BUGARSKA VELEPOSLANICA TANJA DIMITROVA ODALA POČAST  JOSIPU JURJU STROSSMAYERU I FRANJI RAČKOM

BUGARSKA VELEPOSLANICA TANJA DIMITROVA ODALA POČAST JOSIPU JURJU STROSSMAYERU I FRANJI RAČKOM

7. studenoga, 2014.

---009 Custom

Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj dr. sc. Tanja Dimitrova u srijedu 5. studenog 2014. položila je prigodno vijence na spomenik Josipa Jurja Strossmayera i na spomen-ploču Franje Račkog – pored palače HAZU u Zagrebu, povodom bugarskog nacionalnog praznika Dana narodnih buditelja, zbog njihovih izninmih doprinosa duhovnom zbližavanju dvaju naroda, i u znak zahvalnosti za doprinos koji su ova dvojica velikana dali bugarskoj kulturi, kao i uloge koju su u onodobnici imali kao onodobni utemeljitelji Akademije – današnje HAZU.

Prvi je vijenac veleposlanica dr. sc. Dimitrova položila ispred Meštrovićevog spomenika biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, koji se nalazi na trgu s biskupovim imenom tik iza palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a potom je postavila vijenac i na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2. U ime vodstva HAZU polaganju vijenaca bugarske Veleposlanice svjedočio je akademik Pavao Rudan – glavni tajnik HAZU, a nazočili su i studenti bugarskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Veleposlanica Dimitrova je u pratnji druge tajnice Veleposlanstva Bugarske Margarite Veleve posjetila i palaču HAZU, u kojoj se zadržala u razgovoru s akademikom Rudanom, koji ju je izvijestio o povjesnici i današnjem ustroju HAZU, kao i o poveznicama koje odavnina postoje s Bugarskom akademijom znanosti. Pri tomu je podsjetio i na osnutak Hrvatske akademije 1861. kad su Strossmayer i Rački zamišljali da djelovanje Akademije obuhvati sve tzv. „Južne Slavene“, uključujući i Bugare. Bugarskoj i bugarskom narodu zahvalio je baš na tomu što čuvaju uspomenu na Strossmayera i Račkog zbog zasluga za njihovu kulturu i za razvoj odnosa s Hrvatskom.

Veleposlanici Dimitrovoj akademik Rudan darovao je pretisak Časoslova Farnese iz 16. stoljeća, s minijaturama Jurja Julija Klovića, kao i Spomenicu objavljenu povodom 150 godina HAZU, Ljetopis HAZU za 2013. i kataloge triju izložbi održanih zadnjih godina u Akademijinim muzejsko-galerijskim jedinicama.

Polaganje vijenaca organizira se povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog praznika Dana narodnih buditelja 1. studenog kojim se odaje počast bugarskim prosvjetiteljima, književnicima i svima koji su dali doprinos razvoju bugarske kulture, znanosti i izobrazbe. Već tradicijski, bugarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj odaje počast Strossmayeru i Račkom koji su zbog svog doprinosa duhovnom zbližavanju dvaju naroda 1884. proglašeni počasnim članovima Bugarskog književnog društva (sadanašnje Bugarske akademije znanosti). Zahvaljujući toj dvojici utemeljitelja Hrvatske akademije, 1861. objavljena je prva zbirka narodnih pjesama braće Miladinov i mnogim bugarskim studentima omogućeno školovanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Ivan Raos

Dr. sc. Dimitrova položila je vijenac na spomenik biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Veleposlnica Dimitrova uz postavljeni vijenac na spomen ploči Franje RačkogT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code