BOSNA SKUPA S HERCEGOVINOM I DŽEKOM MORA DOMA

BOSNA SKUPA S HERCEGOVINOM I DŽEKOM MORA DOMA

23. lipnja, 2014.

 

 

Edin-Dzeko-Carlos-Salcido-006

I BIH ima svog Nishimuru

 

Napisao: Zvonimir Magdić

Sudbino, piši! Bilježim. A vi – slušajte! Ovo je živa povjesnica. Masni zalogaj za reportera, za novinara, za onoga, s kupljenom ulaznicom. Priča za sva vremena. Za slikopis. Fascinantna. Puna oluje- sve je bilo isto, a nije isto. Dva su čovjeka na „ koltu“. O njihovoj brzini trzaja, i točnosti, ovise čak i životi. Tolikih. Zastor na stranu. Reflektori. Glazba. Počinje!

ARGENTINA NEMA IGRE

Scena: Mundiala ’14. I, glumci, big stars: Džeko i Messi. Svaki, u svom dvorištu, riše svoje krugove .Jedan i drugi, istog, Arhimedovog isklika: „ Non tangere circulos meus! Ne dirajte moje krugove.“’ Ni – moje. Vrijeme, ono zlatno, iskreno je iscurilo. Ono – pravo. Sad je ovo – sudačko. Uvijek opasno. Puno bojazni. I, strepnje. Argentini sparira – Iran. Crven. Bosni i Hercegovini – Nigerija. Zelena. Šarf – partije. Zašto? Iran, momčad zgodnih momaka, ne šljivi Argentinu. Nigerjci su čak, u nijansama, boji od Bošnjaka.I jedini i drugi’ pretakaju’ loptu. Odgovor je u tom stilu. Bosne, ne i Argentine. Na klupi je Argentine ‘ neki Sabella. Čovjek se ukipio. Pratim ga. I ne, prvi put. Uličnim slengom: nema pojma! Gaučitosi su bez ikakve igre. To su bili i protiv Bosne. A, bili su –  debelih godina – pojam igre! Na klupi „zmajeva“ Bosne-ponosne, velika zvijezda. Safet Sušić- Pape je sve posložio. I vjerovao u svoje umovanje. Čvrsto. Puno je znalaca. I, jedan –  Džeko.  Zabija i u pola noći ili u ranu zoru. Argentina ima, to svatko zna, jednog sigurnog čovjeka. Najboljeg, na svijetu. Ima Messija. Kao što Džeko gađa izvrsno, a ovaj Pulga, je više od  svega toga.  Potencija na stotine golova. Zna se tko je – baš sada –  na dvoboju pod suncem: Džeko i Messi. Bošnjaci čak imaju, okom, više ‘španera’, koji – po vazda – staju na loptu. Argentina nema sredine i nema igre! Sabella, da vi senor Sabella, pa je li moguće da jedan čistokrvni razarač gradi vašu igru. Ne može. I, vrijeme, koje curi žutilom, u  pješčanom satu, šamara Argentinu. Irančani, koje je vodio i Ćiro Blažević i Branko Ivanković, nisu „ mačji kašalj“…

Naprotiv, ne šljive nikog. Ni Messija. Pulga, buha, kako ga miluju Barcelonci, ne dolazi do svog poteza. I, kad puca, nije to vinčesterka strijelca. Niti jedna prava. Džeko, protiv Nigerijaca je slobodan. Puca, u svakom trenu. Sve je njegovo. On nosi gol u džepu. Jedino je pitanje, kada?

Evo ga! Izvrsnu loptu u dubinu, Džeko svojom masom mete sve pred sobom, špičok i  – gol! Konačno. Ali, kaj je ovo? Gužva. Sudac koji se zove O+ Leary, prezimenom, očito, Irac, Novozelanđanin, ne priznaje –  na mahanje s desna –  gol. Zasjeda. Jasno je. I BiH, ima svog Nishimuru, koji je, usput, degradiran, u četvrtog suca. Znači, svijet, cijeli, iz „Jalte, Jalte“, popularnog zagrebačkog mjuzikla, nije baš blesav. Protest Hrvata imao je smisla. I pravica. No, čekaj magare da ti trava na raste. Bit će još toga: Džekinih prilika. No, jedan snažan i uvjerljiv Enyamo na golu, spreman je sto posto. Ne griješi. Niti u jednom jedincatom koraku. Sve brani. Nervoza ja u vrelištu teških voda. Minuta je ušla u svoj zadnji  „otkucaj“. I,  zadnji pokušaj, jasno, Džeke. Iz zaokreta, izbliza, udara, koliko se da, u – vratnicu! Pobjeda Nigerije.  Nogomet zelenih lavova, vrlo dobar. 1:0  Odenwingija na otresiti proboj s desna, Enemke, niska lopta, povratna. I, to je kraj.

BALADA ZA SAFETA

 Za Safeta, čista balada. Na štitu. I Argentina je preskočila devedesetu, i u predzadnjoj je minuti od tri, glavnog suca. Lopta je Mesijeva. Svi su stali, ostali, kao zečevi u uskršnjoj djetelini ( Perška). „Leonil…“! Netko se dere, čak iz zadnjih redova tog prekrasnog Mineirao stadiona u Belo Horizonteu, u kojem je zrak – „ čist“.  Messi ide, u zadnji juriš. Sad ili nikad. Izvukao se  na lijevu strnu i –  pali. U onaj isti kut, u kojem je Džeko, pogodio vratnicu. Njegova je lopta lukavija. Ima rez i iz samu motku, uz ispružene prste glomaznog Haghighia, trese mrežu. 1:0 Argentina. Six points –  kako bi promucao fanatik kvizova. Šest bodova  i slijedeća runda. U igri Argentinaca, koja nije bila dobra. Ali, u nadahnuću Messija, kojeg čeka, uvijek,  ovaj nogo- globus. Bosna s  Hercegovinom i Džekom, ide doma!. Safetovci su igrali dopadljiv, ali mek nogomet. Bez sile. Argentinci su igrali bez  igre,  ali silovito. I, s – Messijem. Amen. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code