DAVOR ŠTEFANEK: NISMO HRVATI

DAVOR ŠTEFANEK: NISMO HRVATI

18. kolovoza, 2016.

 

 

KADA sam 2014. bio prvak sveta, olimpijac Momir Petković, moj Subotičanin, rekao mi je da sam jedini čovek koji može da osvoji svetsku i olimpijsku medalju. U utorak, pred početak borbi, nazvao me je i rekao: “Sećaš li se šta sam ti tada rekao? Mali, nemoj da se zezaš, nego uradi ono što znam da možeš, a što niko nikada nije bio! Šta sam mogao, nego da ga poslušam – rekao je juče svojim roditeljima u Subotici i reporteru “Novosti” u telefonskom javljanju zlatni olimpijac Davor Štefanek.

“Jednom za svagda da rešimo neodumice, nismo Hrvati! Rođen sam u Bjelovaru sasvim slučajno, jer je majka bila tamo i pozlilo joj je, pa je morala da se porodi. Čukundeda mi je bio pravoslavni sveštenik, deda mi je bio Kosanović, ali kako je rano umro, brigu o mom ocu je preuzeo ujak koji je bio Štefanek – negira Damir pojedine napise hrvatskih medija. – Imamo samo jednu državu, a to je Srbija i Davor se bori samo pod jednom zastavom i peva samo jednu himnu – “Bože pravde”.

Davor je bio u zrenjaninskom Proleteru a ja u Spartaku. Sticajem okolnosti tada sam bio mnogo psihički jači od njega i vrlo lako sam ga savladao, toliko da su svi mislili da smo se dogovorili – seća se Danijel. – Ne da se nismo dogovorili, nego nedelju dana posle toga nismo razgovarali. Ovako bi život dali jedan za drugoga, ali strunjača je strunjača. Međusobni skor je 7:3 za njega, ali taj poraz dugo nije mogao da preboli.

Da je Subotica grad rvanja, najbolje svedoči podatak da Srbija ima pet svetskih šampiona u ovom sportu, od kojih su trojica Subotičani: Sreten Damjanović, Davorov trener, pokojni Refik Memišević i naravno, Štefanek. Posle 32 godine, ovo je prva olimpijska medalja, a ona se ponovo vraća u Suboticu, gde ju je poslednji put 1984. godine doneo Refik Memišević sa OI u Los Anđelesu. Kako bi Davoru donela sreću, žena pokojnog Memiševića, uoči utakmice donela je porodici Štefanek srebrnu medalju svog muža i poželela da njihov dom ubuduće krasi zlatno olimpijsko odličje…

www.novosti.rs

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. kroničar
  #1 kroničar 12 rujna, 2016, 05:56

  Kako se Ivo Andric obratio Hitleru
  Prvog aprila 1939. godine saopšteno je da je za novog opunomoćenog ministra i izvanrednog poslanika u Berlinu postavljen Ivo Andrić, pomoćnik ministra vanjskih poslova druge položajne grupe drugog stepena. Dvanaest dana kasnije Andrić je stigao u Berlin. Bilo je to vrijeme kada su Italijani okupirali Albaniju, a u Berlinu i u cijeloj Njemačkoj obavljane pripreme za proslavu pedestog rođendana vođe Rajha – Adolfa Hitlera, piše portal Buka.

  Firer je Andrića, novog poslanika Jugoslavije, primio 1. aprila u 11 sati i 30 minuta. Bila je srijeda. Andrić je prilikom predaje akreditivnih pisama održao govor, koji prenosimo izvorno:

  Poštovani kancelare,

  Čast mi je da Vašoj Ekselenciji predam pisma kojima je Kraljevsko Namesništvo, u ime Njegovog Veličanstva Kralja Jugoslavije, moga uzvišenog Suverena, izvolelo da me akredituje kod Vaše Ekselencije u svojstvu svoga izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, kao i opozivna pisma moga prethodnika g. Cincar Markovića.

  Smatram za naročitu sreću što mi je Kraljevsko Namesništvo poverilo tu časnu zadaću. Odnosi dobrog susedstva, kao i živa privredna i kulturna izmena dobara između Nemačke i Jugoslavije odgovaraju potpuno željama i namerama Kraljevske vlade, i ja sam naročito povlašćen što mi je Kraljevska vlada stavila u dužnost da rad moga prethodnika na tom delu nastavim, a u cilju produbljenja i učvršćenja tih prijateljskih odnosa i uzajamnog poštovanja koje vlada između oba naroda.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Bijednik
  #2 Bijednik 22 kolovoza, 2016, 05:14

  Velik sportaš,a malen čovjek. Bijednik. Žao mi ga. Stidi se svojih predaka Hrvata. I ne trebaju nama takvi ljudi, koji se stide svoga podrijetla. Idi bre u…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code