FILM „KRUGOVI“ OSVOJIO NAGRADU U WIESBADENU

FILM „KRUGOVI“ OSVOJIO NAGRADU U WIESBADENU

18. travnja, 2013.

krugovi v 02

Film ‘Krugovi’ beogradskog redatelja Srdana Golubovića o Trebinjcu Srđanu Aleksiću je nakon uspjeha na Berlinaleu opravdao naziv favorita ‘GoEast’ festivala u Wiesbadenu te osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

‘Krugovi’ su film o posljedicama jednog junačkog čina. Da li junaštvo ima smisla i da li nas potiče da činimo nova dobra djela? Da li se jedno humano djelo širi poput krugova kao kada kamen bacimo u vodu.
Suvremena priča o jednom junačkom činu i njegovim pozitivnim posljedicama.
Tri paralelne priče prate likove koji su zbog događaja iz prošlosti motivirani donositi odluke koje će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj  suočava se sa ubojicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća riskirajući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubojica postepeno otvara put za nadvladavanje tragične prošlosti.

Srdan Golubović rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na FDU u Beogradu. U filmskoj kući Baš Čelik, koju osniva s timom mladih autora, realizira glazbene spotove za najpoznatije domaće grupe i pjevače, kao i zapažene reklamne spotove i marketinške kampanje. U produkciji Baš Čelika 2001. godine snima svoj prvi igrani film ‘Apsolutnih sto’ (prikazan u glavnim programima preko trideset međunarodnih filmskih festivala) te 2006. godine snima svoj drugi igrani film ‘Klopka’ koji je premijerno prikazan 2007. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i osvojio je dvadeset i dvije međunarodne filmske nagrade. ‘Klopka’ je bila u užem izboru od devet nominiranih filmova za Oscara za najbolji strani film. Novi projekt Srdana Golubovića Krugovi’ sudjelovao je na ovogodišnjem L`Atelier programu u sklopu Cannes Film Festivala i osvojio je nagradu Arte international Film Prize za najbolji projekt. Krugovi’ su također osvojili Excellence Award na ovogodišnjem Cinelinku koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala.

Ovaj film redatelja Srdana Golubovića već je osvajao nagrade na festivalima. Tako se na popisu nalaze nagrada za najbolji film na Festivalu u Bariju koju dodjeljuje žiri publike od 50 članova na čelu s Ulrichom Felsbergom; ‘Krugovi’ su premijerno prikazani na prestižnom Sundance Film Festivalu u SAD-u gdje su osvojili posebnu nagradu žirija. Također, film je dosad osvojio Nagradu ekumenskog žirija na nedavno održanom 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinaleu) te nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji gdje je prikazan u konkurenciji balkanskog filma.

Film je u ožujku prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Vilniusu (Litva), Hong Kongu, Grazu (Austrija), u travnju je gostovao na festivalu u Istanbulu (Turska), Wiesbadenu (Njemačka), a očekuju ga i u Jeonjuu (Južna Koreja), Minneapolisu i Seattleu (SAD) te Skopju (Makedonija) gdje je otvorio festival koji traje do 27. travnja.

Filmski festival ‘GoEast’, koji se ove godine po 13. put održao u Wiesbadenu, profilirao se u jednu od najvažnijih pozornica za predstavljanje filmskih dostignuća istočnog dijela Europe. U Wiesbadenu se svake godine pozornost posvećuje i značajnim poglavljima u povijesti istočnoeuropske kinematografije. Ove godine je na redu bio program koji raspravama i filmovima tematizira fenomen Jugoslavenskog crnog vala koji je iznjedrio redatelje poput našeg nedavno preminulog redatelja Krste Papića. U 6 dana koliko je trajao festival, prikazana su 132 filma iz 30 zemalja.

Na zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u njegovu stvaranju, filmu je naklonjena i kritika pa ga LA Times opisuje kao ‘Napeti srpski film ‘Krugovi’ koji se našao u međunarodnoj konkurenciji igranog filma potpuno je drugačijeg senzibiliteta. Film nas pažljivo vodi kroz nekoliko isprepletenih priča koje se vrte oko posljedica jednog strašnog događaja koji je uništio živote za vrijeme pada Jugoslavije.’ , a Film Threat piše: ‘Sve je objedinjeno u predivnoj narativnoj strukturi koja propituje činjenje dobrih djela.’ T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code