu Koreju. Od ostalih izdanja ove edicije izdvaja se hvaljeni znanstvenofantastični roman ‘Robokalipsa’ Daniela H. Wilsona. Tu je i kanadski roman ‘Blues miješane krvi’ Esi Edugyan, knjiga koja opisuje ljubavnu priču u svijetu glazbe, obilježenu klasnim i rasnim razlikama. O kvaliteti ove knjige svjedoči osvajanje književne nagrade Giller koju su prethodno dobili najveći suvremeni kanadski pisci, poput nobelovke Alice Munro te Margaret Atwood i Michaela Ondaatjea.

Za one s „delikatnijim“ literarnim ukusom nuđene su knjige hrvatskih „slavnih“ kolumnista. Od hrvatskih pisaca nije se ove godine pojavilo značajnije književno djelo proze ili poezije. Izdavača iz inozemstva nije bilo ni za lijeka. Ako se ovako nastavi, Interliber će postati lokalni vašarčić knjiga, koji je osuđen na nestajanje. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code