BILJANA BORZAN  U EUROPSKOM PARLAMENTU PROTIV  POVLAČENJA  SREDSTAVA IZ STRUKTURNIH FONDOVA

BILJANA BORZAN U EUROPSKOM PARLAMENTU PROTIV POVLAČENJA SREDSTAVA IZ STRUKTURNIH FONDOVA

9. listopada, 2013.

77783

Europska sredstva, koja bi za razvojne projekte mogli koristiti gradovi, općine i regije, treba izuzeti iz mogućnih fiskalnih ograničenja – naglasila je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan u svom obraćanju Europskom parlamentu.

Naime, zastupnica Borzan govorila je u ponedjeljak kasno poslijepodne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o sposobnostima povlačenja sredstava iz strukturnih fondova EU na lokalnoj i regionalnoj razini. Bilo je riječi o izvještaju koji predlaže da se ograničenja za zemlje članice koje proizlaze iz Pakta za rast i stabilnost ne vežu za kohezijsku politiku, odnosno korištenje sredstava iz fondova EU.

Uvjeti preuzimanja sredstava iz strukturnih fondova su takvi da Komisija može izvršiti povrat međuplaćanja samo na temelju izjava o rashodima plaćenim u državama članicama. Iz tog proizlazi da nedostatak fleksibilnosti u primjeni Pakta o stabilnosti i rastu može ugroziti javno sufinanciranje programa.

Obveza štednje na nacionalnoj razini, te posljedično otežano sufinanciranje projekata lokalnim i regionalnim vlastima značajno bi suzilo mogućnost iskorištavanja sredstava iz strukturnih fondova.

– Kako to obično biva, najteže bi bile pogođene siromašnije i slabije razvijene regije. Iz tog razloga podržavam ovaj izvještaj koji predlaže niz mjera s kojima bi se sufinanciranje programa iz kohezijske politike ili djelomično ili potpuno izuzelo iz obveza Pakta o stabilnosti i rastu. Stoga, smatram kako je to korak u pravom smjeru jer se radi o sredstvima koja su usmjerena ka novom zapošljavanju, rastu i konkurentnosti – istaknula je zastupnica Biljana Borzan.

Strasbourg, 8. listopada 2013.

(Snimak izlaganja B.Borzan možete vidjeti na http://www.biljanaborzan.eu/novost/borzan-sredstva-za-eu-projekte-treba-izuzeti-iz-fiskalnih-ogranicenja-24)

ZASTUPNICA BILJANA BORZAN – URED U OSIJEKU

HRVATSKA – 31000 OSIJEK – ŠETALIŠTE KARDINALA FRANJE ŠEPERA 12

Tel. + 385 (0)31 283-565 – Email: [email protected]

www.biljanaborzan.euT

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code