FINALE KUPA U IZVJEŠTAJU HHO-a

FINALE KUPA U IZVJEŠTAJU HHO-a

25. svibnja, 2013.

174-b

Uzvratni susret finala Hrvatskog nogometnog kupa odigran je u Zagrebu na stadionu Maksimir u srijedu 22. svibnja pred oko 12.000 navijača, među kojima je bilo oko 5.000 predstavnika navijačke skupine Torcida (NK Hajduk). Lokomotivinu navijačku skupinu činilo je 50-ak, uglavnom malodobnih navijača.

Utakmica je prošla bez rasističkih i seksističkih ispada, osim što su Lokomotivini navijači u više navrata uzvikivali „Ubij tovara”. Prilikom uručivanja kupa Hajdukovim igračima, navijači Torcide čelnicim nogometnog saveza su skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Utakmicu su okarakterizirale bezbrojne baklje, koje su palili pripadnici Torcide, a počelo je već u 8. minuti i trajalo sve do kraja utakmice.

Upaljeno je nekoliko desetaka baklji, a dio je bačen i na tartan stazu stadiona. Navijači Torcide posebno su vrijeđali policiju skandirajući “Hrvatska policija, mito i korupcija”, a sličnim povicima priključili su im se navijači Lokomotive uzvikujući “Smeća drotovska (policijska), sramota Hrvatska”.

U 62. minuti na zapadnoj je tribini došlo do verbalnog sukoba navijača Lokomotive, i Hajduka, ali je hitnom intervencijom policije spriječen njihov sukob. Slična se situacija ponovila još jednom, ali je i ona spriječena brzom intervencijom policijskih snaga. Kako bi spriječila moguće fizičke sukobe navijačkih skupina, policija je ispraznila dio zapadne tribne na kojoj se našla manja skupina pripadnika Torcide. Također, s tribine je udaljen i dio navijača Lokomotive.

HNK Hajduk – NK Lokomotiva 2:1

Prva utakmica finala Hrvatskoga kupa odigrana je u Splitu na stadionu Poljud 08.05.2013. pred 20-tak tisuća gledatelja među kojima je bilo oko 5.000 pripadnika Torcide (HNK Hajduk).

Utakmica je odigrana u vrlo napetoj atmosferi zbog fizičkih sukoba između policije i navijača Torcide, koji su se odigrali nekoliko dana prije prilikom završetka utakmice između HNK Hajduka i RNK Splita. Do sukoba i navijačkog divljanja došlo je zbog toga što su organizatori susreta spriječili isticanje transparenata.

Na utakmici je upaljeno desetak baklji i aktivirano je nekoliko topovskih udara. Na kraju utakmice Torcida skandira “Hrvatska policija, mito i korupcija”.

Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code