DR. TORRE U MARKOVOM TRGU: FARMACEUTSKA INDUSTRIJA IZMIŠLJA PSIHIČKE BOLESTI

DR. TORRE U MARKOVOM TRGU: FARMACEUTSKA INDUSTRIJA IZMIŠLJA PSIHIČKE BOLESTI

2. listopada, 2014.

dr-Torre-KB-Vinogradska Custom

Psihijatrija je struka koja se nalazi u raljama psihofarmaceutske industrije, zaključak je izlaganja poznatog zagrebačkog psihijatra dr. Roberta Torrea koji je gostovao u emisiji ‘Markov trg’ na Z1 televiziji.

‘Od šezdesetih godina psihijatrijska struka kreće s procesom psihijatrizacije društva, u smislu da smo mi postavili dvijestotinjak novih psihijatrijskih dijagnoza. To su poremećaji, odnosno ljudska ponašanja koja su postojala i ranije, ali smo ih mi sada počeli imenovati kao psihijatrijske dijagnoze. Ispada kao da je trećina pučanstva zahvaćena nikim od poremećaja i u tom smislu normalno pučanstvo je ugroženo. Vidite ja sam liječnik, medicinar koji želi liječiti ljude kroz znanstveno utemeljenu medicinu. Nažalost psihijatrija ne dijeli tu sudbinu. Mi dijagnozu i dalje postavljamo na temelju osobne subjektivne intuicije bez i jednog objektivnog dijagnostičkog testa, naše su dijagnoze opisne, puko imenovanje vanjskih simptoma’, objašnjava dr. Torre.

Na pitanje voditelja Marka Juriča kako psihijatrija određuju liječenje, terapiju ako ne zna uzrok problema, Torre je odgovorio: ‘Da problem je u postavljanju terapije. Ono što sam htio reći je naglasiti pučanstvu da su naši lijekovi malo drugačiji od ostalih i da su naše dijagnoze malo drugačije. Utemeljenost nije ista…

Veliki novac koji se obrće u farmaceutskoj industriji je svakako jedan od važnijih pokretača umnožavanja svih tih novih podvrsta psihičkih bolesti, smatra Torre. Početkom devedesetih smo odustali od psihoterapije u korist jakih psihofarmaka koji su danas u upotrebi. Jer danas više nitko nema vremena za terapije, jednostavnije je popiti nekoliko ružičastih tableta. Na brojnim kongresima psihijatrijske struke izložbeni prostori izgledaju kao paviljoni u kojima proizvođači lijekova nude svoju robu. Sa šarenih štandova dijele se pokloni i poziva na nagradne igre. Liječnici, s torbama punim majica, ručnika i kišobrana, lutaju među štandovima, vlada sajmišno ozračje, a farmaceutske tvrtke sponzoriraju takvo vašarsko zbivanje, osvrnuo se Torre na zapažanja nekih kolega o istoj temi. Čak i u vremenima prezrene lobotomije tadašnji su kolege to radili u najboljoj namjeri, ali nikada do sada psihijatrijska struka nije toliko bila izložena korupciji. To je sramota. Novac je ovdje odigrao važnu ulogu u našim zabludama, zaključuje psihijatar Torre.

Link:  https://www.youtube.com/watch?v=zksiVPyebhs T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code