CIJELI ZAGREB BIT ĆE ZELENI VAL

CIJELI ZAGREB BIT ĆE ZELENI VAL

5. studenoga, 2013.

semafori

Sve prometnice u gradu Zagrebu do 2020. godine trebale bi postati svojevrsni veliki zeleni val kojim će se promet odvijati bez puno stajanja, nepotrebnog trošenja goriva i prometnih čepova. Takvu, gotovo idealnu prometnu situaciju, hrvatskoj bi metropoli trebao omogućiti sustav automatskog upravljanja prometom, kojega je novinarima u ponedjeljak predstavio gradonačelnik Milan Bandić.

-Grad Zagreb ovo čeka već stotinu godina i možemo slobodno reći da je izgradnja sustava automatskog upravljanja prometom povijesni projekt. Stajat će nas oko 300 milijuna kuna, odnosno oko 40 milijuna eura, a trebao bi se financirati iz fondova Europske unije, te novcem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Cijeli projekt trebao bi biti dovršen u roku od šest godina, nakon čega se više neće moći događati da križanja budu neusklađena i da tri različite tvrtke održavaju gradske semafore. Učinci ovog sustava bit će vrlo veliki, jer će se gradom putovati jeftinije i brže, što znači da će biti manje gužvi i puno manje zagađenja. Sve to brzo će donijeti uštede, pa će se investicija isplatiti već za šest godina, a Grad Zagreb i u prometnom smislu će postati velika europska metropola poput Beča – istaknuo je Bandić te dodao da u Zagrebu i sada postoji segmentalno praćenje prometa koje bi u roku od šest godina trebalo prerasti u sustav upravljanja prometom iz jedne sobe.

Gradonačelnik je na kraju press konferencije kazao da Grad ne odustaje od projekta prigradske željeznice, već da će u suradnji s resornim ministrom Hajdaš Dončićem, Krapinsko zagorskom i Zagrebačkom županijom zajednički raditi na poboljšanju tog prometnog rješenja.

Damir Kramarić T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code