BILJANA BORZAN NAJAGILNIJA U TRAŽENJU POMOĆI OD EU

BILJANA BORZAN NAJAGILNIJA U TRAŽENJU POMOĆI OD EU

24. lipnja, 2014.

press2 Custom

Uz konkretnu suradnju s Mađarskom, Hrvatska može doći do nezanemarive pomoći Europske unije u namjeri da nastavi izgradnju autoceste na prometnom 5c koridoru. Radi se u preostalih 50-ak kilometara koji bi spojili izgrađeni dio autoceste u Hrvatskoj (popularnu Slavoniku) s mađarskim dijelom od Budimpešte do Mohača.

U proteklom mandatu zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan zajedno s istaknutim zastupnicima Zitom Gurmai iz Mađarske i Brianom Simpsonom iz Velike Britanije postavila je Europskoj komisiji pitanje o mogućnosti pomoći Europske unije na dovršetku izgradnje autoceste  koridora 5c u Hrvatskoj i Mađarskoj. Zbog izuzetne važnosti za Hrvatsku a posebice za ovaj istočni dio, zastupnica Borzan je to pitanje proširila i na mogućnosti pomoći Europske unije za izgradnju autoceste kroz BiH unatoč činjenici da se radi o državi koja nije članica Unije.

Europska komisija dala je pozitivan odgovor na oba zahtjeva naše zastupnice i njezinih kolega.

– EU nam omogućava financiranje u iznosu do 50 posto sredstava namjenjenih izradi potrebne dokumenatcije i 10 posto sredstava namjenjenih izvođenju radova. Na nama je sada da pokrenemo taj projekat a EU će pomoći u njegovoj realizaciji – kazala je Borzan na konferenciji za novinare najavljujući odmah i svoj slijedeći korak u komunikaciji s našim Ministarstvom prometa te mogućnostima kako tu pomoć EU-a što prije iskoristiti.

Putujući nedavno osobnim automobilom za Sarajevo gdje je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o budućnosti BiH u Europskoj uniji zastpnica Borzan osobno se uvjerila u teško stanje cestovne infrastrukture, posebice u djelovima države koji su pretrpjeli posljedice nedavnih poplava.

–  Oblik Hrvatske je takav da na neki način grli BiH i ta dva kraka je najlakše prometno povezati preko BiH. U tom smislu Hrvatska je izuzetno zainteresirana za pokretanjem projekta izgradnje Koridora 5C kroz BiH kako bi smo što jednostavnije, brže i lakše došli iz istočnog do južnog dijela RH – poručila je Borzan.

Ovo je otvaranje vrata našim, mađarskim i BiH partnerima za ostvarenje jednog velikog cilja. U sadašnjoj gospdarskoj situaciji svaka je pomoć dobro došla i važno ju je iskoristiti na pravi način, zaključila je zastupnica Borzan.

Osijek, 23. lipnja 2014. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code