FARMA U SRBIJI ZANIMLJIVIJA OD KOSOVA

FARMA U SRBIJI ZANIMLJIVIJA OD KOSOVA

16. travnja, 2013.

Sinisa-Pink

Blog Siniše Svilana Moji beogradski dani:Priča četvrta

Utorak, travanj 9, 2013

Što trenutno trese Srbiju? O čemu to obični „mali“ ljudi u tramvajima,trlojebusima i kafićimarazgovaraju,promišljaju,na kojim se temam sukobljavaju.Što je to od čega strahuju u skoroj budućnosti.Nisam siguran da vam sa sigurnošću mogu ponuditi pravi,ispravni odgovor.Zapravo imam ih više.U priči sa ljudima koje srećem u beogradskoj svakodnevnici,tvrde mi kako je njihov najveći strah kako preživjeti.Zatvoriti kućne budgete,školovati djecu,vratiti kredite ili ako baš hoćete kako na pijaci proči što jeftinije.No ako se oslanjate isključivo na medije slika je nešto drugačija.

Kosovo i reality programi.Prema medijima ovo su trenutno dvije najveće teme srpskog društva.No,kad ove dvije teme provučete kroz televizijske ratinge i sharove onda dvojbe nema.Farma koja se emitira na Pink-u i B.B. koji se prati na B92,odnose pobjedu i nad srpskim gordijevim čvorom,Kosovom.Jer kako drugačije objasniti sinoćnji sraz Vučića i Ekrema? Oba televizijska događaja građani Srbije mogli su pratiti na Pinku.Vučić je s početkom u osam navečer,gotovo sat i pol pokušavao dati odgovore hoće li ili ne Srbija pokleknuti pred Kosovom te o svim ostalim „vrućim krumpirima“ Srbije. I ostvario rating od 15 posto/30 postoshare/. Nakon njega startao je tjedni specijal Farme-Izbacivanje i pojeo Vučića sa ostvarenim ratingom od18 posto/38 posto share/.Pa sad vi vidite i budite pametni.Znam,da mnogi ne mogu i ne žele vjerovatiu ovakav rasplet.I nije to nešto što krasi samo ove istočne kote.I nema veze je li riječ o Hrvatskoj ili Srbiji,paralela se bez zadrške mogu povući.

Tim više, iznenadili su me tekstovi koje sam prošlog tjedna,za mog kratkog i ne turističkogJ boravka u Zagrebu,pronašao u Večernjakovom Ekranu.Na temu reality u Hrvata progovorili su televizijski znalci:Miroslav Lilić i Nebojša Taraba.Pa tako Taraba tvrdi da je današnji globalni trend u reality formatima,u kuliranstvu i ljubavnim showovima koji spajaju samce.I tvrdi das u B.B I slične inačice izgubile sjaj.Gospidin Lilić ide još dalje pa kaže:Hrvatska je publika jako zahtjevna i osjetljiva………..Mismo imali Televiziju Zagreb koja je bila iznimno kvalitetna i gledatelji su na taj nivo kvalitete naviknuli.U Srbiji i Bosni takvo što nisu imali i zato možda bolje prihvačaju lakši sadržaj.Glede ovih navoda morat ću se pozvati na zdrav razum.Uz dužno poštovanje spram hravatskih gledatelja,no ako su naši gledatelji naviknuli na jače kvalitativne standarde i manje lagan sadržaj kako su onda“popušili“ čak tri sezone Farme na Novoj TV.Farma je tijekom te tri sezone,odnosno tijekom ta tri mjeseca emitiranja uvjerljivo bila najgledaniji program na svim televizijskim kanalima. B.B. koji se emitirao na RTL-u a koji je uz svenavedeno krenuo i kao prvi reality u Hrvatskoj ne treba posebno ni podvlačiti.Finale prve sezone imaloje skoro 70 posto share-a. No,poanta prethodnih rečenica jest slijedeća.Siguran sam, ne sto posto,već tisuću posto da bi ove jeseni 2013. da Farma opet krene na nekom od hrvatskih kanala i bila najgledaniji program.Naravno,to može biti i B.B. Težište je na dva momenta.Prvi je da Hrvati još uvijek vole relitije idrugi da je sada već napravljena dovoljno duga pauza da su se tih sadržaja opet poželjeli.Kao što je radio i moj dida koji je bio težak.Nakon nekog vremena pustio bi zemlju da odmori godinu dana i onda opetna nju sadio kavule ili salatu.Ima i treći moment kojeg se pomalo bojim staviti na papir.Večina hrvatskihgledatelja i nije tako sadržajno zahtjevna koliko si mi utvaramo.To opet ne znači da svaki nacionalni kanal između ostalog ne mora educirati i podizati standarde te iste publike.

