BORZAN PROTIV UVOZA KLONIRANOG MESA IZ AMERIKE

BORZAN PROTIV UVOZA KLONIRANOG MESA IZ AMERIKE

14. rujna, 2014.

1252672242sdp konferencija1 051209

Pregovori oko sklapanja Partnerstva za transatlansku trgovinu i ulaganja – TTIP između Europe i Sjedinjenih Američkih država započeli su u srpnju 2013. godine. S obzirom na njihov značaj i dugoročne posljedice, posebice odredbe o uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda, za njihov sadržaj iznimno zanimanje iskazuje kako europska tako i hrvatska javnost. Budući su američki proizvodni standardi i propisi o sigurnosti hrane liberalniji, a iz europske perspektive gledano i niži, među europskim proizvođačima hrane i potrošačima prisutna je bojazan kako bi zaključenje sporazuma moglo dovesti do niže kvalitete i sigurnosti hrane na stolovima naših građana.

Upravo zbog niza nepoznanica i zabrinutosti javnosti, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Biljana Borzan, još ljetos je uputila pitanje Europskoj komisiji o TTIP-u. Tim povodom Borzan je u svom osječkom uredu održala konferenciju za novinare na kojoj je sudjelovala i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković.

– Stav europskih socijaldemokrata i mene osobno jest da ovim eventualnim zaključenjem TTIP-a nikako ne smije doći do snižavanja standarda kada su sigurnost hrane i zaštita potrošača u pitanju jer SAD u nekim sektorima ima mnogo niže kriterije. To je i bio sadržaj mog zastupničkog pitanja na koji je Komisija dala jasan, nedvojben odgovor u kojemu je dala do znanja da do snižavanja standarda neće doći. Europska komisija je institucija koja nije sklona davati paušalne izjave i stoga odgovor povjerenika Borga smatram važnim – istaknula je zastupnica Borzan.

Odgovarajući na upite novinara što to konkretno znači, Borzan je odgovorila kako klonirano, hormonski tretirano meso, zatim meso čišćeno klorom ili genetski modificirani proizvodi neće naći put do europskih potrošača.

– Naša je dužnost osigurati da se ovaj povijesno važan dokument ne pretvori u bilo što drugo, osim u sporazum koji će donijeti maksimalnu gospodarsku korist bez ikakve štete za europske građane – smatra Borzan.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code