“ČIČAK U KOSI” BRANKE GRAKALIĆ

“ČIČAK U KOSI” BRANKE GRAKALIĆ

12. travnja, 2014.

izlozba- ususret picasso-u 6

Čičak u kosi naziv je zbirke priča za djecu autorice Branke Grakalić, objavljene u nakladi Semafora. Predstavljanje će se održati 14.travnja (ponedjeljak) u 18 sati u knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a predstavljati će je Silvija Šesto i urednik Marijan Grakalić, a riječ-dvije kazat će i autorica Branka Grakalić. 

Zapravo priče u knjizi govore o djetinjstvu jednostavnim i svakomu razumljivim jezikom a podsjećaju nas istodobno i na naše osobno. Vraćaju nas pritom onim prvim i izvornim stvarima i doživljajima, opisanima autentično i s lakoćom. Stoga je ova knjiga namijenjena kako djeci, tako i roditeljima. Roditeljima da ih podsjeti na minulu mladost i njenu svježinu, a djeci kako bi upravo kroz priču susreli one druge dok još nisu narasli. U ovom spomenaru djetinjstva susreću se svi zahvaljujući brižnom peru autorice, koja je kroz svoje djetinjstvo sačuvala i mnoga druga. Stoga bez odgode uzmite ovu knjigu u ruke, jer je posve sigurno da je ne ćete ispuštati iz njih dok je ne pročitate od korica do korica.

Branka Grakalić (1948.) rođena je u obitelji umjetnika, što je uvelike odredilo njezin cijeli životni put. Otac Milan Grakalić bio je ugledni arhitekt i svjetski poznati gitarist, pa tako istodobno uz školu pohađa i glazbenu. Nakon završene gimnazije i srednje muzičke škole, diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 1971., a 1972. uz pomoć stipendije grada Zagreba završila i međunarodni klavirski studij u klasi V. Gornostaeve i B. Davidovich na konzervatoriju „Franz List“ u Weimaru. 

Krajem sedamdesetih se preselila u Švicarsku, u kojoj postaje djelatna profesorica glasovira i dirigentica zborova. Za svoje djelo i umjetničke uspjehe nagrađena je brojnim nagradama, a od 1978. pa do 1984. istodobno je i delegat Švicarske muzičke pedagoške udruge na mnogim kongresima. 

Godine 1997. vraća u Hrvatsku, i od tad živi i djeluje u Medulinu i Zagrebu.

 Zbirka pjesama ”Sanjani osmijeh” tiskana je na hrvatskom 1993. godine, a na njemačkom i engleskom 1995., iako ih je prije u više navrata objavljivala u časopisu ”Movis” u Zurichu ili javno izvodila za nastupa u kulturnom društvu „Wiler Poeten“ u Wilu (Švicarska), čiji je član. Za svoje svestrano umjetničko djelovanje, kako u glazbi (u kojoj je stvorila zanimljive kompozicije), tako i u slikarstvu i poeziji, stoga 1986. dobiva titulu „Cavaliere Accademico di Citta di Boretto“ (Italija), a 1989. postaje počasnim članom zbora i grada Savonllina u Finskoj.

 Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code