Toliko za ovaj put o realitijima.Koliko se sjećam prethodnog sam tjedna nešto prozborio i o našim voditeljima koji u razgovorima sa gostima kao da ne slušaju svoje sugovornike.Kada se dotaknem te teme na pamet mi uvijek padne rečenica jednog našeg poznatog voditelja-urednika koji je znao komentirati: Dok oni pričaju/gosti u njegovom studiju/ ja razmišljam što radi moj pas.Uspio sam sesuzdržati I ne otkriti vam o kojoj je pasmini pasa riječ jer tada bi svima bilo jasno tko je ON!No,zatoću spomenuti mlađe kolegice jer za njih definitivno još ima vremena da porade na tome.Gledam nedavno njihov intervju na jednom portalu koje su vodile s našom poznatom scenaristicom,kreativnom producenticom,kolumnisticom,modnom ikonom,glumicom,Jelenom Veljačom. U tom su razgovorui Marijana Batinić i Petra Nižetić potvrdile kako ne slušaju svoju gošću.Ili je pak slušaju ali ne žele reagirati, jer su odlučile Jeleni ići niz dlaku i potencijalno dobar intervju učiniti samo njenim PR minutama. Konkretno,Jelena u jednom trenutku ustvrdi kako joj krpice nikada u životu nisu bile prioritet/prepričan citat/ te to potkrijepi i podatkom da na sebi ima hlače koje je kupila, mislim u Zarii platila samo 80 kuna.E sad nitko me neće uvjeriti da Marijana i Petra/priznate kao modno osvješćene cure/ nisu primjetili i nisu znale da je Jelena pored hlača koje je platila 80 kuna na sebi imala i vrlo trendi Rickowens-ovu jaknu vrijednu nekoliko tisuća eura.Pa zar to ne bi bio sjajan šlagvort za naše voditeljicei prilika da se otvori još jedno jako zanimljivo pitanje u tom razgovoru. Slijedeće je pitanje trebalo glasiti:Jelena,zašto i odakle ti ta potreba da skrivaš cijenu jakne,odnosno potenciraš svoje jeftine hlače? U ovom je trenutku,na ovom mjestu vrlo važno umetnuti još jednu napomenu. Jeleni Veljači baš nitko ne smije i ne može spočitnuti na što će ona trošiti svoje novce. Jelena Veljača izašla je na tržište i ništa joj nije poklonjeno.Netko je jednostavno želio platiti i njeno znanje i njen talent i njen rad.Pitanje je samo zašto ona i mnoge naše javne osobe bježe od tih istina kao vrag od tamjana.

Moram se zaustaviti.Bojim se da sam pretjerao.A da svoju četvrtu beogradsku priču ne završim sa gorkim okusom u ustima,pobrinulo se jedno mlado stvorenje sa javne televizije.Poplave rasturaju Hrvatsku.To je loše.No,kao što se kaže,dok se jednom ne smrkne drugom ne svane.A svanulo je mladoj novinarki HRT-a,Kristini Pešić Biondić,koja se prošlog tjedna u javljanjima uživo javila nekoliko desetaka puta i to na svim kanalima HRT-a.I bila je sjana.Kako je prije nisam viđao na ekranu moja je pretpostavka da je riječ o novinarki koja nema dugi televizijski staž.To joj ipak nije smetalo da u live-u djeluje sigurno,samouvjereno,kredibilno,bez zamuckivanja sa hrpom podataka koje je uspjevala izbaciti u tih nekoliko minuta .Vrlo je često pored sebe imala sugovornike.Za razliku od starijih kolega pomno ih je slušala,potpitanjima vračala na srž problema i pred ekranom držala taman onoliko koliko jetrebalo.Učinilo mi se da je i javna televizija napokon dobila nekog koji bi u nekoj bližoj budućnosti mogaokonkurirati Andriji Jarku . Neprikosnovenom kralju javljanja u živo.Toliko.Pazite je i mazite,tjerajte da se usavršava,uči i dalje i ne dajte da se izgubi u bespućima HRT-eovih televizijskih hodnika.

Iz Beograda s ljubavlju…

Siniša T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code