DOKUMENTARCI UZ MORE

DOKUMENTARCI UZ MORE

29. kolovoza, 2014.

 

 

LFF 0 Sertic Mandic Paulic Custom

12. Liburnia Film Festival od 26. do 30. kolovoza

 

Napisala: Jelena Androić

Fotografija: Marin Ćuk Vurnek

U utorak 26. kolovoza u Ičićima je otpočeo program 12. Liburnia Film Festivala. Program „nulte“ večeri zbog kiše je premješten u Tavernu Triestina, dakle projekcije nisu održane u lučici kao inače, no publiku to nije omelo da ispuni svaki slobodan kutak terase Triestine i podrži regionalne filmove – filmove autora i producenata iz ove i susjednih županija.

Prvi su se publici obratili direktor i izvršni direktor festivala Oliver Sertić i Igor Bajok, najavivši program koji nas čeka do subote, te novinu – novčanu nagradu filmu po izboru publike koju donira sama publika. Potom su najavili Dariju Žmak Kunić i Andreu Knežević, autorice filma A ŠTA AKO NE USPIJEM koji je otvorio program. Bernardin Modrić, redatelj dokumentarca BORDO – VJEČNA STRIPOVSKA MLADOST ukratko je prije same projekcije opisao svog glavnog lika, stripaša svjetskog glasa koji ga nadahnjuje još od djetinjstva, a zatim je Elvis Lenić kroz PROLOG s publikom podijelio intimne momente prije rođenja svoga djeteta.

Oleg Mandić bio je – doslovce –posljednji uznik za kojim su se prije 70 godina zatvorila vrata Auschwitza, saznalo se jučer u Ičićima. Sam je Mandić kao najavu filmu POVRATAK POSLJEDNJEG redatelja Igora Paulića prepričao neke od detalja koje smo kasnije gledali na filmu, i “otkrio kraj” – glavni lik je i dan-danas živ i zdrav. Film ČEKANJE Igora Bezinovića umjesto autora su najavili protagonisti – dvojica radnika Dina Petrokemije koji su prije dvije godine zajedno s ostalim radnicima blokirali Krčki most u pokušaju da dođu do svojih plaća. Do danas im to nije uspjelo, 24 mjeseca nisu primili naknadu za rad, pa se Drago Krešić i Rifo Kamberović imaju svako pravo pitati – gdje je tu pravna država. Za kraj nulte večeri redateljica Sabina Mikelić je prikazala dirljivu posvetu svojim roditeljima naslovljenu MULA, SKUPINA KORIJENJA SVEZANIH ZAJEDNO.

Nije izostao ni glazbeni program, sinoć je to bio nastup pazinskog etno benda Veja koji je podigao razinu energije u Taverni Triestina.

SVEČANO OTVORENJE

U srijedu 27. kolovoza je bilo službeno svečano otvorenje festivala te se kreće s prikazivanjem filmova u konkurenciji (njih 14), gledamo PROLAZ ZA STELLU (Ljiljana Šišmanović), O HOKEJU I MEDVJEDIMA (Radislav Jovanov Gonzo, Josip Ivančić), SLOBODU TREBA TRAŽITI PO SVAKU CIJENU, PO CIJENU ŽIVOTA (Renata Poljak), POSLJEDNJIH 100 (Morana Komljenović) te NASLOVNICA (Silvana Menđušić).

Festival su otvorili: Tatjana Bartolin, direktorica TZ Ičići, zatim Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Marina Gašparić.

Nakon projekcija nastupio je riječki rock kantautor Iz@ Medošević s pratećim bendom.

SLOBODU TREBA TRAŽITI

Svjetska premijera filma PROLAZ ZA STELLU kojim nas redateljica Ljiljana Šišmanović provela kroz kratku školu ljudske bešćutnosti usmjerene prema djevojčici koja ne govori, ne hoda i gotovo ništa ne vidi. Radislav Jovanov Gonzo i Josip Ivančić potom su najavili, kako su kazali, „mnogo lakši film“ – O HOKEJU I MEDVJEDIMA – kroniku uspjeha i trijumfa zagrebačkog „Medveščaka“, kluba koji je hrvatski hokej posljednjih godina doveo do renesanse. Film SLOBODU TREBA TRAŽITI PO SVAKU CIJENU, PO CIJENU ŽIVOTA redateljice Renate Poljak upoznao nas je, kroz eksperimentalnu diskusiju provedenu u tri zagrebačke srednje škole, s razmišljanjima današnjih teenagera, a zatim je publika srdačno podržala priču o završetku jedne ere kultnog riječkog kluba „Palach“, POSLJEDNJIH 100 redateljice Morane Komljenović. Kao posljednji film večeri gledala se NASLOVNICA redateljice Silvane Menđušić. Ona je, imajući na početku snimanja sasvim drugačiju priču u planu, oslikala odnos preminule glumice Dolores Lambaša s medijima i njihovom stvarnošću, u posljednjih godinu dana glumičina života.

Navečer od 20.30 u lučici se gleda film riječke autorice Sanje Marjanović BFF (Best Friends Forever), a slijedi LJUBAVNA ODISEJA Tatjane Božić, MASLAČAK Lovre Čepelaka i POTROŠENI Boruta Šeparovića.

Tijekom dana se u Ičićima održava radionica „Prvi put snimam“ za filmske amatere koju vodi udruga Filmaktiv a počinje i radionica zvuka na filmu za klince „Filmska početnica“ koju vodi Restart.

Četvrtak 28.kolovoza obilježili su filmovi o ljubavi, prijateljstvu, odnosima, umjetnosti. U petak 29. kolovoza na programu su 4. MAJMUN Hrvoja Mabića, HUX FLUX Sunčice Ane Veldić i Martina Semenčića te PROZOR NA ŽIVOT Silvija Mirošničenka u prvom programskom bloku od 20.30 te JOŠ JEDNOM Ane Opalić i Noe Pintarića, i OVRHA Nevena Hitreca u drugom programskom bloku od 22.45.

Podsjetimo, od srijede publika putem glasačkih listića odabire najbolji film po svom izboru, te donira u fond za „nagradu publike“ koja će biti isplaćena redatelju ili producentu filma koji osvoji najvišu prosječnu ocjenu publike Osim na samoj lokaciji festivala, donirati se može i online na linku http://www.liburniafilmfestival.com/Publika-nagraduje-Vase-donacije.

Ulaz na projekcije je besplatan! T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code