DEKLARACIJA O NIŠTAVNOSTI REFERENDUMA

DEKLARACIJA O NIŠTAVNOSTI REFERENDUMA

9. srpnja, 2012.

 

y296065761317076

Pozivaju se građani da ne prihvate političke obveze

 

Piše: Darko Petričić

Krajem lipnja 2012. godine Vijeće za Hrvatsku predstavilo je hrvatskoj javnosti Deklaraciju o  ništavnosti referenduma temeljem kojeg bi Hrvatska trebala postati punopravna članica EU. Vrlo detaljnom analizom političkih  aktivnosti, promotivnih kampanja, političkog agitiranja, medijskog presinga i zloupotrebama ustavnih i zakonskih odredbi, Vijeće za Hrvatsku pronašlo je 10-tak povreda prava i zakona temeljem kojih bi referendum o ulasku Hrvatske u EU trebalo proglasiti nevažećim i ništavnim.

Deklaraciju su javnosti predstavili Gordan Masnjak, Aleksandar Soltyšik i Ivan Juroš, koji su argumentirano obrazložili zbog čega je referendum velika podvala hrvatskim građanima. Prije svega, politička struktura je mimo volje građana i bez prethodne javne i demokratske rasprave u parlamentu započela tajno pregovarati i potpisivati pregovaračka poglavlja bez važećeg mandata kojeg bi dobila od nositelja suvereniteta. Sadržaji pregovora i potpisani dokumenti nisu dani građanima na javni uvid. Da bi se osigurao «prolazak» referenduma 2010. je  promijenjen je dotadašnji Ustav kako bi se omogućila manipulacija biračkim tijelom, pa prema novim odredbama nije bilo potrebno da na referendum izađe natpolovična većina upisanih birača, već ih je moglo izaći bilo koliko, a važeća odluka na referendumu bila je ona za koju se izjasni većina od ukupno izašlih birača na referendum.

 

JOSIPOVIĆ I PUSIĆ

 

Posebno zabrinjava činjenica da je zbog referenduma povrijeđena temeljna ustavna odredba o neotuđivosti, nedjeljivosti i neprenosivosti suvereniteta Republike Hrvatske. Da bi se izigrao Ustav, kasnije je dodan članak 145. čime je suverenitet Hrvatske podređen pravnim normama EU. Agitaciji ulasku Hrvatske u EU priključio se i Večernji list preko kojeg je rasparčavana brošura pod nazivom «Idemo u EU» u kojoj je svjesno plasirana neistina kako je potrebno da referendumu pristupi većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača, a da će odluka biti donesena ako se za nju izjasni većina birača koji su pristupili referendumu. Prema tome, oni birači koji su bojkotirali referendum, a mislili su da će svojim neizlaskom učiniti referendum ništavnim, prevareni su. Prema novim odredbama, na referendum nije ni trebalo izaći više od 50 posto birača.

U deklaraciji se navodi kako se u promoviranje ulaska Hrvatske u EU  uključio i predsjednik Ivo Josipović koji je na sam dan referenduma i jedan dan prije zloupotrijebio svoj položaj time što je eksplicitno i jednostrano zagovarao isključivost ulaska u EU, a on bi prema svojoj funkciji trebao biti neutralan. Time je i prekršena izborna šutnja.

Posebna referendumska podvala plasirana je na glavnom dnevniku  državne televizije u formi izjave ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, kako će u slučaju neuspjeha referenduma o pristupanju EU doći u pitanje isplata mirovina, čime je obmanuta javnost. Kroz agresivne kampanje u ulasku u EU marginalizirano je pitanje o štetnim posljedicama pridruživanju EU, čime su hrvatski građani nepotpuno informirani.

I na kraju treba spomenuti i samu povredu Ustava RH prema kojem se referendum proveo prema Ustavu iz 2010. godine, a to je trebao učiniti prema Ustavu iz 2003. kada je predan zahtjev za članstvo u EU. Time je izigran sam Ustavni zakon za provedbu Ustava. Da se radilo o protuustavnom činu potvrdila je i sama predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec riječima: Čvrsto je opće pravno pravilo prema kojemu se postupak vodi po onom propisu po kojem je započet, čak i kad je riječ o Ustavu. Kada je referendum prošao, komentirala je kako  Ustav treba shvatiti ozbiljno i neka se takve pogreške nikada ne ponove. Ove izjave jasno ukazuju kako Ustavni sud nije sud, nego svojevrsno političko tijelo, navodi se u Deklaraciji.

 

POSLJEDICE DEKLARACIJE

 

Deklaracijom se pozivaju hrvatski građani da ne priznaju nikakve političke obaveze koje će proisteći iz provedenog referenduma, jer su proizvod kršenja Ustava i Ustavnih zakona. Isto tako, pozivaju se zemlje članice EU da ne ratificiraju Ugovor o pristupanu Hrvatske EU jer su mu prethodile nelegalna i nedemokratske akcije i okolnosti kojima su prekršena ljudska i građanska prava i demokratska načela.

Deklaracija se temelji na  analizi normativnog okvira Zakona o referendumu, a to je ujedno i dokument koji je nastao nakon što su iscrpljene sve pravne mogućnosti da se protuzakoniti, nedemokratski i nelegitimni referendum učini pravno ništavnim. Ova Deklaracija je i kritika prakse kojom se politički ciljevi ostvaruju isključivo manipulacijama i nametanjem odluka političkih elita bez javne rasprave, bez temeljitog  preispitivanja šireg javnog mnijenja, a sve u neposrednoj i očitoj koordinaciji s međunarodnim političkim i financijskim institucijama.

Na referendum o ulasku Hrvatske u EU izašlo je svega 43,5 posto birača, a 649.000 građana, prema podacima DIP-a, glasali su protiv EU. Zbog evidentiranih brojnih nepravilnosti, Ustavnom sudu podneseno je oko 20 ustavnih tužbi, ali su sve odbijene, istaknuto je na predstavljanju ove Deklaracije o kojoj će se, sasvim sigurno, još mnogo raspravljati. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. tom milles
  #1 tom milles 19 srpnja, 2012, 21:38

  Narod je sebi izabrao vlast a ona je slijedom toga odredila dalnji put Hrvatske.Dakle ako se stoga sada netko našao reagirati na nepravilnosti za upitati bi ga bilo što je čekao u vrijeme kada se provodila kampanja u smislu tadašnjeg referenduma pogotovo ako je iste nepravilnosti i onda uvidio.Treba reagirati odmah ,retroaktivno vodi u anarhiju jer posredno poziva na “svađu” naroda i vlasti u RH.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pendrek
  #2 pendrek 18 srpnja, 2012, 22:12

  Ne bu niš od ulaska Rvacke u EU…Ostali bumo tu gde smo i sad!!! U Vukojebini i na rubu Balkana tj. “regije”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. karlovčanin
  #3 karlovčanin 16 srpnja, 2012, 13:08

  Ovome treba dati veći medijski prostor…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Marko
  #4 Marko 10 srpnja, 2012, 09:40

  Kako srušiti referendum na korumpiranim hrvatskim sudovima?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code