DNA ANALIZA ZA TRI DANA

DNA ANALIZA ZA TRI DANA

8. listopada, 2012.

 

misic marjan

Prije je za vještačenje trebalo desetak dana

Piše: Noa Kolar, Split

Edi Mišić (28) iz Splita uhićen je početkom listopada i na mjesec dana smješten u istražni zatvor pod sumnjom da je krajem kolovoza ubio meksičku državljanku Selenu Margarit Graciano  Macedo (31) u Park šumi Marjan.  

U policiji i odvjetništvu ga sumnjiče da je u poslijepodnevnim satima 22. kolovoza ove godine na pješačkoj zemljanoj stazi, na Marjanu zaskočio Selenu kojoj je prvo vezao usta i ruke ljepljivom trakom, a zatim je odnio niz južnu padinu, polegao je na zemlju i kuhinjskim joj nožem zadao duboku reznu ranu na vratu. Djevojka je zbog iskrvarenja ubrzo preminula. Kako bi joj prikrio mrtvo tijelo Mišić je prekrio zemljom i kamenjem zbog čega je njezino tijelo unatoč trodnevnoj opsežnoj potrazi pronađeno tek 25. kolovoza i to nakon što je nanjušio potražni pas.

IZGUBIO RUKSAK

Mišić je prvo ispitan u policiji gdje se branio šutnjom, a isto je napravio i kod suca istrage gdje je tek jednom kratko kazao da nije kriv. Policiji je prethodno izjavio da mu je nestao ruksak  koji je pronađen tijekom potrage za Meksikankom na Marjanu, a u kojem su se nalazili materijalni tragovi koji ga sumnjiče za to teško kazneno djelo za koje se  može izreći i 40- godišnja zatvorska kazna.

Sudac istrage je Mišiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao utjecati na svjedoke i time ometati nesmetano vođenje kaznenog postupka, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. 

Osumnjičeni Edi Mišić do sada nije imao ozbiljnijih problema sa zakonom. Osim manjih prekršaja i dvije kaznene prijave zbog imovinskih delikata za koje još nije pravomoćno osuđen, nije imao susreta sa policijom i sudom. Prijatelji i poznanici ga opisuju kao mirnog i pristojnog mladića iz susjedstva koji je oduvijek volio sport. Često je odlazio na Marjan trčati, a bavio se i boksom. Bio je radišan tako da je unatoč nezaposlenosti povremeno radio na crno više poslova.

U KUHINJI NEDOSTAJE JEDAN NOŽ

Djetinjstvo mu nije bilo nimalo lako. Početkom 90- ih godina se zbog rata iz Mostara preselio u Split dok mu se otac za to vrijeme borio u Hrvatskoj vojsci i tri puta bio ranjen. Osim njega roditelji još imaju dvije kćeri i dva sina. Mirna je to obitelj s kojom nikada nije bilo nikakvih problema. Posvećeni su obitelji i vjeri. U vrijeme potrage za ubojicom navodno nitko od njegovih članova obitelji nije ni pomislio da bi ubojica mogao biti njihov Edi. No, tada je susjeda Edija vidjela u dresu NK Milana pred zgradom i shvatila da bi baš on odgovarao profilu ubojice kojeg je policija tražila 40 dana. Jer policija je u svim medijima objavila fotografiju dresa NK Milana pronađenog u ruksaku, te su cijelo vrijeme vjerovali da bi im to moglo pomoći u pronalasku ubojice. Zahvaljujući toj dojavi susjede ubrzo je policija stigla u stan obitelji Mišić na splitskom Smrdečcu gdje je pretragom utvrđeno da u kuhinji nedostaje jedan nož za kojeg se vjeruje da je njime ubijena Meksikanka.

Policija je na konferenciji za medije na upit novinara u nekoliko navrata potvrdila kako imaju dosta tragova i materijalnih dokaza koji potvrđuju da su uhitili pravog ubojicu. Novinare je zanimalo je li DNA potvrdio da imaju ubojicu na što su dobili potvrdan odgovor. No, pitanje koje se nameće je, je li DNA mogao biti tako brzo obavljen? Ako se zna da je Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu prethodno bilo potrebno deset dana da vještače krv sa pronađenog dresa NK Milana kako je onda moguće da se Mišićev biološki trag izvještači u samo tri dana? Pogotovo kada se zna da je, primjerice krvne grupe ili spermu vrlo jednostavno odrediti, dok biološki trag DNA analize traje dosta duže jer se radi o najsavršenijoj metodi koji se koristi u čitavom svijetu, a u Hrvatskoj od 1993. godine.

Splitski odvjetnik Frane Gorjanc, inače službeno dodijeljeni odvjetnik osumnjičenom Mišiću, poštivajući kazneni zakon apsolutno ne želi ništa komentirati vezano za taj slučaj. Sljedećih dana će sa svojim branjenikom aktivno raditi na obrani. Za to vrijeme sudac istražitelj će saslušati svjedoke, dok će Mišić proći psihijatrijsko vještačenje. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code